Smidiga Bluetooth-tangentbord

20 mar 2014

När iPadens virtuella tangentbord känns lite besvärligt att använda kan ett riktigt, trådlöst tangentbord vara lösningen

DSC_5676Om det är något som av många känts som en kompromiss i iOS från dag ett är det det virtuella tangentbordet. Och även om det är långt mycket mer användbart än några av sina föregångare är det fortfarande inte något ultimat verktyg för den som är van vid fysiska tangentbord. Även om denna kompromiss känns acceptabel på iPhone, på vilken man oftast skriver kortare meddelanden och inte kortare berättelser, artiklar etc, gäller inte riktigt samma sak på iPaden. Den större skärmstorleken på Apples läsplatta gör det mycket behagligare att skriva på den och det gör förstås också att chansen att du sitter och skriver längre meddelanden eller en berättelse på den mycket större. Men vad är vitsen med att sitta och skriva på sin iPad om halva skärmen ockuperas av en virtuellt tangentbord? Lösningen heter Bluetooth-tangentbord. Med dessa får man mycket bättre ergonomi samtidigt som skärmen används mer optimalt. Man kan med andra ord dra bättre nytta av de utmärkta skrivprogram som finns till iOS.

Designen av ett Bluetooth-tangentbord involverar självklart en del kompromisser mellan smidighet och byggkvalitet. Tangenterna måste kännas lika bra som på ett vanligt tangentbord samtidigt som formatet måste anpassas och matcha den smidighet som är en av de största fördelarna med iPaden. Apples eget tangentbord är förstås ett alternativ, men det finns faktiskt väldigt många andra alternativ att fundera över, som dessutom är mer anpassade för folk på resande fot. Vi kände att vi ville få lite bättre koll på vilka som är bra och vilka som inte riktigt håller måttet och kan därför erbjuda en sammanfattning här.

 

Logitech Ultrathin Keyboard mini

DSC_5656Design

Logitechs ultraportabla tangentbord är väldigt likt FastFit-tangentbordet till höger och har en baksida som matchar iPad minins utseende utmärkt, vilket är trevligt.

Smidighet

Det här är det lättaste och näst tunnaste alternativet här så det är ingen överdrift att säga att det är smidigt och lever upp till sitt namn. Att det även fungerar som skydd är förstås en bonus som man inte ska glömma bort.

Installation

De två indikatorerna på tangentbordet (laddning och anslutning) gör installationen av tangentbordet otroligt enkel och vi hade inga problem med att få Bluetooth-anslutning – funktionsknapparna fungerar utmärkt.

Känsla

Trots att tangenterna gör sig lite kortare än på Belkins FastFit och formatet är lite kompaktare är det formen på själva tangenterna som gjorde att vi kunde få bättre precision när vi skulle lära oss att skriva med det här lilla tangentbordet.

Kompatibilitet

Precis som Belkins enhet är Logitechs Ultrathin specialdesignat för användning med iPad mini, men på grund av bluetooth-anslutningen kan det förstås fungera bra även med andra enheter, vilket är ett plus.

MacG_valOmdöme

Logitechs Ultrathin är det perfekta komplementet till iPad mini, både i funktion och utseende.

*****

 

Belkin FastFit Keyboard Case

DSC_5658Design

Belkins FastFit fungerar både som tangentbord och skydd. Dess plastkonstruktion matchar inte riktigt iPadens, men fungerar bra och är snygg. På/av-knappen var dock lite onödigt krånglig att hantera.

Smidighet

Tangentbordet monteras på iPaden när det inte används (gör den ungefär dubbelt så tjock), vilket gör att det får extrapoäng för hanterbarhet. Vi var dock lite bekymrade eftersom det inte kändes helt robust.

Installation

Att koppla upp tangentbordet krävde bara att vi slog på det och parade ihop det via vår iPads Bluetooth-inställningsmeny. Inget att anmärka på där. Den inbyggda iPad-dockan är utmärkt, även om vinkeln kunde varit mer nackvänlig.

Känsla

Tangenternas rörelse är idealisk på FastFit-tangentbordet och upplevs inte kortats för att spara volym. Enda verkliga kompromissen uppstår när knapparna sitter nära varandra – vi kunde dock skriva normalt utan problem.

Kompatibilitet

Även om Bluetooth-koppling betyder att FastFit-tangentbordet fungerar med alla iPads gör storleken och dockan att det bör användas med en iPad mini. Tillsammans med minin fungerar det klockrent.

Omdöme

En bra produkt från Belkin som dock gärna hade kunnat få kännas lite mer robust. 

****

 

Microsoft Wedge Mobile Keyboard

DSC_5647Design

Trots att Wedge Mobile Keyboard är byggt helt i plast upplevs det som en premiumprodukt. Det är utan tvekan det snyggaste, portabla Bluetooth-tangentbodet i den här gruppen.

Smidighet

Eftersom det nästan är fullstort är Microsofts Wedge Mobile Keyboard inte så smidigt att hantera som några av konkurrenterna är. Det är dock förvånansvärt lätt, vilket gör det lättare att acceptera det större formatet.

