Städa i din Mac med MacClean

16 jun 2016

Att sköta om sin Mac handlar inte bara om att hålla den ren och putsa skärmglaset regelbundet utan också att städa på hårddisken då och då. Det innebär att rensa bort mängder av skräp som lagts på hög och kan göra din Mac långsammare. Att fixa mer RAM och en ny SSD är förstås det optimala för att öka prestandan, men med hjälp av ett program som det här kan man hålla sin dator i bra trim.

Numer får man normalt betala en slant för den här typen av städprogram, men MacClean från utvecklaren iMobie erbjuder mjukvaran gratis. Ja, helt gratis. Betyder det att det är skräp? Funktionaliteten är bra (och verkar växa hela tiden), och det lilla programmet gör vad det är satt att göra. Och om man jämför med en del konkurrenter som erbjuder motsvarande verktyg kostar de ofta några hundringar eller mer – inte så illa alltså för ett program som är gratis.

MacClean fokuserar på att städa inom fem olika områden: internet-, användar-, system-, utvecklar- och programskräpfiler. Du bockar för den typen av skräp du vill städa bort (förmodligen allt) och klickar sedan på förstoringsglaset nere i högra hörnet så att MacClean kan börja leta efter oönskade filer. Det här tar en stund, men så gör programmet också ett gediget jobb. Vi blev särskilt imponerade av hur mycket internetrelaterat skräp som hittades. Historiska data, cookies och nedladdningsmaterial i både Safari och Chrome fick sig en omgång.

Programmet presenterar sedan allt det som hittats och det är upp till dig att besluta om vad som ska läggas i Papperskorgen eller raderas direkt. När vi började köra programmet var det inte mer än så här som erbjöds, men efter några uppdateringar nyligen har det tillkommit andra verktyg och arsenalen är nu rätt imponerande.

Du behöver bara ett program av den här typen på din Mac och vilket du väljer är subjektivt. MacClean är både gratis och erbjuder en hel del, vilket gör det väldigt attraktivt. Vi upplevde det också pålitligt under testperioden, vilket är nog så viktigt när det gäller den här typen av program.

macclean1

 

Omdöme

Ett förvånansvärt omfattande program som gör exakt det det är satt att göra. Om man väger in priset får man väldigt mycket för pengarna.

Betyg: 4,5/5

Pris: Gratis