Snabb redigering i iPhoto

iLife 7 jun 2013

Bildredigering kan vara riktigt komplicerat, men med iPhoto kan processen bli både snabb och enkel

Det finns åtskilliga program som kan hjälpa dig redigera dina bilder, och dyra och extremt komplexa program som Adobe Photoshop kan göra den uppgiften till en skrämmande upplevelse. Men för de tillfällen då du snabbt vill utföra små och enkla justeringar, men ändå vill få ett bra resultat, erbjuder iPhoto en rad alternativ. 

Gå till Redigera så möts du av en samling enklicksalternativ som låter dig förbättra och justera dina bilder, utan både ansträngning och större kunskap. Om du hittar en bild som behöver lite mer uppmärksamhet, klicka dig vidare till Justera-fliken så erbjuds du ett antal mer avancerade alternativ i ett väl fungerande gränssnitt. 

 

Steg för steg – Enkla justeringar på din Mac

ip_snabb_1011: Rotera din bild

Med Rotera-knappen vrider du bilden motsols 90 grader. Detta alternativ kan vara väldigt användbart om du fotar både i stående och liggande format.

 

 

 

 

 

 

ip_snabb_1022: Snabb förbättring

Har du bara tid med ett klick lägger Förbättra-knappen på de grundläggande justeringar som iPhoto anser vara bäst. Ibland funkar de bra, ibland inte.

 

 

 

 

 

 

ip_snabb_1033: Räta upp bilderna

Klickar du på Räta upp får du upp ett rutnät och du kan använda reglagen för att vrida bilden och använda linjerna som en guide. 

 

 

 

 

 

 

ip_snabb_1044: Beskär

Beskärningsverktyget låter dig använda musen för att markera en ruta som passar din beskärning. Det finns också ett rutnät så du kan följa tredjedelsregeln.

 

 

 

 

 

ip_snabb_1055: Retuschera huden

Knappen Retuschera ger dig möjligheten att ta bort skönhetsfel. Justera storleken på penseln och klicka på det du vill ta bort. 

 

 

 

 

 

 

ip_snabb_1066: Lägg på en effekt

Bredvid fliken Snabbfixar finns Effekter där du snabbt kan lägga på grundläggande effekter som Svartvitt, Sepia och Vinjettering.

 

 

 

 

 

 

ip_snabb_1077: Använd redigeringsbubblor

Ovanför de olika effekterna finns ett antal bubblor som låter dig förbättra din bild på ett antal olika sätt. 

 

 

 

 

 

 

ip_snabb_1088: Korrigera vitbalansen

Under Justera-fliken kan du använda Pipetten och välja en neutral del av bilden för att korrigera vitbalansen i din bild. 

 

 

 

 

 

 

ip_snabb_1099: Justera nivåerna

Med hjälp av histogrammet längst upp i Justera-menyn kan du placera pilarna vid grafens kanter för att se till att bilden blir korrekt exponerad