iPad mini – framtidens format?

28 feb 2013

Är det här formatet framtiden eller är minin bara en dålig kompromiss?

Rykten om en mindre iPad har florerat nästan lika länge som iPaden har funnits. Det har nog varit många som velat ha en lite mindre enhet, som är bekvämare att hålla i en hand och som dessutom är billigare än de fullstora alternativ som Apple haft ett bra tag i sitt sortiment nu. Och nu finns alltså äntligen det alternativet.

Precis som vi sagt tidigare om smartphone- marknaden är läsplattemarknaden helt annorlunda idag jämfört med den som fanns efter lanseringen av första iPaden 2010. Det finns fortfarande väldigt få verkliga konkurrenter till iPaden, men en ny generation av surf/läsplattor kom under förra året, såsom Nexus 7 och Kindle Fire HD. Dessa sjutumsenheter har erbjudit ett mindre alternativ till de fullstora iPad-modellerna, med Android OS i kärnan och till mycket intressanta priser.

Apple har förstås inte stillasittande tagit emot dessa utan kontrade genom att släppa sin iPad mini i slutet av förra året. Och vet du en sak? Vi tror att det här formatet är framtiden för iPaden. Om man ser till designen har Apple verkligen tagit ett steg framåt igen. Istället för att ta fram en krymt fullskärms-iPad har de satsat på en förstorad femte generationens iPod touch. Designen med den rundade baksidan, den vackert kromade kanten som ansluter till glaset på framsidan är väldigt lik iPodens. Allt från knapputformning till den reflekterande Apple-loggan har designats om med de små iOS-enheterna i bakhuvudet. Resultatet är briljant, vilket du kan se här. Låt oss också göra en sak tydlig – iPad minin är otroligt trevlig att hålla i. Den är tunn, lätt och välbalanserad, vilket bidrar till att den inte bara är möjlig att hålla i en hand utan faktiskt det bästa sättet att

använda den på. Den går att plocka upp med fingertopparna och det är inga problem att hålla den flera timmar utan att ta hjälp av den andra handen, oavsett om du greppar runt den med fingrarna eller bara låter den ligga i handflatan.

Den tunnare ramen runt skärmen ser först lite märklig ut, men den har två syften. Mindre metall och glas minskar vikten och den ser till att du kan röra vid och svepa på skärmen när du håller minin med bara en hand. Det är ännu en anledning till att iPad mini känns som en förstorad iPod touch. Den tunna enheten har ett par stereohögtalare som sitter på båda sidor om Lightning-kontakten undertill. De är bra. Ljudet som de pumpar ut kan lätt fylla ett mindre rum och det finns tillfällen när man glömmer bort att musiken kommer från en så liten och tunn pryl. De är förstås inte perfekta, i vissa situationer blir det lite burkigt, men för så små enheter presterar de riktigt tillfredställande.

 

mini

 

Byggkvaliteten är lika hög som man förväntar sig från Apple, även om vi har hört rapporter om att vissa har problem med repor på sina svarta modeller. Även om den är lätt upplevs aldrig minin som en slit-och-släng-pryl, men vi kom på oss själva att behandla minin annorlunda jämfört med den större iPaden – mer om det längre fram. Skärmen har varit ett stort samtalsämne sedan Apple presenterade enheten. Till skillnad från alla andra iOS-produkter som Apple presenterat de senaste 18 månaderna når inte denna skärmen upp till Retina-kraven. Med andra ord så ser man enskilda pixlar om man håller den på normalt avstånd. Nu när vi har blivit så bortskämda med Retina-kvalitet under så lång tid är det trist att den inte finns på den här enheten också.

Det är dock inte någon dålig skärm. Vi blev lite trötta i ögonen när vi använde iBooks under en längre stund och om vi surfade under några timmar, men den är fortfarande mycket bättre än många andra skärmar. Detaljåtergivningen är bra och färgerna fina. Avsaknaden av Retina är förstås ett medvetet val av Apple. Tim Cook kommer säkert att presentera en mini med Retina i år. Avsaknaden av Retina gör dock inte iPaden mindre användbar. Med en upplösning på 1 024 x 768 – det ger 163 pixlar per tum – är pixlarna synliga men inte irriterande. Vi har testat iPaden under många veckor, både som vår huvudsakliga iOS-enhet och tillsammans med andra produkter såsom iPhones och iPods

för att täcka in alla möjliga användningsområden för produkten. Vi har verkligen satt minin på prov för att få en uppfattning av hur den i praktiken hanterar allt ifrån kontorsarbete till grafikkrävande spel.

Låt oss starta med hur det är att hålla enheten. Minin är liten och lätt, men du uppskattar inte dess låga vikt förrän du hållit i den länge. Det är faktiskt inte bara bekvämt att läsa en bok på minin, det är enklare än på någon annan enhet vi testat. Den är aningen större än en Kindle, men ligger fint i handen under en längre stund. Ramen är tunnare men Apple har uppdaterat iOS-mjukvaran på ett intelligent sätt vilket gör att om du håller enheten med tummen på framsidan ignorerar system oavsiktlig touch utmed kanterna. Den förstår helt enkelt att du håller den på det här sättet – och det fungerar rätt bra. Trycker du sedan på skärmen med samma tumme kommer skärmen att agera normalt igen.

