Freecom Hard Drive Sq 2TB

23 mar 2013

Hur står sig Freecoms 2TB-modell mot konkurrenterna?

Freecoms Mobile Drive Sq må ha hängt med ett tag, men dess äldre och större syskon – Freecom Hard Drive Sq – är kvarterets nya värsting och har dessutom en rejäl högerkrok. Höljet är i glansig svart plast och silverfärgad aluminium och Hard Drive Sq smälter verkligen in med din Macs aluminiumchassi. Den är utan tvekan en av de minst påträngande 2TB-hårddiskar vi stött på – formen är slimmad och den är till och med lite mindre och lättare än en modern Mac mini. Faktum är att om du skulle korsa en Mac mini och en Apple TV så kan man nog utan att ljuga kunna påstå att resultatet skulle se ut som Hard Drive Sq.

Om vi bortser från utsidan är specifikationerna nästan lika imponerande. Du kan välja mellan massiva 1 och 3 TB, så du löper knappast risk att få brist på utrymme (1 TB klarar att lagra ungefär 200 000 MP3-filer eller omkring 220 DVD:er). Den är dessutom tyst – i vår kontorsmiljö hörde vi den bara då den startade. Tyvärr är USB 3.0 det enda anslutningsalternativet som finns och även om det förvisso är helt kompatibelt med Mac, men det krävs att du har en nya modell för att kunna dra nytta av standarden fullt ut och få saker och ting att få riktig fart. Har du en lite äldre modell är det USB 2.0-hastigheten som gäller eftersom den är bakåtkompatibel. Dessvärre går det inte så fort då…

Hard Drive Sq har dock fler talanger än USB 3.0. Kopplar du in den till en kompatibel TV eller digitalbox kan du bland annat spela in från TV och även om vi inte hann testa den funktionen är det ganska häftigt att hitta en hårddisk med den funktionen.

Allt som allt är den här diskens största tillgång verkligen dess form. Vi älskade att se den sida vid sida med vår Mac mini och trots att det inte gick så värst fort (eftersom vår Mac inte stödde USB 3.0), tycker vi att den här disken är en jättebra enhet för att säkerhetskopiera Time Machine eller ett snyggare sätt att lagra alla de 228 episoder av America’s Next Top Model som du har spelat in från TV. Den är inte perfekt, men om du vill ha ett snyggt lagringsutrymme är det dags att du skaffar dig en Freecom.

 

För Obesvärat snygg med enorm kapacitet och snabb installation

Emot USB 3.0-anslutning är inte så användbart för Mac-användare

Omdöme: 5/5

Pris: ca 1 500:-

 

Freecom_sq