Stora iPhone 6 och ännu större iPhone 6 Plus

Nyheter 12 sep 2014

Vid det stora lanseringseventet nyligen i Cupertino, USA, hade Apple mer att visa än på länge

Att Apple hade mycket av presentera på sin pressvisning nyligen visade sig direkt, för Tim Cook lade inte någon tid på att beskriva hur bra företaget går och hur mycket olika produkter säljer, vilket är mer eller mindre kutym när han stiger upp på scen. Han hann dock med en kort tillbakablick och talade om att Steve Jobs 1984 introducerade Macintosh i Flint Center (platsen där mötet hölls), samt att samme man även lanserade den första iMacen där 1998.

Sedan var det dags att springa vidare till de första nyheterna, som inte helt oväntat var de nya iPhone-modellerna som det ryktats om så flitigt under senaste tid. Det skulle också visa sig att mycket av det som skrivits och gissats (mer eller mindre initierat) stämde väldigt bra.

De nya modellerna, som alltså är två till antalet, heter iPhone 6 och 6 Plus. De har en väldigt avrundad och mjuk design, där glaset har en lite välvd kant runt om som ansluter fint mot mobilens anodiserade aluminiumskal på sidorna. Det betyder alltså att de kantiga iPhone-modellerna har fått lämna plats för något lite behagligare att hålla i. De runda volymknapparna på 5S har ersatts med avlånga på de nya modellerna. Nytt och kanske mer intressant är att låsknappen numer inte längre sitter upptill utan på sidan av de smarta mobilerna.

iP6_3De två nya modellerna är också tunnare än någonsin. Den mindre modellen av de två är bara 6,9 millimeter tjock, vilket är 0,7 millimeter tunnare än tidigare toppmodellen iPhone 5S. Den större iPhone 6:an är 0,5 millimeter tunnare. Huruvida man kan känna den här förhållandevis lilla skillnaden återstår att se – eller känna.

Om vi sedan tittar på vikten har inte de nya modellerna blivit lättare, något som kanske inte heller förvånar, eftersom de är betydligt större. 6:an väger in på 129 gram, vilket är 17 gram mer än för 5S. Det betydligt större 6 Plus väger också betydligt mer med sina 172 gram – alltså en riktig koloss i sammanhanget.

Storlekarna är alltså båda större än iPhone 5S, som har en skärm på 4 tum diagonalt. 6:an har en skärm på 4,7 tum med en upplösning på 1344 x 750 pixlar, medan den större mäter 5,5 tum och har en upplösning i Full-HD, vilket alltså betyder 1920 x 1080 pixlar. Det betyder i andra siffror att 5,5 tummaren har en skärm med hela 185 procent fler pixlar. Det betyder också att upplösningarna är 326 ppi respektive 401 ppi. iPhone 5S har också 326 ppi. Apple som gillar att benämna sina teknologier med namn kallar den större skärmen för Retina HD.

iP6_2Enligt Apple ska även de nya skärmarna erbjuda bättre färger (stöd för Full sRGB), skarpare kontrast (konstrastförhållande 1400:1 respektive 1300:1) och hög ljusstyrka (500 cd/m2). Teknologin i skärmarna är av typen IPS och ger fina betrakningsvinklar.

Under glaset sitter ett A8-chip som självklart bygger på 64-bitarsarkitekturen som första gången kom i det föregående A7-chipet, som bland annat sitter i iPhone 5S. Prestandan är självklart bättre än i föregångaren. A8-chipet ska ha en ny integrerad grafikkrets som ska vara 50 procent bättre på att rendera grafik. Det förevisades under eventet av ett spelföretag som körde ett av sina spel med minst sagt imponerande grafik.

A8:an ska även ha en extraprocessor till sin hjälp som heter M8. Den lär innehålla en rörelseprocessor som utöver tidigare funktionalitet även har fått en barometer som alltså känner av lufttrycksförändringar och därför ska kunna registrera om man exempelvis går i en trappa eller springer uppför ett berg. M8-processorn är framtagen i första hand för fitnessanvändning och då i kombination med Apples Healthbook.

Hur är det då med batteritiden på de här modellerna med extra stora skärmar? Eftersom de nya modellerna är så tunna får man utgå ifrån att Apple tycker att en tunn enhet är viktigare än en lite tjockare med större batteri och bättre driftstid. Man skulle kunna anta att det jobbats en del hos Apple för att inte behöva presentera sämre siffror än för den föregående modellen – och det har också Apple lyckats med. Enligt deras egna uppgifter är batteritiden för iPhone 6 jämförbar med eller lite bättre än den för 5S. Bland annat ska man kunna snacka i upp till 14 timmar (mot 10 i 5S). Den större 6 Plus har förstås ett större batteri och ska klara av upp till hela 24 timmars samtalstid, vilket onekligen låter rätt imponerande. Vad det blir i verkliga livet återstår förstås att se.

