Nya Logic Pro X – något att ha?

17 jan 2014

Efter fyra år utan större uppdatering har nu en helt ny version kommit och vi frågar oss om Logic fortfarande är något att ha?

LPX3Det var nästan exakt fyra år sedan Logic 9 dök upp inför en tämligen förvånad marknad, och för ett tag sedan lanserades Logic Pro X på ett likartat sätt. Apples flaggskepp inom digital ljudhantering hade inte uppdaterats på så länge att en del trodde att programmet skulle läggas ner – men ryktena om dess frånfälle var alltså väldigt överdrivna.

Det första man slås av när man startar programmet första gången är hur mörkt gränssnittet är. Det ger en känsla av elegans, men är rätt trist enligt vårt tycke – särskilt bakgrunderna på Timeline och Piano Roll-redigeraren som inte går att ändra.

En hel del saker har flyttats i den här uppdateringen. Transportlisten har placerat längst upp på skärmen och Preset-biblioteket finns nu på vänstra sidan istället för på högra. Har du en mindre skärm (som den på MacBook Pro med 13 tum) kommer du att upptäcka att många av huvudelementen i gränssnittet – verktygsknappar och LED-lampor – är mycket större än tidigare och inte går att storleksjustera, vilket betyder att skärmutrymmet inte riktigt räcker till. Intressant nog har ett antal funktioner förts över från GarageBand, till exempel volym- och panoreringskontrollerna i spårhuvudena. Det verkar alltså som om Apple försökt få programmen att närma sig varandra, i alla fall visuellt. 

Av alla nya funktioner som implementerats i Logic Pro X är Drummer utan tvekan den mest framträdande. Den har tillkommit för att du snabbt ska kunna sätta samman akustiska trumspår – och den är fantastisk. Bara kvaliteten på ljudet gör den till ett fantastiskt virtuellt truminstrument och lägger man till det enorma utbud av verklighetstrogna beats blir det något alldeles speciellt. De matas via Drum Kit Designer-plug-inen som du kan vada in i och göra anpassningar, byta ut bas- eller virveltrummorna efter eget önskemål. Som en bonus kan du dra Drummer-spårregioner till ett MIDI-spår för att få fram MIDI-datan bakom groovet.

En annan funktion som slås om förstaplatsen bland nykomlingarna är Flex Pitch som erbjuder djupgående pitchkorrigering av enskilda toner i monofoniska ljud. Toner visas upp i en Piano Roll-liknande display, och där kan du tweaka start-, slut- och allmän pitch, vibratodjup, gain och formant shift. Det är implementerat väldigt smart och du kan snabbt få fram väldigt bra ljudresultat med dess hjälp.

Ett annat tillägg är Track Stacks, som är lite av föregående versions Folder tracks på steroider och låter dig hålla koll på projekt med många spår eller när du jobbar med många instrument för en massiv ljudbild. 

LPX2Logics Software Instrument-palett har utökats med Retro synth, en vackert låtande synt som har fyra lägen: classic Moog, PPG och  Yamaha-syntar. EVP88 Rhodes-, EVD6 Clavinet- och EVB3 Hammond-orglarna har fått nya namn och utseenden och det finns även nio nya MIDI-plug-ins, vilka bland andra omfattar sofistikerade Arpeggiator.

Andra användbara verktyg att nämna är Smart Controls, som låter dig kontrollera multipla instrument- eller effektparametrar simultant via en kontroll, och Bass Amp Designer – alltså Amp Designer för basspelare. Utdelning via SoundCloud inifrån programmet har också lagts till och Apple har släppt en gratisapp för iPad, Logic Remote, som fungerar som en trådlös kontrollenhet för Logic Pro X. Ihopparad med en Mac som kör Logic och ligger på samma Wi-Fi-nätverk får du som användare möjlighet att styra en hel del inställningar och funktioner via tre typer av virtuella kontroller. Det fungerade problemfritt under vårt test, med ingen eller väldigt kort fördröjning. Appen kan säkert bli väldigt populär bland Logic-ägare som har en iPad.

Logic Pro-användarna skiljer sig åt väldigt mycket och att ta fram en programvara som lockar både inspelningsentusiaster, hobbyanvändare och vanliga Mac-användare att uppgradera, utan att stöta bort professionella användare som behöver ett flexibelt och kraftfullt verktyg som de är beroende av för att tjäna in till sitt uppehälle, måste har varit en riktig utmaning för utvecklarna.

Ändå är det exakt det som Apple verkar ha lyckats uppnå med denna uppgradering. Mot alla odds är Logic Pro X snabbt, stabilt och kraftfullt – och saknar inget från den föregående versionen. Det finns förstås också några sura äpplen som man tvingas bita i eftersom uppgradering från Logic 9 saknas, exempelvis avsaknaden av stöd för 32-bitars plug-ins. Programmet är kanske inte heller så välfyllt med nya, banbrytande finesser som man kanske kunde förväntat sig efter fyra år, men de nyheter som tillkommit gör att Logics funktionsutbud nu är ikapp konkurrenternas, och till det här priset är det inget annat program som kommer nära.

 

Köpa? 

För Snabbt, låter utmärkt, extremt prisvärt, massor av proffsverktyg

Emot Passar inte små skärmar, inget 32-bitars plug-in-stöd

5/5

Pris: 1 399:-