Håll koll på dina lagringsenheter

8 feb 2017

Som namnet antyder är CleanMyDrive 2 ett diskstädarprogram, och det uppdaterades nyligen med ett nytt gränssnitt och fler funktioner. Programmet ligger i menyraden längst upp på skärmen och när man klickar på ikonen faller en meny ut och visar en lista med interna såväl som externa diskar. De kan vara vanliga hårddiskar, SSD-enheter eller USB-stickor.

Man ser direkt storleken och ledigt utrymme på var och en, samt mängden skräpfiler som de innehåller. Innehållet blir också färgkodat så att man lätt kan se hur mycket bilder, video, ljud och annat upptar. Fler detaljer dyker upp om man ställer musmarkören över dessa färgade segment.

Programmet erbjuder användaren ett antal funktioner, där den viktigaste är att städa bort onödiga filer. Startdisken är dock ett undantag – programmet städar på alla andra. När man raderar filer på externa diskar frigörs inte utrymme, de döljs bara och disken fylls snart. CleanMyDrive kan rensa bort dolda filer och annan onödigt innehåll såsom .ds_store-filer, Spotlight-sökdata och en hel del annat.

cleanmydrive

Klickar man på en disk öppnas Finder och drar man filer till en disk kopieras de dit. Ställer man musmarkören över en disk så öppnas ett Finder- fönster så att man kan släppa filer i en mapp. Det betyder att man kan dölja diskikoner på Skrivbordet för att få en renare och snyggare vy.

Diskar kan också automatiskt matas ut när Macen går ner i viloläge, och diskar kan kopplas från manuellt genom att klicka på enskilda utmatningsikoner, eller den generella längst upp som matar ut alla. En automatisk städning kan också utföras när en disk matas ut. Det gör att diskar automatiskt kan städas varje gång Macen går ner i vila.

Köp i programmet låter dig anpassa diskikonerna, men det är bara kosmetiskt. Skanning efter skräp kan påverka prestandan lite negativt, men med nya SSD-enheter går det utmärkt. Vi gillar CleanMyDrive.

 

Omdöme

CleanMyDrive är ett användbart verktyg för dig som använder externa diskar och USB-stickor. Det kan städa bort skräp och frigöra utrymme vid behov.

4/5

Pris: gratis