Smarta Finder-tips – del 2

OS X 15 maj 2013

4 Visa dolda filer

Vissa filer är dolda på din Mac. Det är ofta systemfiler som inte ska redigeras eller tas bort eftersom det kan medföra problem. Du kan visa dolda filer permanent med hjälp av Terminalen, men om du vill nå dem från ett program som Pages kan du se dem genom att trycka Cmd+Shift+. i Öppna-fönstret.

 

5 Överblick

Vill du kunna förhandsgranska filer? Med Överblick kan du göra det med ett knapptryck. Överblick visar dina filer utan att öppna associerat program, inklusive musik och film! Markera filen du vill granska och tryck sedan på Mellanslag eller på ögonikonen i Finders verktygslist. Det funkar dock inte med alla filer.

 

6 Visa/göm i sidopanelen

Städa upp lite i Finderns sidofält genom att använda Göm-alternativen. Det döljer temporärt alla objekt under den specifika sektionen, exempelvis Favoriter. Håller du musmarkören över en kategori dyker ordet Göm upp. Klicka för att dölja. Gör samma sak igen men klicka nu på Visa för att få fram alla underliggande kategorier eller objekt.

 

7 Visa Bibliotek-mappen

Vid lanseringen av Lion försvann möjligheten att se Bibliotek-mappen under sin användare. Det betydde inte så mycket för de flesta, men för avancerade användare var det en besvikelse. Det går dock att komma åt den ganska enkelt. I Findern klickar du på Gå-menyn och håller ner Alt-tangenten. Bibliotek-alternativet dyker då upp.