Test av Mac mini (sent 2014)

Tester 4 jun 2015

En uppgradering som ställer fler frågor än den besvarar

Efter två långa år ute i periferin, uppenbarligen bortglömd av Apple på grund av 5K-teknologi och annat kul, kom så äntligen budget-Macen i en ny modell för ett tag sedan. Men har Apple verkligen brytt sig om den? Det kan man definitivt diskutera…

Apple säljer den enklaste Mac mini-modellen för bara 4 895 kronor, vilket enligt vår uträkning med inflation och valutakurser inräknat är den billigaste Macen någonsin. De är förstås fantastiska nyheter för dem med liten budget eller för dem som köper sin första Mac. Det är också utan tvekan imponerande av Apple – men det finns en hake… Den nya Mac mini-serien är inte uppgraderingsbar efter köpet. Att sätta in extra internminne krävde tidigare bara att man vred av botten på minin och tryckte i en ny RAM-modul i den befintliga hållaren. Så är det tyvärr inte längre, då minnesmodulerna numer är fastlödda på moderkortet. Så om du är i behov av extra minne, och det är alla utom de minst krävande användarna, krävs att du gör uppgraderingen när du beställer datorn – sen är det kört.

 

macmini_2014_1

 

4 GB extra minne kommer att kosta dig 880 kronor, vilket faktiskt är rätt vettigt jämfört med priser från tredjepartstillverkare. Vill du ha ännu mer? Med totalt 16 GB RAM får du lägga på 2 640 kronor extra på Mac minins grundpris, vilket är mycket mer än om du köper på annat ställe. Det här tycker vi är problematiskt. När man räknar in priset för en hyfsad skärm, ett tangentbord och en mus, vilka inte ingår i utgångspriset, hamnar man lätt i trakterna av en instegsmodell i MacBook Air- eller iMac-serien. Det reser en intressant fråga. Vem köper egentligen den här Macen?

Vår testdator med en 1,4 GHz-processor fungerade utmärkt för vardagsuppgifter såsom surfning, e-posthantering, arbete i iLife- och iWork-sviternas olika program. Glöm inte bort att de här programmen medföljer gratis med alla nya Macar. OS X 10.10, som de flesta upptäckt som uppgraderat till det på en lite äldre dator, äter en del minne, men några sådana effekter upplevs inte på minin. De bättre specificerade modellerna rullar förstås på ännu bättre. Den trådlösa och grafikprestandan har förbättrats väldigt mycket, men de enklare processorerna klarar inte riktigt av moderna spel med önskade bildfrekvenser. Instegsmodellen har inte heller SSD-lagring, utan finns bara med hårddisk av traditionell (läs gammal) typ.

 

macmini2014_2

I våra benchmarktester (se tabellen till höger) visade single-core-resultaten stor förbättring jämfört med motsvarande 2012-modell, medan multi-core-resultaten var förvånansvärt låga. Det är inget som användare med lägre krav behöver bry sig om, men alla som ibland gör saker som kräver lite extra kraft kommer att bli besvikna. Instegsmodellen speglar det som Apple gjorde med den nya instegsmodellen i iMac-serien 2014.  Två tusenlappar försvann från priset samtidigt som specifikationen fick sig en smäll, vilket visade sig tydligt i dåliga Geekbench-testvärden.

Kanske är vi lite väl tuffa nu. Är det verkligen så viktigt att kunna uppgradera komponenter? Mac minin i 2014 års version är trots allt en liten, läcker Mac. Designen är riktig ingenjörskonst och utan konkurrens på Windows-marknaden i samma prissegment. Den är utfräst från ett enda stycke aluminium och andas väldigt mycket Apple. Och låt oss inte gömma att det är en minimal och diskret Mac (bara 19,7 x 19,7 cm och under 1,5 kilo) som passar på vilket skrivbord som helst. Tyst är den också. Företag köper den och alla som letar efter en mediacenter- enhet lär vilja ha den. Vi ska alltså inte avskriva Mac minin helt eller måla upp en alltför trist framtid för den. Allt handlar om vilken typ av Mac man är ute efter. Om du är en användare med modesta behov som letar efter ett billigt alternativ att uppleva Mac-världen på är minin nog det bästa valet. Om du önskar något mer bör du ta dig en titt på något annat i Apples produktportfölj.

 

Köpa?

För Fortfarande en utmärkt startpunkt för nya Mac-användare

Emot Går ej att uppgradera, grundmodellen väldigt ”basic”

Omdöme 3/5

Pris från 4 895:-