Att surfa på webben fungerar inte riktigt lika bra på grund av skärmstorleken. Vänd minin på sidan blir skärmen ungefär 1 centimeter bredare än en ”normal” iPad i porträttläge. Det kan därför bli lite problematiskt att läsa i porträttläge på vissa sajter. Vi upptäckte dock att vi automatiskt började använda Safaris utmärkta Läsare-funktion mer. Dess skalbara text var det perfekta hjälpmedlet när vi ville läsa lite längre texter. Skärmen erbjuder naturligtvis mindre arbetsyta vid körning av appar som Sketchbook Ink, men det vägs upp av det faktum att du nu kan hålla i minin på ett bekvämt sätt och samtidigt måla. Den större iPaden är helt enkelt för tung för att hålla i en hand under en längre tid när man till exempel målar eller ritar. Det problemet uppstår inte med minin. iLife-apparna – iPhoto, iMovie and GarageBand – fungerar bra bortsett ifrån några få knappar som är nedsjunkna på den mindre skärmen. Och vi måste säga att den fungerar ypperligt om man vill skicka runt den för att titta på bilder i ett mindre gäng. Det går också alldeles utmärkt att spela på enheten. Spel som Modern Combat känns väldigt naturliga. Musik låter också bra tack vare de förhållandevis kraftfulla högtalarna som vi nämnt tidigare.

 

mini_12

 

Att skriva på den mindre skärmen kräver en viss tillvänjning, men det är inga problem att använda och skapa dokument i program som Pages, Numbers och Keynote. Vissa kanske endast ser minin som en liten iPad, men i praktiken är den mer än så. Vi sa tidigare att vi hanterade minin på ett annat sätt än en större iPad – minin känns som en helt annan enhet. Den är tillräckligt liten för att rymmas i en ficka, men samtidigt så stor att du utan problem kan sitta och läsa en tidning på den. Det känns inte heller konstigt att hantera den utomhus på gatan eller att ta foton med den (något som vi normalt inte skulle göra med en iPad). Minin blev snabbt vårt förstaval när vi snabbt ville kolla in något på Twitter eller leta upp något på nätet – att bräda den vanliga paddan vid dessa behov är ingen dålig bedrift. De allra flesta appar fungerar bra på den mindre skärmen, men hur är det med prestandan? Processorn i iPad mini är samma som sitter i iPad 2, en dual-core A5:a. Det är en rätt gammal processor, men den klarar att köra appar på iPad 2 utan problem. Oavsett hade vi gärna sett att samma A6-chip som Apple tryck ner i iPhone 5 även

monterats i minin, men det är förstås inte rimligt i en så här ”billig” enhet… Den klarar dock av allt du vill att den ska göra och det ser bra ut. Det finns dock tillfällen då man vill att minin ska utföra vissa saker lite snabbare. Något som är allt annat än en besvikelse är batteriet och enhetens driftstid. Trots att den här lilla iPaden är tunn som en penna har Apple lyckats med konststycket att vrida ur samma driftstid (cirka tio timmar) som man får med de större iPad-modellerna. För att ta ett exempel tog vi hem minin under en helg och spelade Fieldrunners 2 under ett par timmar, avverkade ett FaceTime-samtal under en halvtimme, läste lite, tog lite bilder och surfade ett tag på nätet, twittrade lite och lite annat. Måndag morgon var det fortfarande kvar ungefär tjugo procent av batteritiden – och vi hade alltså inte laddat den sedan fredagen innan vi gick hem.

En viktig sak för iPad minins målgrupp är förstås prislappen. Det var mycket spekulationer och diskussioner om vilket pris som Apple skulle vara tvungna att lägga sig på för att bli konkurrenskraftiga, men i typisk Apple-stil försökte de inte matcha priserna på Nexus 7 respektive Kindle Fire HD. Istället satte de ett högre pris på en produkt som erbjuder samma upplevelse som på en ”traditionell” iPad fast i ett mindre format som är både väldigt läckert, riktigt funktionellt och som gör det till ett riktigt nöje att använda enheten. Priset hamnade slutligen strax över den nya iPod touchen (visserligen med dubbelt så mycket lagringskapacitet) och en bra bit under den äldre iPad 2:an. För oss är den nya, mindre modellen det självklara valet framför den äldre och större.

Vissa ser säkerligen minin som en produkt som tagits fram av Apple som en reaktion på konkurrenternas utbud, men det finns ingen chans att de skulle kunnat arbeta fram en så väldefinierad produkt på bara ett år. Dessutom ser vi det här som den första i en ny produklinje från Apple. Precis som iPod minin, som lanserades 2004 och låg i ett högre prisläge än dess konkurrenter och med till synes sämre specifikationer, tror vi att minin skulle kunna definiera om den här marknaden. För oss representerar den framtiden för iPaden, med sitt mindre format, vettiga skärm och med appar som konkurrenterna bara kan drömma om. Avsaknaden av en Retina-skärm och den äldre processorn kommer att göra att många väntar till generation två kommer – och med all rätt. Det finns dock något med iPad minin som gör att den är något mer än bara ännu en Apple-produkt.

Vår upplevelse av nya iPad mini är väldigt positiv. Tack vare dess utsökta design, den utmärkta kameran, de välljudande högtalarna och det kraftfulla och väl fungerande operativsystemet tycker vi detta är den bästa, lilla läsplattan på marknaden – och om ett par år förväntar vi oss att kunna ta bort ”lilla” från den meningen.

 

För Snygg, härlig att hantera, har en utmärkt kamera och det finns massor av appar till den

Emot Den är dyr, saknar Retina-skärm och använder den äldre A5-processorn

Omdöme: 4/5

Pris: från 2 995:-