Din iPhones eller iPads högtalare kanske inte alltid räcker till. Med trådlösa högtalare kan det bli mycket bättre…
Om du är på resande fot eller kanske vill ta med musik till en fest där det kanske inte finns någon musikanläggning finns numer massor av alternativa lösningar för den musiksuktande. Det finns förstås de rätt stora och skrymmande högtalarsystemen som du kan docka en iPad eller iPhone i, och visst kan dessa enheters egna högtalare fungera i krissituationer, men det finns även alternativ som både ger bra ljud och dessutom är smidiga att ta med. Vi har här tittat på några spännande lösningar. Bluetooth och andra trådlösa system har gjort det väldigt enkelt att ansluta iPhones, iPads och iPods till högtalare. Det är alltså inte nödvändigt att krångla med sladdar och du kan exempelvis ha din iPhone kvar i fickan men ändå strömma musik till högtalaren (visserligen på kortare avstånd, men ändå). Det är bara att ställa upp högtalaren på ett lämpligt ställe och trycka på Play på din iOS-enhet.
Några av de här högtalarna erbjuder också lite extrafinesser. Här finns exempelvis några med inbyggd mikrofon, som låter dig ringa eller ta emot samtal via högtalaren. Det finns också några med stöd för radio och SD-kort.
Vi har här samlat ihop några av de mest spännande, portabla högtalarna på marknaden och testat dem mot varandra. Vi testade dem i många olika situationer, både inom- och utomhus. Vi testade volymbegränsningar och om det gick att få ett vettigt ljud även i bullriga miljöer. Självklart testade vi även ljudkvaliteten rent generellt. Vikt, format och byggkvalitet var också viktiga parametrar att väga in, särskilt eftersom det här är enheter som man ofta tar med sig och kanske slänger ner i en väska utan att vara så försiktig.
Philips SoundShooter
Kombinationen av svart plast och gummi fungerar förvånansvärt väl. Den ser inte särskilt exklusiv ut, men i militärgrönt som vår var, liknar den väldigt mycket en granat – något som skapar verklig karaktär.
Byggkvalitet
SoundShooter-högtalaren är den klart lättaste i vårt test, men upplevs ändå förvånansvärt solid tack vare en rejäl design och ett gummiskal som tar upp stötar fint. Vi blev imponerade över hur välbyggd den kändes.
Storlek och vikt
Det är som sagt den överlägset lättaste högtalaren här och det är något positivt. Det är lätt att glömma bort att man har den i sin väska. Den är dock inte lika liten som WOOFit-högtalaren, men eftersom den väger så lite är det svårt att klaga.
Ljudkvalitet
Vi blev positivt överraskade över ljudkvaliteten som den levererade – det som kommer ur högtalaren är välbalanserat och även om diskanten tog lite stryk vid höga volymer var det definitivt fortfarande fullt lyssningsbart.
Batteri och extrafunktioner
Vi kom väldigt nära de åtta timmars driftstid som Philips uppger, vilket är imponerande. Möjligheten att svara på samtal via högtalaren kanske inte används så mycket, men ljudet blev helt okej vid vårt test.
Omdöme
En imponerande högtalare som kombinerar en unik design med bra ljud. Perfekt för utomhuslyssning.
5/5
Divoom BlueTune Solo
Design
BlueTune finns att få i flera olika färger och tack vare det borstade metallskalet ser högtalaren fantastisk ut i alla färgerna. Den billiga plasten sänker dock den allmänna upplevelsen en aning, vilket är lite trist.
Byggkvalitet
Tack vare metallskalet upplevs BlueTune väldigt solid – vi testade att vrida på skalet, men utan att lyckas. Vi trodde metallen skulle repas lätt och drog t o m nycklar på den utan att det uppstod fula märken – en högtalare som tål mycket.
Storlek och vikt
BlueTune känns rätt tung för sin storlek, men den är i själva verket en av de lättaste här. Det kompakta formatet gör den lätt att ta med och vikten är alltså inget problem – den upplevs solid, men inte klumpig på något sätt.
Ljudkvalitet
Det är här som BlueTune inte riktigt håller måttet. Vi tyckte att basen från högtalaren var lite överdriven. Jämfört med de andra i testet saknades även en del i diskantregistret vilket gjorde att ljudet upplevdes lite ”smutsigt”.
Batteri och extrafunktioner
Högtalaren har en 3,5mm-port som erbjuder möjlighet att koppla fler högtalare till BlueTune för riktigt stereoljud. Vi testade också samtalsfunktionen, och även om ljudet inte var perfekt fungerade det för telefonsamtal.
Omdöme
Utmärkt byggkvalitet, men är du ute efter utmärkt ljud också är SoundShooter ett bättre val.
3/5
WOOFit Portable
Metallskalet runt den här högtalaren är fantastiskt. Vi testade den i ”kanonmetall”-utförande. Den var grymt snygg med sitt röda inre. Den svarta plasten drar dock ner intrycket lite. Gummifoten gör att den står stadigt.
Byggkvalitet
WOOFit känns otroligt solid, förutom de knappar som sitter nedtill på högtalaren. De känns lite billiga. Bortsett ifrån dessa upplevs WOOFit som en riktig premiumprodukt – den känns verkligen så.
