Ta steget till Apples proffsappar

OS X 8 apr 2013

Fixa mer med Aperture, Final Cut Pro X och Logic Pro. De är inte så svåra att arbeta i som du kanske tror…

Proffsighet är inte längre förbehållet yrkesmänniskorna – i och med omdesignen av de professionella programmen Final Cut Pro X, Logic Pro Studio och Aperture har Apple sett till att även vanliga dödliga får en del av kakan. Den nya designen innebär att de är ännu lättare att använda än förut. Final Cut Pro X ser numera ut som iMovies äldre (och tuffare) brorsa, Aperture är iPhotos sofistikerade mor och Logic Pro är GarageBands vildare och därtill världsligare bästis.

Om du redan behärskar iLife-sviten lär du inte ha några problem att ta steget över till Aperture, Logic Pro eller Final Cut Pro X.

Vi börjar med grunderna. Vad innebär dessa professionella program och vad gör de? Final Cut Pro X är ett avancerat videoredigeringsprogram. Du kan importera dina videoklipp och redigera dem för att göra kortfilmer, ett klipp åt kärestan eller till och med en fullängdsvideo om du känner dig extra ambitiös.

Aperture erbjuder å sin sida avancerade fotoredigerings- och organisationsfunktioner. Här får du de bästa möjligheter vad gäller att skapa professionella bilder eller vackra konstverk.

Logic Pro är att jämföra med en professionell inspelningsstudio i din Mac. Programmet hjälper dig att komponera, spela in och mixa nästa hitsingel, oavsett om du är en erfaren musiker eller i karriärens absoluta början.

Vad är då fördelarna med att byta till professionella program? Till att börja med får du mer avancerade alternativ för att organisera dina bilder, videoklipp och ljudspår. Till exempel iPhoto brukar börja krångla lite när fotobiblioteket börjar närma sig 15 000 bilder och då många av oss nu använder iPhones eller andra smartphones är det lätt att samla på sig en imponerande samling foton. Våra mobiler har gjort oss till ivriga fotografer!

Aperture hanterar enkelt stora bild

bibliotek. Här kan du till och med ha flera olika bibliotek som du snabbt kan växla mellan. Det är bara en av många funktioner som gör Aperture till ett utmärkt val för yrkesmänniskor som hanterar stora mängder bilder.

Organisera dina videoklipp och foton med hjälp av nyckelord, så att du snabbt hittar det du söker. Både Aperture och Final Cut Pro X har bra verktyg för mer avancerad katalogisering så att du aldrig behöver oroa dig för att tappa bort ett klipp. De kommer alltid att finnas där när du behöver dem.

iLifeprogram är toppen i början, men det finns begränsningar kring vad du kan göra med såväl ljud- som video- och fotoprojekt, men det visste du nog redan. Använd Aperture för att utföra sofistikerad retuschering av dina bilder eller lägga in fantastiska färgeffekter som till exempel Selective Black & White, med vilken du kan göra utvalda delar av dina bilder svartvita. Du sitter i förarsätet. Professionella program ger dig total kontroll över vad du redigerar. Verktygen kommer du åt med ett enda musklick (eller knapptryck).

Vi står bakom dig hela vägen och ger dig i varje MacGuiden den bästa möjliga handledning kring dessa professionella program. Vi hjälper dig att komma igång och lära nytt.

 

Aperture_RDClimber_PF_Open_PRINT

Aperture

Aperture ger dig de verktyg du behöver för att ta dina foton till nya nivåer

Photo är fantastiskt för såväl nya som erfarna Macanvändare och är ett utmärkt verktyg för att förbättra ditt självförtroende kring fotokatalogisering och -redigering. Tyvärr har det begränsningar och är i första hand avsett för lekmän. För vissa användare är iPhoto helt enkelt inte nog, men frukta ej! Det finns en lösning och den kallas Aperture. Aperture kostar 599 kronor och kräver alltså en liten investering, så visst kan man känna sig en aning tveksam inför att uppgradera, men oroa dig inte. Vi går igenom några av det här fantastiska programmets fördelar.

