Seagate GoFlex Satellite

10 Dec 2012

Bärbart lagringsutrymme har snabbt blivit så pass billigt att företag nu kan lägga till extra funktioner i sina externa hårddiskar utan att priserna stiger. Den här hårddisken från Seagate (500 GB) kommer även med en liten trådlös sändare med eget nätverk, till vilket du kan ansluta dina enheter. Den är dessutom kompatibel med många plattformar. Så vare sig du vill läsa dokument på din MacBook Air eller kolla på film på din iPad, kan du göra det trådlöst.

Den är förinställd för Windows, men levereras med en fil så att du kan ställa in den för Mac. Det är lite krångligt och det kan ta lite tid, men du behöver bara göra det en gång. När det är klart är det bara att lägga till dina filer på enheten. I paketet ingår bara en USB 3.0-kabel, vilket är synd då Macar automatiskt sänker överföringshastigheten till USB 2.0. På grund av detta kan det ta tid när du för över många filer samtidigt, men när det väl är klart kommer du inte att behöva flytta filer fram och tillbaka särskilt mycket tack vare det stora lagringsutrymmet.

Seagate erbjuder också FireWire- och Thunderbolt-portar så om du planerar att regelbundet föra över filer finns det en lösning för snabbare överföring. Kabel får du dock köpa till. Det finns en gratis-app, GoFlex Media, till iPad och iPhone som gör att du får tillgång till alla dina filer. När du väl sätter igång GoFlex-enheten måste du ansluta till det nu skapade WiFi-nätverket i Inställningar och sedan starta appen. Därefter kan du bläddra igenom alla filer och klicka för att öppna dem. På andra enheter loggar du in på nätverket och öppnar en webbläsare för att komma till GoFlexs webbprogram. Det är väldigt likt appen till iPad och iPhone och fungerar precis lika bra.

Det går väldigt snabbt att strömma och kvaliteten är otroligt hög på alla enheter. Appen och webbprogrammet stöder tyvärr bara vissa videoformat (H.264-filmer i MP4-format), vilket är synd då mycket videomaterial i HD ofta förekommer i AVI- och MKV-format. Med det sagt finns det ändå appar som OPlayer till din iPad som hjälper dig runt det problemet. Vi testade en video i HD och till och med på den nya iPaden hackade den, men det är inte på grund av Satellite – iPad är helt enkelt inte byggd för att klara HD-filmer än.

Du kan komma åt filer på hårddisken från upp till åtta enheter samtidigt och kan köra filmer på allihopa utan strul. Till en början lade vi märke till att det gick lite långsammare när fler än fyra enheter var anslutna samtidigt, men när de väl kom igång streamades allt smidigt utan något som helst lagg – det var oerhört imponerande. I praktiken gick det snabbt och enkelt att komma åt alla slags filer och Satellite levererade över våra förväntningar. Den nyaste uppdateringen av mjukvaran möjliggör dessutom anslutning till ytterligare ett WiFi-nätverk, så att du kan surfa på webben samtidigt som du strömmar material från hårddisken. Det är en fantastisk bra funktion som gör användningen av iPaden mycket mer flexibel.

Hårddisken i sig stoltserar med ett batteri som håller i imponerande sex till sju timmar när det är fulladdat och kommer även med adaptrar som funkar i både vägguttag och i bilen. Den är dessutom jättesnygg och påminner om iPhone 4S i designen. Vi hade uppskattat lite mer metall snarare än ett hölje helt i plast, men det är otroligt funktionellt eftersom plasten är en av anledningarna till att hårddisken inte blir så varm. Till det här priset finns det inget bättre sätt att uppgradera ditt bärbara lagringsutrymme – du kan nu ta med dig massor av filmer när du reser och ta fram dem både snabbt och enkelt vid behov. Den här kompakta hårddisken är prisvärd, enkel att använda och uppfyller alla våra krav.

 

För Stort utrymme, lång batteritid och ett briljant program i ett prisvärt paket

Emot Tappar poäng på grund av avsaknaden av FireWire-sladd, det tar lång tid att formatera den

 

Omdöme 5/5

Goflex_stor