MacBook Pro 13” med Retina-skärm

13 mar 2013

Den fantastiska Retina-skärmen finns nu även i den mindre Pro-modellen

Självklart är det mest intressanta med den här 13-tumsmodellen skärmen – och det är ju inte så konstigt. Den underbara skärmen är inget annat än förbluffande. Sitter du framför den en stund blir allt annat skräp. Du vill inte ha något annat – någonsin! Vi kanske upprepar oss från tidigare tester, men text visas otroligt skarpt, bilder ser fantastiska ut och hela datorn är ett nöje att använda och det beror mycket på att skärmen är så bra.

Allt är dessvärre inte optimalt eftersom webbsidor inte alltid är anpassade för Retina-skärmen och det gäller även en del programvaror. Det är dock något vi kan leva med, med tanke på att detta kommer att förändras framöver och att skärmen bidrar med så mycket tack vare den fantastiska upplösningen.

Resten av designen påminner också väldigt mycket om den större MacBook Pro:n med Retina-skärm – den är tunnare, lättare och fysiskt mindre än 13-tummaren utan Retina i alla avseenden. Skärmen är löjligt tunn och den nedre delen av datorn har slimmats tack vare avsaknaden av en optisk enhet – om du har behov av att använda DVD- eller CD-skivor då och då är det smart att skaffa en extern sådan. Datorn ligger faktiskt närmare MacBook Air vid en jämförelse än storebror. Visst, den lilla Pro-modellen är ju inte in närheten om man ser till storlek och vikt, men det här kraftpaketet är faktiskt bara några millimeter tjockare och bara drygt 200 gram tyngre än sitt mindre syskon. Datorn har forfarande en vikt som ger ett seriöst intryck, men den är så mycket lättare än föregående Pro-modeller, vilket är fascinerande.

”Text visas otroligt skarp, bilder ser fantastiska ut och det är ett rent nöje att arbeta vid datorn”

Den är dessutom väldigt snygg. Apple har behållit de nu välkända, avfasade kanterna för att den ska se tunnare ut. Det fungerar och nya Pro ser ut som en tillplattad version av den äldre modellen. Det är inget negativt alls. Unibody-designen i aluminium är fortfarande snygg och skapar en kvalitetskänsla. Skalet skyddar samtidigt datorns inre delar på ett utmärkt sätt. Skärmteknologin som använts har låtit Apple skala av några millimeter från profilen, vilket gjort att panelen kunnat monteras närmare glaset. Resultatet har blivit att det känns som om skärmen sitter direkt i glaset. Vrider du på skärmen och tittar från sidan kommer fortfarande färgerna att behålla sin kraft och pixlarna upplevs nästan hoppa ut ur skärmen.

Andra förbättringar har också gjorts med skärmen. Kontrastförhållandet har förbättrats med nästan en tredjedel och problemen med speglingar och reflexer på den glansiga skärmen har minskat med 70 procent. Resultatet är en skärm som inte bara ser bra ut tack vare fler pixlar utan en skärm som upplevs helt fantastisk tack vare genomarbetade optimeringar. Ovanför skärmen sitter den nu standardiserade Facetime HD-kameran som erbjuder videoinspelning i 720p och HD FaceTime-samtal så länge internetuppkopplingshastigheten är tillräckligt hög. Tillskottet av en HDMI-port på sidan av datorn är väldigt positivt eftersom det gör att man mycket lättare kan ansluta Pro-modellen till externa skärmar eller TV-apparater.

I själva verket har praktiskt taget alla portar på den nya MacBook Pro med Retina uppdaterats. Den optiska enheten är borttagen, vilket sparar utrymme och gjort det möjligt att addera nya portar. Nu finns det två Thunderbolt- och två USB 3.0-portar på datorn. Thunderbolt-portarna erbjuder otroligt höga överföringshastigheter samtidigt som bakåtkompatibiliteten med alla Mini DisplayPort-tillbehör bibehålls. USB-portarna gör att stöd finns för alla USB-tillbehör som finns på marknaden, inklusive den snabba 3.0-varianten. Standardversion av MacBook Pro har mer och mer blivit en modell för den stora massan, men i och med Retina-modellen lever den här modellen upp till sitt efternamn, Pro, och tillskottet av nya portar bekräftar bara detta faktum.

