Wacom Intuos Creative Stylus

Prylar 24 mar 2014

Ritar du gärna på din iPad ska du ta en närmare titt på Wacoms tryckkänsliga ritpenna

Marknaden för tryckkänsliga, digitala ritpennor har fram till nu i stort dominerats av några få märken. Nu vill erkänt duktiga ritplattetillverkaren Wacom blanda sig i striden om kunderna med sin Intuos Creative Stylus. 

Intuos_Creative_Stylus-Case_AngleOpen_BlueStylus_CMYKAtt rita eller skissa med pennor av det här slaget har tidigare, många gånger varit en väldigt udda upplevelse jämfört med det traditionella sättet med papper och penna/krita. Otaliga kreativa människor har kasserat sådana här pennor tämligen omgående eftersom ”känslan” inte riktigt funnits. Det återstår att se vad som kommer att hända med Wacoms penna, men efter att vi använt den ett tag på redaktionen ser det nog rätt ljust ut för produkten. 

Den fysiska känslan i pennan kan beskrivas som gedigen och proffsig. Bra material matchas med en lagom tyngd och härlig finish. Längst fram sitter en rejält fjädrande gummispets. Till en början gör den att pennan upplevs lite ”svampig” när den använs, men man vänjer sig faktiskt ganska fort och snart är det inget som man besväras av. Tillsammans med exempelvis Wacoms egen programvara Bamboo Paper fungerar det hela fantastiskt väl och det går till och med att lägga handen på skärmen när man jobbar utan att det händer något oönskat. 

På pennan sitter också två knappar som kan kopplas till vissa funktioner (såsom radera och ångra). Spetsen är utbytbar och det medföljer två extra gummi- spetsar i pennfodralet. Kraften får den av ett AAAA-batteri, alltså inget av de vanligaste formaten. En liten lampa visar att enheten fungerar men också status på batteriet. Blå färg betyder bra, orange dåligt. Koppling till iPad sker enkelt med hjälp av Bluetooth. 

Pennan stödjer många program, däribland Sketchbook, ProCreate, ArtRage och ArtStudio – och fler är på gång. 

Vi gillar Intuos Creative Stylus skarpt och känslan jämfört med att rita och skissa på traditionellt sätt är faktiskt inte så stor.

 

Köpa?

För Gedigen, funktionell penna med många känslighetsnivåer 

Emot Bristfälliga instruktioner, prislappen kan avskräcka

4/5 

Pris: ca 800:-