NordVPN – en bra VPN-tjänst

27 jan 2017

En VPN-anslutning maximerar integritet och anonymitet på Internet, och används för att kryptera data så att ingen ska kunna veta var du befinner dig eller vad du gör. En VPN-lösning gör det nämligen omöjligt att smyglyssna på din nätverkstrafik. Om du reser med en MacBook och använder publika Wi-Fi-anslutningar kan andra spionera på dig med hjälp av nätverks- övervakningsprogram. En VPN-lösning förhindrar det.

Det finns många VPN-tjänster på marknaden, men NordVPN är förhållandevis billig. Priset beror på längden på abonnemanget. En månad kostar 8 dollar (ca 65 kronor), men tecknar man sig för ett år kostar det hälften. Det verkar inte finnas bandbredds- eller databegränsningar, så det är bara att köra på. Det går att betala med bitcoins, om det är så att du vill ha din identitet lite extra skyddad.

nordvpn

Programmet är enkelt att förstå sig på och en switch aktiverar/inaktiverar VPN-uppkopplingen, alltså krypterad/okrypterad dataöverföring. En världskarta visas och nålar markerar olika servrars placering. Klickar man på en kopplas man upp via den och får sajter och tjänster att tro att man befinner sig i det landet. Det gör att man kan komma åt lokala tjänster eller information som annars inte varit tillgänglig. En server kan väljas ut som favorit och användas som default.

Det går också att få fram en lista över servrarna, i vilken det tydligt går att se hur belastade de är. Då kan man enkelt hitta en med få användare och bättre prestanda. Det finns också en användbar filterfunktion som visar servrar som stödjer en viss tjänst, såsom P2P-fildelning.

NordVPN fungerade bra vid vårt test, utan försämrad uppkopplingshastighet och en smidig hantering. Det finns några småsaker som man kan störa sig på och det är inte heller så självklart hur man kan testa gratis innan man tecknar sig för abonnemang (fråga bara), men en bra tjänst är det helt klart.

 

Omdöme

En billig och snabb VPN-tjänst med stöd för upp till sex enheter per konto, och ingen loggning av din internetaktivitet sker.

5/5

Pris: från ca 35:-/månad