XCOM: Enemy Unknown – Elite Edition

20 jan 2014

En strategiklassiker har återuppstått, till vilken du kan återkomma många gånger

xcom1 XCOM-serien är tillbaka efter en lång frånvaro. Lite ny lack, en ny storyline och lite nya finesser gör att den är med i matchen igen. Precis som strategititelns äldre border, UFO: Enemy Unknown, är det fruktansvärt svårt i de avancerade lägena, men balansen har förbättrats avsevärt här.

Du är medlem i XCOM med uppgift att undersöka en mystisk meteorit som visar sig vara ett utomjordiskt rymdskepp. Det dröjer inte länge förrän du slåss mot fiender som attackerar runt om på jordklotet. I spelet blir du ansvarig för hela försvarsstyrkan – alltifrån att utföra forskning och bygga en bas till att slåss mot aliens på gatorna. Din vapenarsenal förbättras förstås hela tiden, vilket också krävs mot de välförsedda fienderna. Det är viktig att ta in alla små detaljer. Att undersöka rätt objekt är absolut nödvändigt eftersom du kan bygga utrustning utifrån detta, som dina styrkor sedan kan dra nytta av och vinna striderna. Du behöver förstås också se till att hålla dina soldater vid liv. Ju längre en soldat klarar sig desto effektivare blir han/hon med sina kunskaper och krafter. Om du skulle förlora erfarna soldater skapar det inte bara problem i spelet utan du känner en verklig förlust efter att ha sett dem fightas hårt för dig.

xcom3Spelet går bra att köra med tangentbord och mus. Vi använde oss av en tvåknappars gamingmus, men här finns även gamepadstöd – och en Magic Mouse fungerar också.  Det börjar riktigt bra. Nivåerna du når är fyllda av liv och karaktärer. Grafiken är inte något som går till historien, men fungerar bra. Det finns ett fåtal filmsekvenser som driver handlingen framåt, men det är stiderna och möjligheterna att nå nya nivåer som verkligen är det som håller dig intresserad.  

XCOM bygger väldigt mycket på taktik. Att du forskar och ser till att du har råd med allt som du behöver för nästa uppdrag är precis lika viktigt som att vinna strider utan några förluster. Skyddssystemet är enkelt men otroligt effektivt, och även om det finns ett visst mått av tur i striderna blir man belönad om man planerat sina attacker väl. Tvärtom, om du bara springer omkring och skjuter vilt kommer du att bli dödad väldigt snabbt. 

Det enorma uppdraget plus extra utmaningar gör att här finns timmar och åter timmar av speltid. Det bästa är kanske ändå ”bara lite till”-känslan du får. Det är väldigt svårt att sluta och det är ett tecken på ett riktigt bra strategispel.

 

Köpa?

För: Taktiskt gameplay ger dig kontroll, svårt att lägga ifrån sig

 Emot: Grafiken är inte fantastisk och handlingen är inte så engagerande

5/5

Pris: ca 379:-