Att byta från iPhoto till Aperture är inte den enorma uppgift som det först verkar vara. Till att börja med importerar Aperture ditt existerande iPhotobibliotek på egen hand. Du kan börja redigera och organisera dina bilder direkt och Aperture behåller dessutom alla Ansikten och Platser samt annan data som du tillskrivit dina bilder i iPhoto. Använd Aperture för att göra invecklad bildredigering. Oavsett om du siktar på ett kreativt eller ett professionellt resultat erbjuder Aperture ett bra urval av Adjustment-verktyg och Brushes för att hjälpa dig skapa imponerande alster på bara några minuter. Du kan skapa och spara förinställda Adjustments (Presets) och återanvända dem på andra bilder. Verktygen Loupe och Zoom låter dig komma riktigt nära inpå dina bilder så att du verkligen kan göra subtila finjusteringar och uppnå ett professionellt resultat.

Du organiserar ditt Aperturebibliotek med Keywords, alltså nyckelord. Märk dina bilder med ord som hjälper dig att snabbt och enkelt hitta dina bilder allteftersom biblioteket blir större.

En av Apertures fantastiska fördelar är att det är avsett för att växa med dig. Inte nog med att det kan hantera stora volymer utan det kan även spara ditt bibliotek över flera hårddiskar utan att behöva skapa flera olika bibliotek.

Aperture erbjuder dessutom förbättrade versioner av en del iPhotofunktioner, som till exempel fotoböcker och bildspel. Du får fler verktyg och bättre kontroll över hur du presenterar dina käraste minnen för världen. Därutöver är det superenkelt att dela dina snyggaste foton med andra via Facebook, mejl, Twitter eller Flickr – precis som i iPhoto.

Vare sig du är nästa mästerfotograf eller helt enkelt någon som gillar att ta bilder är det dags att luta dig tillbaka och lära dig om flera verkligt spännande funktioner som kommer att få dig att kasta dig in på App Store på nolltid. Du kommer att försjunka i en underbar ny bildredigeringsverklighet. Lätt som en plätt.

 

3 skäl till att uppgradera

Adjustment Presets

Gör djärva eller subtila ändringar på din bild. Gillar du resultatet kan du spara inställningarna och enkelt använda dem på en annan bild eller bildsamling.

RAW-filer

Aperture är verkligen fantastiskt för redigering av RAW-filer. Du kan redigera dem i realtid och exportera dem i så olika format som JPEG eller PNG.

Brushes

Brushes gör att du selektivt kan pensla på färg, ludd eller effekter var som helst på din bild och på dina egna villkor.


FinalCutPro_Surfer_121024Final Cut Pro X

Det här är ett väldigt avancerat videoredigeringsprogram med ett gränssnitt som även nybörjare kan ta till sig

Final Cut Pro brukade vara yrkesmänniskornas lekplats. Det var svårt för lekmän att använda och därför gjorde Apple en total genomgång av programmet och släppte Final Cut Pro X under 2011. När det kom var åsikterna delade. Vissa yrkesverksamma tyckte att det bara var en ”iMovie Pro” men allt eftersom tiden gick började både yrkesmänniskor och lekmän lovsjunga denna videoredigeringssvit.

Final Cut Pro X är väldigt lätt att använda. Rent estetiskt sett är det inte så annorlunda från iMovie, så du lär känna dig hemma redan från början. Döm dock inte hunden efter håren! Final Cut Pro är ett kraftfullt program med långt mer avancerade funktioner än lillasystern iMovie.

Att komma igång är busenkelt. Precis som med Aperture och Logic Pro integrerar Final Cut Pro sig med iMovie, vilket innebär att du kan utnyttja Final Cut Pro X sofistikerade redigeringsfunktioner även på dina gamla iMovieprojekt. Med Final Cut får du också den imponerande funktionen Keyword för att organisera dina videoklipp. Allt eftersom ditt bibliotek växer kommer Keyword att hjälpa dig att hitta de klipp du behöver till ditt projekt.

Du kan redigera både video och audio i samma projekt och därefter finjustera ditt arbete, så att du har total kontroll över slutresultatet. iMovie ger dig bara ett enda lager för att klippa till parallellhandling, men Final Cut ger dig ett obegränsat antal lager. Dessutom synkroniserar Final Cut automatiskt dina ljud- och videoklipp så att du inte behöver sitta i timmar för att matcha dem perfekt.

Du kan arbeta både smidigt och sömlöst med högupplöst video och till och med redigera i full upplösning. Final Cut Pro X stöder Apples format ProRes, ett professionellt videoformat som ger dig hög bildkvalitet trots förvånansvärt liten filstorlek.

Det finns ett omfattande bibliotek med effekter och övergångar – betydligt fler än i iMovie – som hjälper dig att ändra utseende och känsla på dina videoklipp. Biblioteket lämpar sig för professionella produktioner och ger dig verkligen ett större mått av kontroll över ditt slutgiltiga projekt.