Installation

Att installera Wedge var lite mer komplicerat än några av de andra i testgruppen. Det krävs att en lösenkod läggs in innan ihopparning med iPaden kunde ske via Bluetooth, vilket förlänger proceduren en aning (men ökar säkerheten).

Känsla

Tangentbordet är stort, men det är inte det största problemet här. Det är själva tangenterna. Det är för tröga och ger inte tillräcklig respons. Dessutom är det helt platt vilket gör att det är svårare att hitta tangenterna.

Kompatibilitet

Det är byggt för Windows 8, vilket betyder att bara några av funktionstangenterna på Microsofts Wedge fungerade med vår iPad mini. Volym och play/paus fungerar, men tyvärr inte så många fler, vilket var en besvikelse.

Omdöme

Det kanske ser fantastiskt ut, men det finns en del brister i Microsofts tangentbord.

****

 

Kensington KeyCover Hard Shell Keyboard for iPad

DSC_5654Design

Kensingtons KeyCover Hard Shell Keyboard är inte snyggast, men fungerar alldeles utmärkt. Det dubblerar även som skal och stöd till din iPad. Byggkvaliteten är bra.

Smidighet

Tangentbordet är relativt lätt trots att det är stort. Din iPad blir lätt dubbelt så tjock när du lägger ner de båda delarna i din väska. Det faktum att det täcker hela skärmen kompenserar för detta, eftersom som inget extra skal krävs.

Installation

Även om installationen fungerade bra (en lösenkod krävs) var avsaknaden av instruktioner frustrerande. Vi var tvungna att spendera en bra stund med att söka på nätet efter en passande manual innan vi kunde sätta igång.

Känsla

Tangentbordets verkliga styrka ligger i placeringen av tangenterna. De sitter perfekt och gör att man direkt känner sig hemma. Känslan i tangenterna var dessutom den helt klart bästa av de testade tangentborden.

Kompatibilitet

KeyCover Hard Shell Keyboard finns för både iPad och iPad mini. Modellen vi testade var avsedd för vanliga iPad och tangentbordet passade läsplattans form perfekt. Det fungerar också som skal och stöd.

Omdöme

KeyCover var riktigt bra. Vi önskar bara att det fanns några instruktioner bifogade. Det hade underlättat. 

****

 

Logitech Bluetooth Easy-Switch Keyboard

DSC_5645Design

Om vi ska vara helt ärliga är det bara det här tangentbordet som vi skulle ersätta Apples egna med. Trots mycket plast blir kombinationen blänkande svart och silver riktigt läckert.

Smidighet

Easy-Switch-tangentbordet är kanske det minst smidiga här. Det är fullstort och har inget speciellt skydd vid transport. Det upplevs robust, men ett medföljande skydd eller skal skulle vara välkommet.

Installation

Installationen av Easy-Switch kunde inte vara enklare tack vare klistermärken under enheten som visar vägen till på/av-knappen och knapp för Bluetooth-anslutning. Vi anslöt tangentbordet till vår iPad mini på några sekunder.

Känsla

Formen på tangenterna på Easy-Switch i kombination med mellanrummet mellan dem gjorde att det här var det tangentbord som vi hade lättast att vänja oss vid och arbeta med. De lysande knapparna var också ett plus.

Kompatibilitet

Easy-Switch är det mest kompatibla tangentbordet i vårt grupptest. Du kan koppla ihop det med tre olika enheter och sedan enkelt växla mellan dem via dedikerade knappar. Funktions- knapparna fungerade också utmärkt. 

MacG_gillarOmdöme

Trots avsaknaden av skydd är Easy-Switch-tangentbordet ett mycket bra tillbehör.

*****

 

Freedom i-Connex Keyboard

DSC_5650Design

Även om byggkvaliteten i Freedom i-Connex lämnade en del övrigt att önska gjorde vikkonstruktionen det perfekt att resa med. Vi var dock lite oroliga över hur väl gångjärnen skulle fungera över tid.

Smidighet

Freedom i-Connex samlar många poäng på sin smidighet. Det är det näst lättaste i den här gruppen och går ju dessutom att vika ihop, vilket gör att det är skyddat när du är på resande fot, samtidigt som det inte tar något plats.

Installation

Att installera Freedom i-Connex fungerar bra även om det är lite pilligt. På/av-knappen var lite svår att hantera och det krävs ett smalt verktyg för att trycka på ”paraihopknappen”. Hur som helst gick det snabbt att få igång allt.

Känsla

Freedom i-Connex brister lite i komforten. Eftersom det inte går att vinkla tangentbordet alls och knapparna är helt platta känns det inte perfekt. Man vill helt klart tippa det lite om man ska sitta och jobba en längre period.

Kompatibilitet

Tangentbordet fungerar med så gott som alla enheter med Bluetooth-stöd och får därför höga betyg vad gäller kompatibiliteten. Stödet är tillräckligt generellt att de flesta enheter bör fungera med det. Mediaknapparna funkar i iOS.

Omdöme

En utmärkt idé som dock faller lite på att det är obekvämt att skriva på. Halvdan byggkvalitet.

***