Tropico 3

14 Dec 2012

Att bygga sitt eget paradis har aldrig varit så här roligt…

De flesta spel där man skapar världar fokuserar på den industriella utvecklingen av samhället. Det kan resultera i att du bygger samma stad varje gång, när du väl har listat ut vad som fungerar. Tropico 3 lyckas med att bredda fokus och inkludera ett politiskt system, med ett sådant ofattbart djup att chansen finns att du kandiderar till riksdagen när du spelat klart.

Spelet börjar med två enkla lektioner som introducerar dig till de grundläggande delarna av gränssnittet, inklusive den kraftfulla och väldigt användbara Almanac. Den här boken dokumenterar varje del av ditt spel, från hur mycket pengar du tjänar till hur mycket kommunisterna, miljöpartisterna och andra partier gillar dig. Du kan se den generella tillfredställheten i ditt samhälle och en analys av vad som är mest brådskande att åtgärda, samt vilka partier som behöver blidkas lite.

Varje åtgärd du gör har en effekt som fortsätter att påverka ditt land under en lång tid. Om du, till exemel, öppnar gränserna för att få in mer arbetare i landet kommer nationalisterna definitivt inte bli nöjda. Men stänger du gränserna kommer arbetsplatserna snart att tystna.

Spelet tvingar dig att hålla koll på många saker samtidigt och se till att alla delar är så balanserade som möjligt. De inledande lektionerna lär dig inte riktigt allt du behöver veta, men gränssnittet är väldesignat och du kan öka hastigheten i världen när du vill. Öppnar du Construction-menyn pausar du spelet medan du listar ut vad du ska bygga och var du ska placera det.

Själva spelet är läckert med vackra stränder, svajande palmer och vackra solnedgångar som ser fantastiska ut tack vare den välgjorda ljusmotorn. Du kan zooma in till stadens gatunivå och se människorna eller ta en titt på hela landet. I båda fallen fungerar allt smärtfritt, även på äldre Macar.

Djupet i spelet är gigantiskt på många plan. Det finns 15 utmanande berättelselägen att klara av, vart och ett med olika mål. Det finns också ett stort antal ledare, bland annat Castro och Pinochet, att spela med. Du kan också skapa en egen ledare med sina unika egenskaper, vilka förstås påverkar hur ett spel utvecklar sig.

Det finns så många delar i det här spelet att det snabbt blir beroendeframkallande. Vare sig du är ett avancerat fan av liknande spel eller nykomling i genren är det värt att testa – inte minst för att det här är ett fantastiskt exempel på hur bra den här typen av spel kan vara.

 

För Otroligt djup med en livlig och mycket givande spelupplevelse

Emot Ganska förvirrande för nybörjaren och grafiken är snygg, om än aningen enkel

Omdöme: 5/5

Pris: 265:-

 

Tropico3