CleanMyMac

13 Dec 2012

Är det här den optimala städaren på din Mac?

CleanMyMac är ett oumbärligt verktyg för Mac-användare som vill ha ett program som snabbt kan utföra upprensning av oönskade filer på hårddisken. Förutom att ta bort onödiga filer har programmet verktyg för att avinstallera program säkert. Det kanske mest imponerande med mjukvaran är att den låter dig se var alla dessa filer ligger och ger dig möjlighet att ta bort alternativt lämna kvar dem.

Det är inom sex olika områden som programmet städar. Det första är bland cachefilerna. Dessa byggs på regelbundet och kan efter ett tag ta upp mycket utrymme. Loggfiler fyller också upp värdefull plats på hårddisken och bör rensas bort med jämna mellanrum. Språk- och så kallade universalfiler är inget som dyker upp regelbundet, men första gången du kör lär CleanMyMac hitta massor av båda typerna, från både program och OS X. När du installerar nya program dyker det förstås också upp nya sådana här filer som bara tar upp plats. Systemskräp och material i Papperskorgen och andra bortglömda filer är det sista grupperna och här kan många filer och mycket data byggas upp över tid. CleanMyMacs gränssnitt är lätt att hitta i, all information är lätt att förstå, och beslutet att radera eller behålla filer bestäms av klassiska klickbara rutor. Övriga huvudreglage består av en Scan-knapp som drar igång letandet efter skräp och en Clean-knapp som bekräftar att hittade och valda filer ska raderas.

Vi har använt oss av det här programmet under en rätt lång period och imponeras ständigt av hur mycket värdefullt utrymme som frigörs på hårddiskarna. Utilitiessektionen längst ner i gränssnittet erbjuder mer styrd rensning, såsom att hantera tillägg, avinstallera program och snabbradera filer. Dessa är användbara eftersom de galant fixar uppgifter som kan göras manuellt men som då normalt lämnar efter sig objekt på svårfunna ställen. Det bästa exemplet på detta är när man avinstallerar program. När ett program installeras placeras filer i många olika mappar. Du kan sedan ta bort ett genom att kasta det från Program-mappen, men då följer inte alla relaterade filer med, vilka CleanMyMac letar upp och slänger. Sammanfattningsvis är det en riktigt bra mjukvara som de allra flesta med en Mac borde ha.

 

För Frigör massor av lagringsutrymme på bara några minuter

Emot Den som använder sin Mac väldigt lite har begränsad nytta av programmet

Omdöme 4/5

Pris: ca 260:-
CleanMyMac