MacBooster 2 – städar och optimerar din Mac

OS X 14 mar 2015

Här är ett program som hjälper dig skydda och optimera din Mac

Antivirusprogram och olika städ- och optimeringsapplikationer har alltid varit ifrågasatta på OS X-plattformen – de behövs väldigt sällan. MacBooster 2 är ett program som tar sig an den här typen av uppgifter (finns dock inte på Mac App Store) genom att erbjuda verktyg som liknar exempelvis iBoostup och Memory Clean. När du kör igång en systemstatusskanning kommer dess mätare för säkerhetsrisker, skräpfiler och prestanda att röra på sig och visa Macens kondition. Det känns dramatiskt och när du sedan får värdet Fattiga (Poor i engelsk version) är det lätt att tänka att det är en överdrift. Vår friska testdator bör åtgärdas på flera sätt.

När man sedan går till åtgärdsfönstrena, först till Systemstatus, inser man snabbt att problemen är små. Åtgärderna kan dock vara relevanta och hur du gör för att fixa dem beskrivs med tydliga skärmdumpar. Vi hoppar snabbt över till Systemrensning. Här dyker det upp en massa saker som MacBooster tycker är skärp och bör rensas bort. I vårt fall kunde vi radera över 4 GB med gamla filer, men mest genom att tömma cacher, kasta loggfiler och rensa bort språkfiler. Det ger onekligen en massa återvunnet hårddiskutrymme, men ytterst tveksamt om du får någon egentlig nytta av städningen.

Samma sak skulle man kunna säga om Uppstartsoptimering– listan med tjänster som drar igång vid uppstart kan vara fascinerande lång. Samtliga kan inaktiveras om man skulle vilja det, om det är så smart är en annan sak. En samling miniverktyg erbjuder också RAM-städning, avinstallation av program och verktyg för att rensa bort dubletter, stora filer, känslig data och bilder. Programpaketet erbjuder alltså en hel del och lägg dessutom till optimererings- och malware/ virusskanning får du ett omfattande innhåll. En uppdaterbar virusdatabas ser till att programmet även kan hålla koll på onda filer. Möjligheten att frigöra arbetsminne är av begränsad nytta.

Totalt sett finns här en hel del som kanske skulle kunna locka en del användare som vill ha hjälp med att enkelt städa och optimera sin Mac då och då. Programmet finns på svenska, men det är enormt taffligt översatt och ibland bara delvis. Snyggt och stabilt är det, men om program som MacBooster 2 verkligen behövs i ett stabilt OS X är tveksamt. Prislappen är dessutom rätt hög och det finns vettiga gratisalternativ att använda istället.

 

Köpa?

För  Snyggt och diskret gränssnitt som är lätt att använda

Emot  Ifrågasatt nödvändighet p g a högt pris och diverse gratisalternativ

3/5

Pris: ca 550:- Standard, ca 810:- Premium

 

MacBooster2_700