Ta bättre bilder med din iPad

Prylar 26 mar 2015

Fotografering med iPaden blev plötsligt lite enklare och roligare

De flesta som fotograferat med en iPad vet att det inte är en särskilt praktisk lösning, och det räcker inte att förse den med en Olloclip. Den blir inte smidigare. Efter ett antal olika multilins- kombinationer för iPhone, vilka utan tvekan är fantastiska tillbehör, har nu företaget bakom produkten tagit fram en liknande lösning för iPad.

Är det då en onödig produkt? Ja, definitivt – särskilt när iPhone-alternativet fungerar så bra. Gör det den mindre imponerande? Nej, definitivt inte. Man måste bara skaka av sig den mindre socialt accepterade uppfattningen att iPaden är en bra pryl att plåta med.

Olloclip_700Olloclip 4-in-1 skjuts ner över iPadens kamera och skapar helt plötsligt nya möjligheter för den bildintresserade att hitta bra motiv i miljön runt omkring. Tillbehöret gör att du kan ta fyra olika typer av bilder tack vare de olika linslösningar som medföljer. Det finns en fisheye-, en vidvinkel- och två makrolinser (10x respektive 15x), vilka kan ge helt nya möjligheter att hitta den typen av bilder som man är ute efter.

Samtliga fyra linser skapar bilder med djupa färger och rejäla kontraster, bra upplösning och en fin skärpa som imponerar på många sätt. Det är också tämligen enkelt att växla mellan de fyra – du vänder bara på makrolinsen för att byta zoomnivå, medan fisheye- och vidvinkelglasen måste skruvas på. Alla fyra är väldigt små och dessutom lätta.

Fisheye-glaset levererar en klassisk, 180-gradersbild, men vi hade gärna sett ännu lite mer förvrängning runt kanterna. Det sköter dock sitt jobb. Makrolinsen eller -linserna levererar utmärkt. 10x-linsen har en närgräns på 18 mm, medan 15x-alternativet kan gå så nära som 12 mm. Resultaten kan blir riktigt imponerande. Att köra porträttfotografering i närbild med en iPad är däremot inte särskilt lätt.

4-in-1 Photo Lens är helt klart ännu en utmärkt produkt från Olloclip, men enheten som den är avsedd för är inte perfekt för fotografering. Om du äger en iPhone finns ingen egentlig anledning till att inte satsa på motsvarande produkt för din smarta mobil istället. Den fungerar ju så mycket bättre som kamera…

 

Köpa? 

För Imponerande bildkvalitet, lätta att använda och väldigt kompakta

Emot Att ta bilder med en iPad är lite av en mardröm rent allmänt

Betyg: 4/5

Pris: ca 750:-