iPhone SE

1 sep 2016

Det lär finnas ett citat från Steve Jobs i ett av husen i Apples Cupertino-högkvarter som trycker på något liknande som att man inte ska vara nöjd med en utmärkt produkt, utan alltid ställa sig frågan ”Vad gör vi härnäst”?

iPhone SE är en produkt som inte riktigt passar in i på denna formulering, vilket också gör att mobilmodellen faktiskt sticker ut lite från tidigare iPhone- lanseringar. En period av ständig evolution under de senaste åren har tagit en ny spännande vändning i och med SE, vilken istället hämtar inspiration från tidigare prestationer från Apples sida – iPhone 5s från 2013 kompletterat med den senaste teknologin, som sitter i nuvarande flaggskeppet 6s.

Det har också rests en del frågor om att Apple möjligen har tappat lite tempo och saknar riktigt bra idéer, eftersom de nu har börjat återanvända ”gammal” design och befintlig teknologi. Vi anser dock att iPhone 5s är en av de estetiskt mest tilltalande iPhone-modellerna de senaste åren. Den tvåfärgade metallbaksidan är härlig att se på nytt – lite som att höra en gammal låt spelas som du glömt hur mycket du gillade. Det är också viktigt att komma ihåg att det här inte är en iPhone som riktar sig till dem som redan har en iPhone 6 eller 6s, utan till iOS-användare som sitter på äldre modeller. Om du har en 6:a hittar du inget nytt här, men om du fortfarande använder en iPhone 4 eller 5 och vill uppgradera är det här en utmärkt väg att ta. Det gäller särskilt om du gillar 5:ans format. Det är nämligen en extremt trevlig mobil att hålla i och hantera. Några problem att få ett bra grepp om den finns inte, den ligger helt enkelt perfekt i de allra flesta händer. Formatet gör dessutom att det blir väldigt enkelt att använda mobilen eftersom man når allt med en hand. Storleken på 6:an och i synnerhet på 6 Plus har en del användare stört sig på, och det krävs ett annat sätt att jobba med 6:an än med de mindre modellerna.

iphonese

Apple berättade vid lanseringen av SE att de fortfarande säljer många miljoner fyrtums-iPhones varje år. Formatet är således väldigt populärt och uppskattat fortfarande. Så varför skulle de inte ta sig an denna marknad på nytt och tillfredsställa mängder av iOS-användare?

iPhone SE gör också det på flera olika sätt. Det första är att mobilen finns i en rosa guld-version. Den tilltalar långt ifrån alla, men vi tycker att den verkligen ser fantastisk ut i den här nyansen – särskilt på baksidan där de vita över- och nederdelarna spelar in och samverkar med den stora färgade ytan.

En stor del av lockelsen i SE ligger just i utseendet och känslan. Blandningen av det familjära och en del nyheter upplevs som positiv. Specifikationerna för iPhonen ska inte heller underskattas trots att det är en ”billig” modell.

Den har fått den 12-megapixelkamera som sitter i 6s och 6s Plus, vilket är den bästa kamerauppdateringen på länge. Här finns också stöd för Live Photos. För dem som upplever de här funktionerna för första gången kommer det bli en positiv upplevelse.

Ny teknologi som Apple Pay stöds också eftersom SE har försetts med Touch ID, fingeravtryckssensorn i hemknappen, och kör senaste iOS – men det är ju inte så intressant här i Sverige än.

Prestandan jämfört med 5s är mycket bättre. En av de saker som visar kapaciteten på ett bra sätt är att det går att filma i 4K och redigera på mobilen. Det sker mjukt och smidigt – det går till och med att ha två 4K-strömmar igång samtidigt i iMovie utan att SE börjar hosta ansträngt. Spel flyter också på fint, och det gäller även sådana med grafiktunga scener. A9-chipet i SE levererar nämligen upp till tre gånger GPU-prestandan jämfört med grafiklösningen i 5s.

Om man tar ett steg tillbaka och börjar fundera på var SE hamnar i Apples iPhone-utbud inser man snabbt att svaret är enkelt. 5s är skrotad och det här är instegsmodellen. Om du fortfarande sitter på en iPhone 5 eller äldre modell, och väntade på att priset ska gå ner på 6:an, men också är bekymrad över storleken på 6:an, är du inte ensam. Eftersom utvecklingen gått mot allt större modeller senaste åren är det rätt många som känt sig bortglömda. Det visar ju också Apples siffror. Att flera år gamla modeller fortfarande säljer bra måste ju bero på att många gillar den mindre (och billigare) iPhonen – och det trots lite äldre teknologi. Nu finns ett utmärkt alternativ för den här gruppen, och det är inte omöjligt att även vissa 6-ägare kommer snegla lite avundsjukt.

 

Omdöme

Det här är inte en iPhone för dem som redan har en 6:a, men om du fortfarande sitter på en fyratumsmodell och inte vill ha en större, men samtidigt önskar senaste teknologin, är iPhone SE perfekt.

5/5

Pris: från 4 695:-