Test av Western Digital My Cloud Mirror

Prylar 18 mar 2015

En extern hårddisk som synkar mot molnet, vilket ger dubbelt skydd

Externa hårddiskar var en gång bästa lösningen på kraschande hårddiskar i bärbara datorer eller om man råkade ut för en stöld – men de kunde ju dock också krascha och bli stulna. Då växte molnlagring fram som räddaren i nöden och blev det säkraste sättet att spara sina filer på. För er som inte är så förtjusta i att bara skicka iväg allt någonstans uppe i det blå har Western Digital tagit fram My Cloud Mirror.

I sitt grundutförande är det här en 4 TB stor hårddisk som kan spara 68 000 timmar musik eller 4000 timmar film. Om det inte skulle vara tillräckligt finns en USB 3.0-port så att du kan ansluta ytterligare en hårddisk och expandera lagringsutrymmet på det sättet.

MyCloudMirror_700

Det största försäljningsargumentet är dock möjligheten att också ladda upp filer, bilder, video till molnet och skapa en grupp med personer som du vill dela materialet med. Du kan precis som på Facebook eller Google+ sätta olika rättigheter på enskilda filer, vilket innebär att polarna kan se vad du gjorde sent igår samtidigt som dina arbetskamrater inte kan det. Grupperna är otroligt enkla att sätta upp och rättigheter styrs med lösenkoder.

Med Mirror följer också en My Cloud-app, som är enkel att navigera och gör det enkelt att dela ut bilder och filer till medlemmar i dina grupper. I vårt test skickade vi upp en video via Wi-Fi på några sekunder och den blev tillgänglig på andra enheter så gott som direkt, under förutsättning att du har en bra internetanslutning förstås.

En annan fördel med Mirror-enheten är att den säkerhetskopierar sig själv. På en vanlig extern hårddisk kan du lätt förlora all data om hårddisken skulle haverera, men eftersom Mirror har två diskplatser kan du se till att alla dina data sparas på två olika diskar, vilket förstås ökar säkerheten avsevärt. Baksidan är förstås att lagringskapaciteten då halveras till 2 TB.

Mirror är lätt och rätt snygg, men den lär inte vinna några designpris. Den är inte större än en genomsnittlig trådlös router så den får plats överallt.

Sammanfattningsvis är det här en utmärkt produkt. Du får flexibilitet, säkerhet och lagringsmöjligheter som räcker gott för de allra flesta, men det kostar också en rejäl slant. Tillhörande program är gratis och lätt att förstå sig på och använda.

 

Köpa?

För Omfattande lagringsalternativ, möjlighet att dela ut filer

Emot Dyr – du kan redan spara bilder och filer online

Betyg: 5/5

Pris: ca 3 300:-