Fixa effektfulla bilder i Tonality Pro

OS X 27 mar 2015

Gör dina bilder mer dramatiska med tonjusteringar och ”slitna” texturer – gärna i svartvitt

Att konvertera digitala färgbilder till slående svartvita har aldrig varit Photoshops styrka – och inte heller många andra bildredigerares. Tonality Pro har tagits fram för att möta denna utmaning och fungerar både som fristående program och som plug-in för de mest populära bildhanteringsprogrammen.

TonalityPro_700

Gränssnittet känns säkert bekant för användare av Alien Skins Exposure eller DFT Film Stocks. Ett förhandsvisningsfönster tar upp mycket plats i mitten, till höger finns en inställningspanel och nedanför visas stilmallarna i vald kollektion. Det finns över 150 olika så kallade ”presets” uppdelade i olika kategorier, bland annat Basic, Architecture, Dramatic, Outdoor, Vintage och HDR. Även om dessa i första hand används för att få till svartvita effekter finns det ett antal som även hanterar bilder i färg på lite olika sätt. För att applicera en stil klickar man bara på den och får direkt se effekten i förhandsvisningsfönstret. Tonality-motorns styrka ligger i de inställningsmöjligheter som finns efter att man valt en stil (eller preset). Här finns reglage och verktyg som hanterar färgtemperatur, nyanser, klarhet, struktur, olika färgfilter, tonkurvor, delad toning, glöd, linsoskärpa, texturövertäckning, vinjettering, kornighet och bildramar. När en stil har valts kan den finjusteras, förbättras, manipuleras eller kombineras med ytterligare val från någon annan av sektionerna. Om du hittar fram till en stil som du verkligen gillar kan denna sparas och återanvändas senare.

MacPhun har också sett till att programmet inte bara emulerar film utan kan också skapa HDR- effekter med glöd, linsoskärpa och texturövertäckning. Dessa kan fixa till en massa kreativa effekter och expanderas med möjligheter för effekter som äldre kamera och retrofilm. Det går också att importera egna textureffekter.

Tonality har dock ännu fler digitala tricks i sin arsenal. Varje effekt har ett opacitetsreglage och allt kan läggas i lager som travas på varandra. Dessutom finns här stöd för lagermasker.

Tonality finns i en bas- och en Pro-version. Basversionen hanterar 16-bitars- och RAW-filer, flera lager och innehåller alla viktiga verktyg. I Pro tillkommer Photoshop-stöd, fler lager, extra blandningslägen, bättre gråskalekonvertering och vinjettering. Oavsett version erbjuder Tonality mycket för alla som vill ge sina bilder det lilla extra.

 

Köpa?

För Över 150 stilmallar, många verktyg, anpassningsbart, prisvärt

Emot Dåligt utbud av ramar, fler filmtyper hade varit trevligt

Betyg: 4/5

Pris: ca 625:-