Alla iPhone-ägare älskar kameran i mobilerna enligt Apple och de har i de nya modellerna uppdaterat dessa med en ny sensor, ny optik och betydligt snabbare autofokus tack vare fasdetektering. Även om sensorn är helt ny har upplösningen behållits på tidigare 8 MP, vilket i sig inte behöver vara någon nackdel. Förhoppningsvis har bildkvaliteten blivit lite bättre i sämre ljusförhållanden än tidigare. Apples True Tone-blixt finns kvar och minsta bländare är f/2.2. Ansiktsigenkänningsfunktionen ska också har förbättrats, vilket total sett ska betyda att bildkvaliteten ska ta ett skutt uppåt jämfört med tidigare.

Båda modellerna filmar i Full-HD (1080p i 30 eller 60 bilder/sekund) och det imponerande slow-motionläget klarar nu hela 240 bilder/sekund (att jämföra med 5S som klarade hälften). Det lär alltså gå att få till riktigt coola bildsekvenser.

En stor nyheter vad gäller kameran är också optisk bildstabilisering – den finns dock bara på den stora 6 Plus-modellen.

I det här sammanhanget bör också nämnas att kamerans konstruktion har gjort att den inte riktigt får plats i de tunna skalen, utan sticker ut en aning på baksidan, vilket bilder som spreds innan lanseringen också visade.

Kommunicerar gör iPhone 6 och 6 Plus med nästa generations LTE som ska ha stöd för upp till 150 Mbit/sekund. Huruvida det är något som våra svenska operatörer kommer att ha stöd för återstår att se. De här nya kretsarna ska även ha stöd för 20 band, vilket lär betyda att Apple inte behöver släppa så många olika modeller, för användning i olika länder och deras olika band.

Wi-Fi-teknologin har också uppdaterats lite och har nu stöd för det snabbare 802.11ac som kan ge fartökningar på upp till tre gånger jämfört med tidigare.

iP6_4I och med den stora skärmen på 6 Plus har den också fått ett specialanpassat iOS 8-gränssnitt, där den i liggande läge kan visa två paneler som på en iPad eller iPad mini. Även hemskärmen kan vridas till landskapsläge och ikonerna vrider alltså då med. En finess med att använda den i liggande läge är att tangentbordet utökas med några nya specialknappar.

Apple har väldigt länge hävdat att de inte skulle göra mobiler med ”stora” skärmar för att man då inte kan styra mobilerna med en hand. För att komma runt detta, i och med lanseringen av de här nya, större modellerna, har de tvingats utveckla något som de kallar ”reachability”. Det kan beskrivas som ett enhandsläge som aktiveras genom att trycka två gånger på Touch ID-knappen. Då dras allt som visas på skärmen ner till den nedre halvan av skärmen och kan lättare nås. Två nya tryck gör att gränssnittet återgår till sitt ursprungliga utseende.

App Store innehåller numer 1,3 miljoner appar, vilket helt klart är imponerande. Samtidigt som man lätt inser att det inte är så lätt att sticka ut och slå igenom med sin app som utvecklare. Appar som redan finns i App Store ska enligt Apple fungera med de nya skärmarna på iPhone 6 och 6 Plus, vilket verkar ske genom att de skalas upp. Enligt Apple är det en avancerad uppskalning som sker i realtid, vilket ska ge bättre resultat än om de bara zoomas in. Om utvecklarna vi att deras appar ska vara optimerade för de nya skärmarna och upplösningarna behöver den skicka in nya  versioner av sina appar, på samma sätt som skedde när Apple gick från iPhone 3G till 4.

NFC är hett numer och som många rykten sa har de nya modellerna utrustats med sådan teknologi. Den lär i första hand vara kopplade till Apples nya betalsystem, kallad Apple Pay, som också lanserades under eventet nyligen. Vi går närmare in på detta i separat artikel här intill.

När kommer då de nya iPhone-modellerna till oss? Säljstart är 26 september, vilket betyder att de kanske redan finns ute när du läser det här. Priserna startar för iPhone 6 med 16 GB på 6 395 kronor. För den större 6 Plus får du lägga på en tusenlapp. Modellerna finns i 16, 64 och 128 GB (alltså inte 32 GB). Modellerna med 128 GB lagring ligger på 8 395 respektive 9 395 kronor, vilket väl ändå måste anses vara rätt saftigt för en smart mobil…?

Apple har även tagit fram sex silikonfodral och fem läderfodral i lite olika färgnyanser som passar perfekt på de nya modellerna.

Om man ska döma de nya produkterna efter hur bra Apples livevideofeed fungerade vid eventet så kommer de att bli en flopp. Den direktsända presentationen fungerade nämligen väldigt dåligt, för att inte säga katastrofalt. Nu tror vi dock inte att så kommer att vara fallet då de här nya iPhone-modellerna lär attrahera väldigt många.

 

iP6_56P

iP6_56