Apple EarPods – hur bra?

3 feb 2013

Äntligen en revolutionerande hörlursdesign som fungerar…

Apple lanserade sina nya hörlurar hårt vid presentationen av iPhone 5 och de nya iPodsen men våra förväntningar var ändå inte särskilt högt ställda. Det skulle dock visa sig alldeles galet då de levererar ett mycket kompetent ljud. För ett par hörlurar som sitter på öronen istället för i dem är det mycket imponerande.

Högt betyg måste ges till designen och formen på de här nya ljudförmedlarna. De kanaliserar ljudet in i örat på ett sätt som gamla, runda hörlurar sällan lyckas med.

Det här är hörlurar med bas, djup och möjligheten att överrösta omgivande oljud utan det hemska läckageproblem som man normalt associerar med sådana här enheter. Det klarar också av att fånga upp de finare nyanserna i musiken, även om de dränks vid användning i ljudrik omgivning.

De som är mer vana vid den säkerhet och omljudsborttagning som i-örat-lurar kan leverera kan nog tycka att EarPodsen sitter lite löst. Vi tyckte dock vid vårt test att hörlurarna sitter bra i öronen även om vi rörde oss eller vred på huvudet. Det har helt klart utformats med bekvämlighet och säkerhet i åtanke, liksom ljudkvalitet. Vi tyckte emellertid att de kan börja kännas obekväma efter en längre tids användning (över en timme). Huruvida du kommer att trivas med EarPodsen beror väldigt mycket på formen och storleken på dina öron. Om du saknar rätt djup att placera dem i kommer de inte att upplevas bekväma. Den lena ytan kompenserar delvis för avsaknaden av något slags kudde och vinkeln känns väldigt naturlig och de bör sitta bra i de allra flesta öron.

Lättviktskabeln bör vara bekant för de flesta eftersom de är väldigt lika dem som satt på tidigare hörlurar från Apple och de fungerar fint även om de, inte oväntat, fortfarande har samma förmåga att trassla in sig i varandra. Det kan därför vara smart att spara den ikonformade behållaren som EarPodsen kom med. Den inbyggda fjärrkontrollen och mikrofonen fungerar utmärkt.

Vi hade inte förväntat oss särskilt mycket av de nya lurarna, men blev imponerade av deras elegans och potens. Med tanke på priset får man mycket hörlur för pengarna.

 

För Mycket hörlur för pengarna och en utmärkt design som verkligen fungerar

Emot Passar inte alla öron och stänger inte ut omgivande ljud

Omdöme: 4/5

Pris: ca 250:-

 

EarPods