LEGO The Lord of the Rings

21 jan 2014

Ännu en LEGO-anpassning som är trogen originalet och både vacker att se på och kul att spela

Lord1 LEGO-spel som bygger på filmer har varit en törstsläckande oas för alla som inte nödvändigtvis måste spela högljudda och aggressiva actionspel eller dåligt underbyggda engångsspel. Det här tillskottet i serien, LEGO The Lord Of The Rings, har det mesta som en utvecklare vill få med i ett bra spel – plus lite annat. De kärnvärden som gjorde originalet LEGO Star Wars till ett så kul spel för alla åldrar finns också här: härlig humor, enkel och beroendeframkallande gameplay och massor av nostalgi.

Vi förlåter dig om du tycker att lite har förändrats i de här spelen, utöver färgen på bitarna, och tycker då samtidigt att du ska ta en ny titt på de äldre spelen. Utvecklarna har hela tiden lyft spelen till nya höjder – här står ljussättningen ut extra mycket. Det gör att man i många situationer känner den isande spänning som upplevdes i filmerna, även om figurerna här bara är uppbyggda av plastbitar.

Vi spelade spelet med hjälp av tangentbordet, vilket skapar en speciell utmaning när man ska leta sig fram på smala klippavsatser eller lömska plattformer. Även med en spelkontroll av något slag har LEGO-spelen alltid varit lite snabba och oexakta, men det är en kompromiss som ger mer än det tar. Eftersom det är så lätt att spela är det perfekt för att spela med vänner och barn, oberoende av deras tidigare spelvana. LEGO-spelen har alltid varit bäst med åtminstone två spelare och det gäller även här.

Lord3Som flera gånger tidigare är det hur utvecklarna återberättar händelserna från filmerna i spelen som ska lovordas mest. Sagan om ringen-trilogin är ju en ganska mörk berättelse, men utvecklarna, Traveller’s Tales, har lyft fram en hel del härlig humor i många situationer och tack vare de autentiska dialogerna från filmerna får man med alla viktiga bitar. De tidiga delarna erbjuder ganska små spelutmaningar och är fulla av berättande röster, men så snart de actionfyllda delarna i filmerna nås händer det mycket och utmaningarna ökar.

De rekommendationer som vi brukar ge LEGO-spel kan upprepas även här. Om du är en erfaren spelare som söker efter något lättsmält eller bara spelar ibland är LEGO The Lord Of The Rings en utmärkt startpunkt. Det här är både utmanande och underhållande, och ett spel som räcker länge…

 

3 bra saker

Härlig humor

Det är ingen brist på tillfällen att få sig ett gott skratt. Merry och Pippin i Groucho Marx-glasögon var en särskild höjdpunkt.

Filmmagi

Omarbetade filmelement som återkommer, till exempel när Frodo kämpar mot ringen, fungerar fint.

Snygg ljussättning

LEGO-karaktärerna döljer hur kraftfull spelmotorn är. Ljussättningen i spelet är väldigt imponerande.

 

Köpa?

För Härlig humor och utmärkt anpassning till originalfilmerna, kul att spela

Emot Ingen jättestor utmaning och vissa delar är lite väl utdragna

4/5

Pris: 229:-