Storlek och vikt
WOOFit är tyngst i vårt test med marginal, men samtidigt den minsta. Storleken är otroligt imponerande, och även om vikten kan vara ett problem om man bär runt på den mycket gör formatet att den lätt får plats i en väska.
Ljudkvalitet
Det var ingen tvekan om att WOOFit producerade bäst ljudet i det här testet. Det är välbalanserat, med mycket tryck i basen samtidigt som diskanten levererar fina detaljer. Vi blev väldigt imponerade.
Batteri och extrafunktioner
Batteriet är den stora negativa saken med högtalaren, det klarar bara tre timmars driftstid. Här finns mikro-SD-läsare och en radioantenn, vilka är utmärkta tillskott. Vi önskade oss bara lite längre batteritid…
Omdöme
Batteriet är inte kanon, men så länge det håller producerar WOOFit bäst ljud från ett snyggt paket.
5/5
Kakkoii WOW
Design
WOW-högtalaren är den som skiljer sig mest från de övriga med sin konform. Den fungerar dock alldeles utmärkt och designen gör ju att den verkligen står ut – att den är så färgglad bidrar förstås också.
Byggkvalitet
Det gummi som omger hela högtalaren får den att kännas otroligt tålig. Vi hade inga problem med att kasta ner den i vår väska, och inte ens tvärs över rummet till en kollega. Högtalaren inuti sitter extremt väl skyddad.
Storlek och vikt
Konen gör högtalaren ganska klumpig och gummit gör den dessutom mycket tyngre än den hade behövt vara. Detta är den största nackdelen med högtalaren. Det är ett pris man får betala för den höga skyddsnivån.
Ljudkvalitet
WOW-högtalaren saknade lite bas. Mellanregistret och diskanten är det som dominerar, men på det stora hela blev vi rätt imponerade av den ljudkvalitet som producerades. Den matchar inte WOOFit-högtalaren, men inte långt ifrån.
Batteri och extrafunktioner
En batteritid på runt fyra timmar är okej, men inte mer. Beroende på hur vi placerade högtalaren, antingen uppåt för 360-graderslyssning eller liggande riktad mot en punkt, kunde vi få lite olika ljudbild.
Omdöme
En enkel, men kraftfull högtalare som faktiskt låter riktigt bra och har en tålig och kul design.
4/5
Beacon The Phoenix
Design
Med ett enkelt, lent plastsskal och kontroller omgivna av en lysande LED-rad erbjuder Phoenix ett rätt läckert utseende. Den finns att få i många olika färger, så det finns säkerligen en som passar dig.
Byggkvalitet
Plastskalet är inte det stabilaste i det här testet, det ger efter en aning när du trycker på det. Knapparna upptill är dock väldigt klickvänliga och plasten upplevs stå emot slag utan några problem.
Storlek och vikt
Med tanke på att det är en av de största högtalarna i vårt test blev vi imponerade av dess låga vikt, vilket gör den rätt smidig att ta med. Storleken kan kanske störa vissa, men den är tillräckligt lätt för att du inte ska märka den i väskan.
Ljudkvalitet
Phoenixens högtalare sitter på båda sidorna och gör ett bra jobb med att sprida ljudet. Balansen är också bra. Basen är kanske inte så mycket att skryta om, men vi imponerades av avsaknaden av distorsion vid högra volymer.
Batteri och extrafunktioner
Med en medelhög volym kunde vi få ut så mycket som åtta timmars batteritid. Med den medföljande sladden kan den bli ännu längre. Flerfunktionssystemet för de inbyggda kontrollerna gjorde det lite rörigt.
Omdöme
En ren och snygg högtalare som presterar bra, men som tyvärr har några störande brister.
4/5
Veho M4
Design
Veho-högtalaren är så gott som helt i svart plast, med en len känsla på de flesta ställen. I botten finner vi dock en borstad metallyta. Högtalaren upplevs aningen ”billig”, även om vi var rätt förtjusta i de blå LED-lamporna.
Byggkvalitet
Vi upplevde att M4:an skramlade en aning när den skakades på grund av den lite lösa switchen på undersidan, men var annars stabil. Kontrollerna uppe på högtalaren kändes bra och gallret runt högtalaren upplevdes rejält.
Storlek och vikt
M4 är bara aningen större än WOOFit-högtalaren, vilket gör den imponerande kompakt. Den är dessutom mycket lättare än konkurrenten. Högtalaren är därmed den smidigaste i vårt test, med en fin balans mellan vikt och storlek.
Ljudkvalitet
Jämfört med de bästa i testet upplevdes ljudet från M4:an lite burkigt och det saknades tryck. Det räckte inte att det var rätt välbalanserat. Även om det fungerar för lyssning då och då finns bättre alternativ att hitta i det här gänget.
Batteri och extrafunktioner
Beroende på anslutning klarar M4:ans batteri upp till fem timmars driftstid. Med Bluetooth klarade den dock bara tre timmar. Mikro-SD-kortfunktionen är en bonus, och knapparna på högtalaren fungerar bra.
Omdöme
En bra produkt med några riktigt bra funktioner, men i designen och ljudkvaliteten saknar tyvärr lite .
3/5
Sammanfattning:
WOOFit Portable får vår utmärkelse Vårt val.
Philips SoundShooter tilldelar vi utmärkelsen Vi gillar.