Ställ in Gatekeeper på bästa sätt

OS X 16 mar 2013

Skydda din Mac från malware genom att se till att Gatekeeper blockerar oönskade appar

Det finns virus, trojaner, spyware, maskar och andra typer av oönskad data på Internet. De brukar sammanfattas som malware och kan stjäla information från dig, lura dig att installera program eller sno privata inloggningsdetaljer till diverse tjänster. Tack och lov är det mesta av denna malware inte avsedd för Mac-användare. Macen med sitt OS X är en av de säkraste datorerna att använda på nätet.

Men även om Macar sällan är målgruppen för malwareskapare är det inget läge att slappna av och för att hjälpa dig att skydda Macen från elaka programsnuttar har Apple tagit fram Gatekeeper i Mountaion Lion. Med Gatekeeper kan du bestämma vilka program som får lov att köras på din Mac. Du kan välja att bara köra de appar som distribueras via Mac App Store. Apple kontrollerar alla appar som skickas in av utvecklare och läggs ut i butiken, så även om det inte är omöjligt för elaka appar att komma in här är det väldigt osannolikt.

”Med Gatekeeper kan du bestämma vilka program som får lov att köras på din Mac”

Mjukvara som inte kommer från Mac App Store är förstås inte nödvändigtvis dålig eller bör undvikas, det mesta är bra och kanske även eftertraktansvärd. Det är därför möjligt att minska på restriktionerna lite och tillåta appar från erkända utvecklare att installeras och köras, även om det inte kommer från Mac App Store. Exempelvis krävs ofta Adobe Flash för att titta på onlinevideo i Safari, men finns inte i butiken. Gatekeeper med standardinställningen låter mjukvara från stora utvecklare som Adobe installeras och köras, även om du kommer att se ett varningsmeddelande på skärmen.

Gatekeeper kan också slås av helt så att all mjukvara går att installera, och det kan vara nödvändigt för viss mjukvara. Se då bara till att vara säker på att programmet är säkert innan du installerar. Ett bra sätt är att googla på det och se vad andra har att säga. Om dina barn också använder din Mac kan högsta säkerhetsläget vara lämpligt. Du kan känna dig säker om de håller sig till Mac App Store-programmen och det är just det som Gatekeeper handlar om. Eftersom här finns många inställningsalternativ tar vi en titt på hur du gör det på bästa sätt.

 

Förbättra säkerheten med Gatekeeper

Gatekeeper11: Säkerhet & integritet

Klicka på Systeminställningar och sedan Säkerhet och integritet. För att ändra Gatekeeper-inställningarna klicka på hänglåset och skriv in ditt lösenord.

 

 

 

Gatekeeper22: Vrid upp säkerheten

Nu när Säkerhet och integritet är upplåst kan du justera inställningarna i Gatekeeper. Den säkraste inställningen av de tre är förstås Mac App Store, vilket bara tillåter program som Apple godkänt och säljs i butiken.

 

 

 

Gatekeeper33: Installera en app

Mac App Store-program laddas ner och installeras smidigt, men alla program finns förstås inte i butiken. Du kanske vill ha Adobe Flash. Det laddas ner från Adobes egen sajt.

 

 

 

Gatekeeper44: Blockerade appar

Här kan du se att Mountain Lion inte tillåter att Flash Player installeras eftersom Gatekeeper är ställt att bara tillåta mjukvara från Mac App Store av säkerhetsskäl.

 

 

 

Gatekeeper55: Lätta på säkerheten

Om du går tillbaka till steg 2 och markerar det mellersta alternativet kommer du se det här meddelandet. Gå vidare genom att klicka Öppna om du vet att appen är säker.

 

 

 

Gatekeeper66: Du är fortfarande säker

Även med det här mindre restriktiva alternativet som låter appar från kända utvecklare köras är du säker. Appar från okända källor blockeras. De behöver förstås inte heller vara skadliga.