 

MBP12R

 

Processorn under skalet är en 2,5 GHz dual-core i5:a, vilken är lite blek i jämförelse med 15-tummarens 2,3 GHz quad-core i7:a, men har kraft nog för de allra flesta behov. Internminnet på 8 GB är en bonus, särskilt då det är väldigt svårt att bygga ut RAM-minnet i efterhand utan att montera ner stora delar av datorn. Vi testade den här Retina-försedda MacBook Pro-modellen på många olika sätt. I ett grafik- och processortest tvingades den köra ett HD-spel samtidigt som vi redigerade HD-video och fixade bilder i Aperture. Vi testade också gränserna för högtalarsystemet och batteriet. Resultaten var imponerande, men med en liten hake som vi strax återkommer till. Pro:n körde Empire: Total War i helskärmläget med en utmärkt bildfrekvens utan några som helst problem samtidigt som vi redigerade HD-film och fixade till några foton. Inget av programmen blev långsamma och vi kunde flippa mellan helskärmsspelet och 1080p-videon utan några fördröjningar. Den imponerade alltså, vilket man kan förvänta sig av en bärbar med tillägget Pro. Du kan alltså vara säker på att 13-tummaren klarar av det du vill att den ska göra.

Vi testade också högtalarna genom att spela olika typer av musik och blev verkligen imponerade. Högtalarsystemet har konstruerats om i Retina-modellerna och resultatet är fantastiskt. Luftintagen på sidan av datorn suger inte bara in sval luft i konstruktionen utan låter också ovälkommet lågfrekvent ljud att passera ut. Det betyder ett ljud som är både klart och rent. När vi jämförde med ljudet från en Air och en Pro utan Retina-skärm var skillnaderna väldigt tydliga. Det här är alltså en liten modell som är förbättrad i alla avseenden jämfört med en äldre Pro.

”Med nya Retina-modellen lever den här modellen upp till sitt efternamn, Pro, och tillskottet av nya portar bekräftar bara detta faktum”

Det finns dock en hake och det är prislappen. Den enklaste 13-tumsversionen av MacBook Pro med Retina är cirka 1 300 kronor billigare än den enklast 15-tummaren, medan den mer avancerade modellen är ett par tusen billigare än Pro:n med en Retina i 15-tumsformat. Vi tycker att den här modellen är lite märkligt placerad i Apple produktportfölj. Den är visserligen kraftfull, men om du är villig att betala lite extra kan du få mycket mer kraft för slantarna. Och även om standard-Pro:n med 15-tumsskärm är större, klumpigare och saknar Retina- skärm är den ett naturligare val för proffs som behöver en kraftfull bärbar.

Det är inte det att 13-tummaren är kraftfull – här finns många hästkrafter i en liten förpackning – men för det pris som Apple vill ha finns många kraftfullare alternativ. Den begränsade lagringskapaciteten i den billligare modellen gör nog att många betalar extra för SSD-enheten på 256 GB, men då kan du få en 15-tummare med Retina om du lägger till lite till – och den har en mycket kraftfullare processor. 13-tummaren är verkligen läcker, är en fröjd att jobba med och skärmen är den bästa vi har jobbat med på en bärbar. För dig som letar efter en bärbar med en underbar skärm är MacBook Pro perfekt – här finns massor att gilla – men är du ute efter en verklig arbetshäst kan du få mycket mer för pengarna på något annat ställe.

 

För När du sett skärmen förstår du hur bra den är, utmärkta uppgraderingar

Emot Inte det självklara valet för yrkesfolk på grund av priset och placeringen i Apples modellutbud

Omdöme: 5/5

Pris: från 13 495:-

 

MBP13R2