Gör USB-enheter trådlösa

18 apr 2013

Apple håller benhårt fast vid att inte tillåta utökning av lagringsutrymmet via exempelvis minneskort i sina iPads eller iPhones, vilket kan ställa till det för dem med stora behov. Tack och lov finns numer några alternativa lösningar – en av dessa är iUSBport.

iUSBport, som tidigare gick under det lite kryptiska namnet Cloud FTP, är en liten låda som kan göra underverk. Om man slår på den börjar den sända ut trådlösa signaler och skapa ett eget litet nätverk som du kan ansluta till med dina iPad, iPhone eller iPod touch. Lådan har också en USB-port som du kan ansluta externa hårddiskar eller mindre USB-stickor till. Fyll dessa enheter med filmer, bilder, musik eller dokument som sedan kan skickas iväg till dina iEnheter.

I dagsläget går det bara att se materialet via en webbsida som skapas automatiskt. Du bläddrar alltså i innehållet med hjälp av Safari. Det fungerar faktiskt riktigt bra, men utvecklarna har lovat att det inom kort ska finnas en app som man kan köra på din iEnhet och som ska göra upplevelsen ännu bättre.

IUSB-BLACK-2

Materialet visas snabbt. Filmer börjar streamas på några sekunder och foton visas ännu snabbare. Upp till tre enheter kan ansluta till iUSBport-nätverket samtidigt och det går förstås att titta på olika material på alla enheterna.

Den lilla lådans verkliga styrka ligger dock i möjligheten att ansluta den till ditt hemmanätverk och dela ut data via det. Det går ju inte att koppla upp din iPad, iPhone eller Mac till mer än ett nätverk åt gången vilket betyder att när du tittar på material från iUSBport kan du exempelvis inte surfa på nätet. Det gäller dock inte om du ansluter iUSBport till ditt existerande hemmanätverk, då går det förstås att göra båda dessa saker samtidigt. Att konfigurera enheten för detta scenario är enkelt via den webbaserade appen.

Det största problemet med iUSBport är prislappen. Eftersom det inte ingår någon lagringsenhet i paketet är 800 kronor ganska mycket. Har du redan en extern hårddisk liggande kan det kanske kännas överkomligt trots allt.

Har du lite speciella behov av lagring av mycket data kan emellertid iUSBport vara en väldigt intressant lösning.

 

För Liten, anpassningsbar och med en del utmärkta funktioner

Emot Ingen färdig app ännu och ingen inbyggd lagringsyta

Omdöme: 4/5

Pris: ca 800:-