Patina – ritprogram i klassisk stil

14 feb 2017

Frånvaron av ett integrerat ritprogram på Macen beror förmodligen mycket på att plattformen alltid riktat sig till kreativa användare som förväntas använda kraftfulla redigeringsprogram – på ett sådant system anses inte program liknande klassiska MS Paint höra hemma. Men i och med att Mac-system numer har blivit populära bland många fler än designers är det argumentet inte relevant längre. Patina, utvecklat av Atek, fyller behovet av ett enkelt ritprogram för gemene man, utan att förlora den rena design som man kan förvänta sig av ett Mac-program.

Alla som kommer från Windows och en gång lärt sig MS Paint kommer med enkelhet ta sig an Patina; verktygen är liknande och det är också layouten. Ritytan tar upp största delen av programfönstret, med verktygsraden längs vänstersidan och en färgpalett längs nederkant. Det senare är en ny funktion för MS Paint-alternativ, och färgväljaren är väldigt enkel att använda, vilket gör att Patina utan tvekan är mer funktionellt än föregångaren i det avseendet.

patina

Patina har alla de standardverktyg som erbjuds i Paint: pensel, penna, suddgummi, textverktyg, målarburk, förstoringsglas och färgpipett. Precis som man kan förvänta sig av ett MS Paint-alternativ kan Patina hantera grundläggande arbetsmoment som att rita, skriva, skapa former, välja och ändra färger, flytta och storleksjustera objekt och en del annat.

Programmet besitter dock även en del av de begränsningar som ofta finns i enklare ritprogram. Det går exempelvis bara att öppna en bild åt gången, vilket kan påverka arbetsprocessen negativt. Några av verktygen kanske inte heller har den finess som man kunde ha önskat sig, men dessa små begränsningar påverkar egentligen inte det egentliga syftet med programmet, att vara ett snabbt och enkelt ritprogram på Macen för användare med relativt små krav. Att det dessutom är gratis gör att det inte är så mycket att tveka på.

 

Omdöme

Patina är ett ritprogram som Mac OS X verkligen har saknat under lång tid. Det har samma brister som klassiska MS Paint hade, men också alla de fördelar.

4/5

Pris: gratis