Test av Altec Lansing inMotion Air

14 apr 2013

En fantastisk trådlös högtalare med gränslösa möjligheter

Ingen kabel, inga dockor, inga besvär. Så beskriver tillverkaren Altec Lansing sitt bärbara högtalarsystem inMotion Air. Och ärligt talat är det en mycket bra beskrivning av denna lysande produkt. inMotion IMW725 är en universell, trådlös högtalare, komplett med en modern form och en nästan retro design, som dessutom inte väger mycket – det är kärleksbarnet mellan den moderna kompaktstereon och bergsprängaren från en svunnen tid. Den här trådlösa enheten har en slät gummiyta som gör den bekväm att handskas med, samtidigt som det ger en nutida estetik som designmedvetna konsumenter älskar. Den känslan förstärks i och med att den diskreta fjärrkontrollen enkelt göms på enhetens baksida – återigen väldigt funktionellt.

Om vi vill vara superkritiska mot strukturen, och vi kan inte gärna vara något annat, skulle vi anmärka på att den inte står lika stadigt som liknande produkter på grund av de något mindre effektiva gummifötterna. Det här kan användare komma att reta sig på. Väl fulladdad synkar inMotion Air sömlöst till dina enheter med Bluetooth. Det gick som smort med alla enheter vi prövade, med minimalt bök. Bara tryck på Source/Pair-knappen på högtalaren tills det blinkar rött och blått, och leta sedan upp den på din enhet för att synka. Trycker du nu på Launch-knappen på din enhet eller på fjärrkontrollen laddas den upp med din fullutrustade fjärrkontrolls huvudfunktioner i iTunes. Det här görs dock lättare på iOS-enheter än på PC, så för att de som använder flera plattformar inte ska gå miste om detta har inMotion Air trådlös USB-överföring. Fjärrkontrollen blir då fullt kompatibel med Windows Media Player.

”Alla enheter som testades tillsammans med enheten fungerade klanderfritt”

Altec Lansing utlovar en trådlös bärvidd på sanslösa 100 meter, men det är mer troligt när USB-sändaren är ikopplad och synkroniserad. De flesta moderna USBaktiverade touchscreen-enheter som iPod touch, iPhone och iPad har snarare en bärvidd på 10 meter.

Men, med en helt synkad telefon i fickan, kan du i princip ta med dig den här högtalaren var som helst. Det uppladdningsbara batteriet i inMotion Air imponerar med upp till sju timmars speltid. Om du parar ihop den med Apples senaste produkter, till exempel iPhone 4S med sitt kraftfulla AS-chip och med sin energisparande iOS 5-kompetens, har du gott om kräm för att den ska klara längre sociala tillställningar. Det här kompletteras i allra högsta grad av aptXteknologin i inMotion Air som tillsammans med Bluetooth ger högsta ljudkvalité i CD-format.

 

Grym funktion – Kvalitetsljud att ta med

Den grymmaste funktionen här är faktiskt två saker i kombination. Bluetooth-stöd och imponerande batteritid ger bärbart kvalitetsljud när du än behöver det. Det här är verkligen ett komplett paket.

 

Några bra frågor

”Är anslutningsmöjligheten lika bra som tillverkaren påstår? Eller är det här något man bör ha i åtanke?”

Vi testade räckvidden på inMotion Air genom att utsätta den för stenhårda prov. I ett test stod vi utanför byggnaden medan vår trådlösa enhet (en vanlig iPad version 1) låg inomhus. Vi fick inte alltid signal, som Altec Lansing utlovat, och vi tappade signalen helt när vi gick utanför parametern. Dock, som vi redan nämnt, när du har en iPhone eller iPod i fickan går den som tåget.

”Högtalarna är kraftfulla, men de distar. Vad gör man åt det?”

Oturligt nog är aptX-teknologin i inMotion Air sin egen värsta fiende. Med så kraftfulla högtalare kommer problemen med en lågkvalitativ ljudkälla att förstärkas. För att handskas med dist och oljud måste du rätta till källfilen.

 

Köpa

För Synkronisering med din iPhone ger dig gränslös bärbarhet

Emot Då den är signalbaserad påverkar placeringen prestandan

Omdöme: 4/5

Pris: ca 1 400:-

 

inMotion_Air