Final Cut Pro X kostar 2 299 och är en ordentlig investering, men om du fortsätter att läsa kommer vi att visa dig ännu fler fantastiska anledningar till varför Final Cut Pro X är en toppenuppgradering för alla erfarna iMovieanvändare.

Vad du än har för mål kan dina aspirationer besannas med Final Cut Pro X. Kanske får du snart stå i kö för att köpa biljetter till din egen film!

 

3 skäl till att uppgradera

Importerar från iMovie

Det här är tungan på vågen för många iMovieanvändare. Du kan snabbt och enkelt importera Händelser och projekt från iMovie till Final Cut Pro X.

ProRes-redigering

Var verkligt proffsig och konvertera dina videor till formatet ProRes, Apples professionella standardformat för video, som erbjuder bildkvalitet som motsvarar h.264 och MPEG.

Audition

Samla flera klipp på ett ställe i ditt projekt och bläddra igenom dem för att hitta det som passar projektet bäst. Nu kan du skapa verkligt spännande videor.

 

logicstudioheroboxLogic Pro

Släpp lös Logic Pros briljanta funktioner på ditt projekt

Logic Pro är varje musikers och producents dröm. Det är en inspelningsstudio som installeras på din Mac och som ger dig verktyg för att komponera, spela in och producera nästa succéskiva. Logic Pro håller industristandard och används av prisbelönta artister och komponenter såsom Lily Allen, A.R. Rahman, Franz Ferdinand och The Killers. Uppgraderar du till Logic Pro kan ditt namn snart räknas till skaran av berömda personer som har skapat hitlåtar och filmmusik.

Innan du uppgraderar till Logic Pro bör du dock känna dig trygg med GarageBand. Om du inte är bekant med GarageBands användargränssnitt kommer Logic Pro att kännas främmande. Brukar du dock glatt mixa svängiga spår i GarageBand kommer Logic Pro att vara en fröjd att använda. Låt oss titta närmare på vad Logic Pro kan erbjuda. Att komma igång är en enkel match och det fungerar bra med GarageBand. Logic Pro kan öppna alla projekt du skapat i GarageBand och behåller dessutom dina inställningar. Många musiker gör demoinspelningar i GarageBand för enkelhetens skull och importerar sedan projekten till Logic Pro. Det är här de skapar magi, vilket du också kan göra.

Med Logic Pro kan du spela in ljudspår live, till exempel gitarrer, sång och trummor – precis som i GarageBand – men du får så många fler alternativ vad gäller postproduktion, till exempel effekter, mixning och mjukvara. GarageBand är toppen om du snabbt vill slänga ihop en komposition, live- eller ljudinspelning, men det finns betydligt färre digitala instrument, loopar och effekter. Logic Pro erbjuder insticksprogram med över 15 000 loopar, 1 700 digitala instrument och 120 effekter. Du kommer aldrig att lida brist på inspiration, hur som helst.

Om du tycker att det är viktigare med en bra rytm finns det fortfarande massor du kan använda i Logic Pro, till exempel Ultrabeat, som hjälper dig att programmera rytmer med en uppsjö av olika ljud och stilar på ett snabbt och enkelt sätt. Om du gillar det du har skapat kan du dessutom omvandla det till en loop som du sedan kan använda på andra projekt. Galet praktiskt!

Vad du än vill uppnå med Logic Pro är vi här för att hjälpa dig. Läs mer nedan för att lära dig mer om våra favoritfunktioner. Vi tror att du kommer att älska dem!

 

4 skäl till att uppgradera

Amp Designer

Om du är en gitarrist eller basist kommer du att älska Amp Designer. Skapa ett drömset av pedaler, förstärkare och mictekniker som hjälper dig att uppnå nya sounds eller återskapa gamla favoriter.

Space Designer

Få din musik att låta som att den spelats in på några av världens mest berömda inspelningsplatser. Space Designer har ett bibliotek på över 1 300 reverbeffekter.

Mixning

Logics intuitiva gränssnitt hjälper dig att mixa som om du befinner dig i en studio av världsklass. Varje spår har en separat kanal där du kan lägga in effekter, bearbeta samt justera panorering och djup.

Loops

Du har musikvärlden i din hand tack vare 15 000 loopar. Dessutom finns det 1 700 samplade instrument, så du kan spela in ett helt band utan bandet.

 

 Håll utkik efter grundläggande guider i de här tre programmen. Det kommer att dyka upp på sajten inom kort.