Windows på Mac med Parallels 8

11 mar 2013

Att köra Windows på din Mac är numer väldigt enkelt

Gilla det eller hata det, men de flesta Mac-användare hamnar vid något tillfälle i en situation när de måste använda Windows. Det kan vara att fixa en familjemedlems PC eller hantera ett jobbprogram som inte fungerar i OS X och då krävs att man kan växla mellan operativsystemen (även om man helst hade velat slippa…).

Apple har förstås länge varit medvetna om detta och skeppar sitt Boot Camp-system med varje ny maskin, vilket låter dig starta om Macen och byta mellan olika operativsystem med hjälp av bara några tangenttryckningar. Det är dock begränsat eftersom en riktig integration mellan Windows och OS X saknas – det är här Parallels kommer in. Virtualisering har utvecklats mycket sedan det dök upp första gången (i många former – några bra, andra hemska) på våra Macar och man kan verkligen säga att Parallels är ett lysande exempel på hur bra teknologin har blivit.

Parallels8Parallels väger in på ca 334 MB och att ladda ner och installera det på vår Mac var enklare än vi hade förväntat oss. Allt tog ungefär fem minuter. En av Parallels bästa egenskaper är enkelheten. Virtualisering kan låta komplext, men när man har installerat sitt eller sina extra operativsystem (i vårt fall Windows 8 Pro och Chrome OS) fungerar det väldigt smidigt – största problemet är att välja om Windows-programmen ska köras precis som Mac-program eller i ett extrafönster för Windows. När allting sedan fungerade som det skulle (vi valde att köra Windows 8 i sitt eget fönster, men upptäckte snart att det gick att växla mellan de två lägena på ett enkelt sätt) visade Parallels upp hur väl dess virtualiseringsteknik fungerar. Det gick som en dans att växla mellan Mountain Lion och Windows 8 och någon effekt på Mountain Lions normala drift märktes inte. Det var faktiskt så att när vi körde Windows 8 i helskärmsläget var det så gott som omöjligt att märka att det faktiskt kördes i en virtuell maskin i ett annat operativsystem.

Några små egenheter upptäckte vi dock under vårt test och de måste åtgärdas (om det inte redan gjorts), såsom att Windows tenderade att flippa ur när vi svepte på styrplattan eller att Docken dök upp när vi drog muspekaren till hörnet i Windows 8 för att komma tillbaka till Startmenyn. Bortsett ifrån dessa två brister var det här en annars nästintill perfekt upplevelse när man vill köra Windows 8 på en Mac.

 

För Enkel installation, superb integration, liten påverkan på OS X

Emot Boot Camp kan vara ett bättre val och vi hade några små problem med Windows 8

Omdöme: 4/5

Pris: ca 660:-