7:e generationens iPod nano

8 feb 2013

Apple kombinerar tidigare designer för den ultimata iPod nanon

Om man tittar på alla iPodar som Apple tagit fram genom åren är det nog ingen tvekan om att iPod nano har bytt skepnad flest gånger sedan introduktionen 2005. Nu har den fått sin sjunde design och nytt liv efter de ganska glanslösa utseenden som femte och sjätte generationens nano hade. Den väger inte mer än 31 gram och är inte ens 5,5 mm tjock. Sjunde generationens iPod nano är inget annat än fantastisk, åtminstone om man bara ser till storlek och vikt. Det är nästan som att man upplever att det finns en risk att man har sönder den på grund av den tunna designen om man är lite klumpig eller är ute och tränar, inte minst för att en klädesklämma saknas. Det är upp till tredjepartstillverkare att ta fram tillbehör som gör det säkert att använda nanon i olika sammanhang.

Trots detta lilla orosmoln är det härligt att se återgången till den lite långsmala formatet – det mesta påminner om en miniatyriserad iPod touch med Hem-knappen längst ner. Skärmen mäter 2,5 tum och har finns motsvarande reglage på sidan. Det är en välkommen designförändring, från sjätte generationens modell som efterapade iPod shuffles design istället. När man slår på nya nanon möts man av ett helt nytt gränssnitt. Det kan beskrivas som ett avskalat iOS-utseende med tydliga touch-ikoner (även om det är mer funktioner än appar). Här finns förstås inte heller många av de lite mer avancerade funktioner som vi hittar i iPhone eller iPod touch. Det är ett mellanting mellan femte och sjätte generationens gränssnitt, och ibland kommer en önskan över oss att vi gärna hade haft en fullversion av iOS istället.

Det är ju inte rimligt och genom att bara ha ett antal enklare funktioner är systemet härligt snabbt och gör att du kan dra nytta av iPodens finesser på ett optimalt sätt. Utöver den självklara musikspelaren (som man kunnat förvänta sig påminner om en förenklad och förminskad version av Musik-appen i iOS 6) finns också en video- och bildapp, en dedikerad podcastapp, en radiomottagare (den förutsätter att du har dina EarPods inkopplade), en klockfunktion och diverse inställningsmöjligheter. Om man ser till funktionerna är den stora stjärnan här Fitness.

Den kombinerar de bästa delarna från Nike+, en inbyggd stegräknare och Bluetooth-stöd för hjärtmonitor och hörlurar, vilket gör att iPod nanon är lite av den ultimata enheten för träningsfanatiker. Vi testade den inbyggda stegräknaren och kom fram till att den var tämligen exakt vid räkningen av våra steg. Den tog även fram mer avancerade data såsom avverkad sträcka och brända kalorier. Det är onekligen en av de mer avancerade funktionerna här och med tanke på iPodens pyttelilla format är den definitivt en utmärkt träningspartner som knappt märks att man har med. Femte generationens kvadratiska format gjorde den perfekt för att fungera som en klocka (man kunde välja mellan olika utseenden).

Urtavlorna ser inte lika bra ut på den nya iPod nano finns fortfarande sex varianter att välja mellan – alla är de väldigt olika. Här finns också en timer och en tidtagarfunktion vilket kan vara väldigt användbart. Om du inte redan har gissat det kan vi tala om att det finns mycket mer i iPod nano än vad man ser vid ett första ögonkast. Om du exempelvis ansluter hörlurarna aktiveras radiofunktionen och röstmemoinspelning. Att enheten kan göra mer än vad man tror är en av de posivita sakerna med den – särskilt med tanke på det lilla formatet.

Det går faktiskt rätt bra att titta på bilder och video på nanons 2,5 tum stora skärm, vilket beror på den imponerande upplösningen (202ppi). Under vårt test upptäckte vi att bilder tappade lite detaljer och pixlar blev synliga när vi zoomade in på dem, men om man bara vill visa foton för familj och vänner fungerar skärmen helt okej.

Apple säger sig ha lyckats vrida upp batteritiden till hela 30 timmar om man lyssnar på musik och det stämmer rätt väl. En fulladdning höll för oss fem dagar när vi använde den till och från. Tack vare den nya Lightningkontakten som används för laddning och synkning tar det inte heller någon tid att ladda upp nanon.

Utöver tidigare nämnda Bluetoothstöd och Lightning-anslutning finns har en standardiserad hörlurskontakt så att du kan koppla in dina favoritlurar eller -högtalare. Medföljer gör Apples splitter nya lurar kallade EarPods (vi tittar närmare på dem på sidan158). Med andra ord finns här bra anslutningsmöjligheter.

Under åren har Apple givit iPod nanon väldigt skiftande design, som ibland har skapat en hel del debatt. Tredje generationen nano är nog hittills den mest omtyckta och femte generationens den minst uppskattade. Den här nya varianten lär nog stå sig väl i konkurrensen. Den sjunde nanon är en bra kombination av läcker design och bra funktionalitet. Vi kan inte annat än gilla den.

 

För Otroligt liten och lätt, många bra funktioner och finns i många färger

Emot Gränssnitt lite begränsande

Omdöme: 5/5

Pris: från 1 495:-

 

iPodnano

 

”Den väger inte mer än 31 gram och är inte ens 5,5 mm tjock. Sjunde generationens iPod nano är inget annat än fantastisk”