Snapheal – billig men kompetent redigerare

27 feb 2013

Ett kraftfullt bildbehandlingsprogram till ett bra pris

När du vill redigera dina bilder räcker verktygen i iPhoto ofta inte till och även om Aperture erbjuder mycket mer kraft är det också mycket dyrare och mer svårjobbat. För dessa tillfällen kan Snapheal vara ett bra alternativ, då det är ett snabbt bildredigeringsprogram som även låter dig göra fina justeringar.

Appen är i sig själv ganska enkel; verktygspanelen är placerad på höger sida om bilden, och låter dig enkelt komma åt verktygen i de olika sektionerna. Det är visuellt upplagt med ikoner som representerar verktygen istället för namn, men för du musen över knapparna får du en förklaring till vad de gör.

Antalet kontroller överstiger med råge de som finns i iPhoto, men den största bonusen finns under penselsektionen. Precis som i Aperture kan du måla på specifika områden på bilden och sedan använda reglage för att ändra nivåerna under de penseldragen. Reglage till höger om gränssnittet låter dig lägga till eller ta bort alternativ som uppljusning- och exponeringsjusteringar som du önskar. Det är ett fantastiskt system.

Clone & Stamp- och Erase-sektionerna erbjuder även användbara verktyg för att helt ta bort blemmor och oönskade detaljer från din bild. Vi fick blandade resultat i mer komplexa bilder då appen försökte räkna ut vad som lämpligen skulle ersätta blemman, men istället rörde till det. Det mesta av detta kunde dock fixas till med andra verktyg i appen och med lite enklare bilder var det överraskande snabbt och enkelt att ta bort brister, eller ta bort folk från bakgrunden.

Den senaste versionen av Snapheal har ett nytt gränssnitt som erbjuder mer kontroll än det i 1.0. Sidopanelen erbjuder nu reglage för alla möjliga extrafunktioner som tar redigeringen längre än vad som tidigare var möjligt. De största förändringarna ligger under Retouch-sektionen. En funktion som vi verkligen saknar är dock ett oskärpeverktyg. Ofta när vi tagit bort något från bilden var skarven mellan den nya och gamla bakgrunden lite för uppenbar, vilket lite oskärpa lätt hade kunnat fixa till. Vi hoppas verkligen att den funktionen återkommer i en framtida uppdatering. Men bortsett från den här lilla detaljen är Snapheal riktigt bra för att snabbt fixa till bilder. Det rena gränssnittet och de kraftfulla verktygen gör det inte bara prisvärt utan också till ett alternativ till Photoshop för de där snabba justeringarna.

 

För En billig app som erbjuder kraftfulla redigeringsverktyg i ett snyggt designat paket

Emot Suddverktygen får problem med mer komplexa bilder och det är synd att det inte finns något oskärpeverktyg

Omdöme: 4/5

Pris: 75:-

 

snapheal