iPod touch testad

18 feb 2013

Det är ett halvt decennium sedan den lanserades första gången. Är det här den sista versionen av iPod touch?

Den senaste versionen av iPod touch lanserades fem år efter att enheten såg dagens ljus under 2007 och det här är kanske den största omarbetningen hittills. Borta är den tunna glas- och aluminiumdesignen, liksom 3,5-tumsskärmen och den tämligen mediokra kameran. Det här är en ny design som tillverkas i ett antal olika färger och som innefattar en dramatiskt förbättrad kamera. Den kämpade väl om uppmärksamheten under eventet där iPhone 5 tog mest plats.

Första intrycket är det som räknas många gånger och den här iPod touchen vet hur man gör ett bra sådant. Till att börja med är den mycket tunnare än förgångaren – 1,1 mm tunnare och 13 gram lättare för att vara exakt. Även om det inte låter så mycket gör det stor skillnad. Den känns otroligt lätt och formen gör den superenkel att greppa. Det är heller inga problem att nå längst upp på 4-tumsskärmen med pekfingret – det är lättare än på iPhone 5, vilken är den andra Apple-enhet som har den nya lite längre/högre skärmen.

Det går inte att förneka att nya iPod touch är grymt läcker med sitt nya färgade aluminiumskal. Den finns tillgänglig i svart & grått, vitt & silver, rosa, gult, blått och rött. Med andra ord är det ett stort steg från de svarta och vita alternativen i tidigare generations iPod touch och det kommer säkert att finnas många olika uppfattning om vilket som är bäst och hur det borde vara. De färger som erbjuds är inte målade på skalet utan applicerade via en kemisk process som ”smälter” in färgen i aluminiumytan vilket gör det lite extra snyggt. Det är bara ett av de sätt på vilket Apple fortsätter utveckla sina tillverkningstekniker och försöker förbättra byggkvaliteten.

Trots detta är det vissa saker i iPod-konstruktionen som vi tycker är irriterande. En av dessa är den utstickande kameran (förmodligen på grund av det supertunna formatet) som ser lite märklig ut. Den skulle också kunna innebära problem för passformen på tredjepartsskydd och andra tillbehör. Det som stör oss mest är emellertid den bärrem som är inkluderad. Den finns här för att se till att du inte tappar den av misstag eller för att enkelt kunna bära med sig den om du inte har några fickor. Den ska även kunna agera stöd vid fotografering. Tyvärr känns den lite ”billig” och något som man verkar kommit på i sista stund. Vi hade mycket hellre sett den gjord i silikon eller något mer tåligt material. På plussidan måste vi dock lägga mekanismen som gör att du kan sätta fast remmen vid iPoden. Det är en elegant konstruktion och sitter helt dold i skalet tills man trycker på den. Då reser den på sig i en mjuk rörelse. Det är en lite märklig syn att se något mekaniskt på en så avancerad teknisk pryl som nya iPod touch, men den känns faktiskt helt rätt.

Om det är något som Apple har föresatt sig att göra med den här iPod touch-utgåvan är att den ska vara en seriös konkurrent till den digitala kompaktkameran. De har äntligen förbättrat kamerans specifikationer i iPoden – de har kombinerat 5-megapixelsensorn från iPhone 4 med den femelementsoptik som sitter i 4S och har en maximal bländare på f/2,4. Det hade varit ännu trevligare att få se den ännu bättre kameran i iPhone 5 dyka upp här också med det är förståeligt, med tanke på det mycket begränsade utrymmet och kostnaderna, att Apple har satsat på en lite enklare variant här.

iPodtouch

 

Trots att det här alltså är en lite enklare kamera klarar den sig mycket bra i våra tester. Inte helt förvånande ligger kvaliteten på samma nivå som hos iPhone 4, men tack vare lite smart tekniskt trolleri i form av den speciella konstruktionen av nya iPodens skärm upplevs bilderna en aning mer kraftfulla. I sämre ljus är kameran nästan helt beroende av den inbyggda LED-blixten. Lyckligtvis presterar den riktigt imponerande.

Specifikationerna gör kanske inte ensamma att du kasserar din digitala kompaktkamera för gott men om man lägger på att det går att spela in video i 1080p och kan använda ett panoramaläge blir det ett lite mer attraktivt alternativ. Kombinera det med remmen, som ett stabilt stöd vid fotografering, så har du en portabel kameralösning som är tillräckligt smidig för att du ska kunna ha med dig den hela tiden.

Likheterna mellan iPod touch och iPhone 4S stannar inte heller vid kameran, de delar även samma processor, Apples A5-chip. Det betyder att den här iPod touchen rullar på synnerligen snabbt och smidigt vid användning. iOS 6, som är det system som ligger på enheten, är lika rappt på denna som det är på iPhone 5. Multitasking mellan spel och internetsurfande flyter på utan några som helst problem. Vi märkte att baksidan av iPoden blev lite varmare när vi körde några mer krävande uppgifter (exempelvis nedladdning av låtar från iTunes Match, hämtning av appar och när vi spelade grafikintensiva spel samtidigt). Det är dock inget att oroa sig över, men det var definitivt något som märktes.

Det som gör att användarupplevelsen blir så bra är att enheten har en sådan fantastisk, fyra tum stor, skärm. Skärmen använder samma teknologi som den i iPhone 5 och iPoden levererar därmed kraftfulla färger och 16:9-formatet gör den idealisk för att titta på film. Medan den tidigare upplevdes aningen för liten känns den nu som ett naturligt val för att kolla in sin favorit-TV-serie på väg till jobbet eller för att ladda ner några filmer att avnjuta på en längre flygresa. Även den inbyggda högtalaren bidrar till detta. Det är visserligen inte den mest kraftfulla högtalaren i världen men vi upplevde att den levererade ett rätt klart ljud vid filmuppspelning. Det var bara vid vissa typer av musik som den blev lite burkig.

Precis som med skärmen delar den här nya iPod touchen Lightningkontakten med iPhone 5. Den nya anslutningen ska förbättra synknings- och laddningstiderna. Den här nya kontakten innebär lika många fördelar som nackdelar. På ena sidan krävs det en tämligen dyr adapter för att kunna ansluta enheten till diverse äldre tillbehör, exempelvis ett högtalarsystem. Å andra sidan är den smidigare och gör att laddningsprestandan ökar och synkning går kvickare. På bara 30 minuter efter inkoppling gick vårt iPod-batteri från helt tomt till runt 75 procent, och det samtidigt som vi spelade spel och laddade ner musik på enheten. Vi tycker det är väldigt imponerande och det innebär att du aldrig behöver vänta särskilt länge innan du har en enhet med full ”kräm”.

Det är nästan pinsamt att kommit så här långt i vår recension utan att nämna något om musikuppspelningen, men det har faktiskt inte hänt något att rapportera om. Det låter lika bra som tidigare. Enda nyheten är de nya hörlurarna.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Apples uppdateringar av iPod touch under de senaste fem åren har skapat en fantastisk enhet för all typ av underhållning. Den hanterar allt från musik till filmer och från appar till webbsurfning. Det är en riktigt läcker enhet, men tyvärr är också priset väldigt högt.

För Otroligt tunn och lätt, utmärkt skärm, mycket förbättrad kamera

Emot Remmen känns billig, färgerna faller inte alla i smaken, lite väl dyr

Omdöme: 5/5

Pris: från 2 900:-