Tonality – nytt program för alla som gillar svartvita bilder

Nyheter 1 aug 2014

Macphun Software släpper nu ett helt nytt program som erbjuder en massa verktyg och finesser för dig som gillar att jobba med monokroma bilder. Programmet heter Tonality och finns i två versioner (en standard och en Pro-version)

Macphun Software är kända för att skapa kraftfulla men samtidigt väldigt lättanvända program, inom bildbehandlingsområdet. Några exempel på dessa är Intensify, Snapheal och Focus.

Det helt nya programmet Tonality riktar sig till alla fotointresserade som gillar att jobba med svartvita bilder på ett lite mer sofistikerat sätt, även om programmet fungerar alldeles utmärkt även för dem som inte har så stor erfarenhet av bildbehandling. Macphuns program har alltid erbjudit gränssnitt och arbetsprocesser som är väldigt enkla att ta till sig och såär fallet även den här gången.

Tonality använder en speciell 16 bitars RAW-bildshanteringsmotor vilket gör att det går utmärkt att jobba med både JPEG-, PNG-, TIFF- och RAW-bilder i programmet (gäller dock bara Nikons NEF-format och Canons CRW2-format). Med hjälp av avancerade algoritmer och en stor uppsättning digitala mörkrumsverktyg ska du som användare kunna skapa högkvalitativa och kreativa slutresultat i svartvitt utan att behöva anstränga dig särskilt mycket.

Med hjälp av färdiga mallar som man kan utgå ifrån går det blixtsnabbt att skapa något väldigt speciellt. Om mallarna, som är uppemot 150 stycken, inte riktigt passar dina egna krav går dessa att justera med hjälp av mängder av funktioner och finesser, såsom avancerad lagerhantering, adaptiv exponering och smart kontrast, påläggbara texturer, detaljoptimering, applicering av olika typer av filmkorn, justeringspenslar och ett antal finesser och effekter som gör att slutprodukten blir precis som du önskar.

Alla enskilda lager har också sina egna kontroller för opacitet, blandningslägen och behåller färgdata från originalbilden. Det innebär att den kreativa flexibiliteten ska kunna nå nya höjder för den skapande fotografen.

 

 

Tonality2

 

Viktiga funktioner i Tonality

 • Professionell bildkvalitet tack vare en 16 bitars RAW-bildshanteringsmotor
 • Avancerade algoritmer och en optimerad arbetsprocess säkerställer utmärkta slutresultat
 • Massor av inspirerande och proffsiga förval som kan appliceras med ett enda klick
 • Inbyggda texturer som kan appliceras ovanpå bilder plus egeninlagda texturer skapar många kreativa möjligheter
 • Unika verktyg för exponering och kontrast
 • Avancerad lagerhantering, med separat kontroller för varje enskilt lager
 • Justerbara och tryckkänsliga penslar och maskverktyg för selektiva redigeringar
 • Avancerad kontroll av fina detaljer kan skapa dramatiska resultat
 • Kornmotor med över 20 olika inställningar kan efterlikna olika filmtyper
 • Justeringar av separata färgkanaler för unika uttryck
 • Effekter och ramar som gör att slutresultatet kan bli något lite extra
 • Enkel utdelning till sociala nätverk, via epost och andra tekniker och tjänster
 • Går att köra som plug-in i de mest populära bildbehandlingsprogrammen men också som fristående program

 

Priset för standardversionen som går att hämta på Mac App Store ligger på 189 kronor under en kortare tid. Pro-versionen köps via företagets egen sajt för 70 dollar (ca 615 kronor). Uppgraderingsalternativ finns förstås också.

Vi återkommer framöver med ett lite mer ingående test av det här nya programmet.

Du kan läsa mer eller köp här:

https://itunes.apple.com/se/app/tonality/id892581529?mt=12

http://macphun.com/tonality