Smarta tips för iTunes 11

OS X 26 apr 2013

Lås upp din mediaspelares fulla potential med vår fullspäckade guide

Du har väl uppgraderat till den nya versionen av iTunes? Om inte så bör du definitivt göra det – programmet är nu snabbare och piggare än någonsin tidigare och det har även fått ett helt nytt utseende och känsla. Det är fortfarande samma iTunes som innan, men allt har stramats upp och gjorts om för att det ska bli en fröjd att använda.

iTunes11_3 Självklart innebär förändringarna att vissa av er har lite att vänja er vid. Du kanske bara vill använda iTunes för att lyssna på musik eller så är det navet i din mediavärld, men vilken roll det än spelar i ditt liv har vi samlat några av de bästa tipsen och hemligheterna om den nya versionen här för att göra användarupplevelsen både snabbare och enklare än någonsin tidigare.

Har du problem med att skapa nya spellistor eller förstår du helt enkelt inte poängen med den nya funktionen Nästa? Längtar du efter återkomsten av iTunes sidopanel och statusraden som ligger längst ner i fönstret? Eller har du spenderat evigheter med att hitta det du laddat ner? Vi löser de här problemen och mer i vår guide, och bjuder även på ett antal användbara tips och tricks som ska hjälpa dig bemästra det nya gränssnittet och få ut mycket mer av all musik, alla filmer och tv-serier du har i din samling.

Det finns även ett antal användbara kortkommandon som ökar hastigheten när du navigerar dig igenom iTunes, samt ett antal tips som rör den nya Minispelaren – den är en riktig liten diamant i den nya versionen. Vare sig du har problem med det nya gränssnittet eller helt enkelt vill lära dig hur du bättre använder iTunes för att njuta av din mediasamling har vi den perfekta guiden för dig.

Nedan följer 17 tips…

 

1 Visa sidofältet

I iTunes 11 har sidofältet tagits bort från gränssnittet. Istället kan du använda rullgardingsmenyn under uppspelningskontrollerna för att komma åt olika sektioner i ditt bibliotek, såsom Filmer och Podcaster. iTunes Store och dina iOS-enheter finns till höger, under sökraden. Men om du saknar den enkla funktionaliteten hos sidofältet kan du fortfarande använda det. Allt du behöver göra är att välja Innehåll från menyraden och sedan välja Visa sidofält. Alternativt kan du trycka kortkommandon Cmd+Alt+S.

 

2 Dela dina detaljer för uppdaterat bildmaterial

I tidigare versioner av iTunes kunde du kryssa i en ruta i Inställningar och låta appen leta efter det bildmaterial till albumen som saknades. I iTunes 11 har den här rutan flyttat och fått ett nytt namn. Öppna Inställningar och välj fliken Affär. Där kan du inte bara välja att automatiskt ladda ner bildmaterial utan också att dela ut detaljer om ditt bibliotek till Apple och låta dem ta del av artistbilder, albumomslag och annan information.

 

3 Använd Nedladdningsfönstret

iTunes innehåller nu ett nedladdningsfönster, liknande det i Safari. Du kan nu enkelt se om något håller på att laddas ner på ikonen uppe till höger, så du behöver inte avbryta det du håller på med och se det du laddar ner i hela fönstret– det är bara att klicka på den här ikonen för att öppna det nya nedladdningsfönstret.

”Du kan nu enkelt se om något håller på att laddas ner”

4 Ställ in helskärmskontroller

Om du använder iTunes på helskärm kan det vara svårt att hantera din media. En lösning på detta är att lägga till en Minispelare på alla dina skärmar så att du alltid har fullständig kontroll.

1: Aktivera Minispelaren

Först måste du aktivera Minispelaren i iTunes-fönstret. Välj antingen Fönster > Minispelare, eller använd kortkommandot Cmd+Alt+3 för att öppna båda fönstren.

2: Varje skärm

Högerklicka på iTunes-ikonen där du i Alternativ väljer att visa den på alla skrivbord. Klicka sedan på helskärmsikonen högst uppe till höger i det fullstora iTunes-fönstret.

3: Minikontroll

Gå tillbaka till Spaces så märker du att Minispelaren ligger kvar. Eftersom den finns på alla Skrivbord har du kontroll var du än är. Du kan till och med förminska den för att inte bli distraherad.

iTunes11_65 Skippa visa låtar

I tidigare versioner av iTunes har det funnits rutor bredvid låtar, och genom att kryssa ur dem spelades låtarna inte upp vid uppspelning. De här rutorna finns fortfarande kvar, men du måste öppna Låtar för att se dem. Kryssar du ur rutan gråmarkeras låten, så att du enkelt kan se vad som inte kommer att spelas upp respektive spelas upp.

 

 

 

6 Visa iTunes statusfält

En användbar del av iTunes saknas i den senaste uppdateringen, nämligen statusfältet som var placerat längst ner och visade antalet spår i ett album, eller storleken på ditt bibliotek. Du kan få tillbaka det genom att gå till Innehåll > Visa statusfält.

 

7 Bemästra nya AirPlay- kontrollen

Har du ett par AirPlay-högtalare? I så fall kommer du älska de nya AirPlay-kontrollerna i iTunes. Du kan kontrollera allt med bara ett par klick och gränssnittet är otroligt enkelt att bemästra och använda.

1: AirPlay

När en enhet som fungerar med AirPlay upptäcks av iTunes kommer den här ikonen dyka upp bredvid uppspelningskontrollerna. Klicka för att se och växla mellan dem.

2: Flera högtalare

Om du vill använda flera AirPlay-högtalare kan du välja det under AirPlay-ikonen. Kryssa i rutorna och justera de individuella högtalarnas volym.

3: Minispelaren

Du kan komma åt alla dessa alternativ även när du använder Minispelaren. Gränssnittet är samma, men ikonen visar sig bara när du för musen över Minispelaren.

 

Snabbtips – Kontrollera enhetens batterinivå

När du kopplar din iPod, iPhone eller iPad till iTunes kan du nu se en ny sida för enheten, vilken bland annat innehåller en uppdaterat batteristatus.

 

8 Använd multi-touch för volym och skrubbning

En aspekt som fortfarande inte nått så långt i iTunes är multitouch-kontrollerna. Självklart kan du bläddra genom din musik med musen eller din trackpad, men det finns ett antal andra coola användningsområden. Först och främst, för din markör över volymreglagen och dra ett eller två fingrar över din mus eller trackpad. Det kommer justera volymen och om du lämnar musen där kan du snabbt justera volumen – perfekt för fester. Du kan även använda den här tekniken för att skrubba genom ett spår, en film eller en podcast. Placera markören på tidslinjen och för fingret åt höger eller vänster.

 

iTunes11_119 Utnyttja presentkort med FaceTime

En helt ny funktion i iTunes är möjligheten att lösa in ett presentkort med hjälp av FaceTime-kameran. Allt du behöver göra är att hålla upp kortet så kommer iTunes automatiskt känna igen koden och lägga till pengarna på ditt konto.

 

 

 

1Visa eller göm musik

I och med att iClouds integrering med iTunes växer hela tiden kan du enkelt se dina köp och den musik som lagras i iCloud, direkt i ditt bibliotek. Funktionen väntar vi dock fortfarande på i Sverige. Den kommer förhoppningsvis snart, och fungerar så här:

iTunes i Molnet och iTunes Match

Välj fliken Affär under Inställningar och kryssa ur rutan Visa inköp i iTunes-molnet. Det kommer ta bort alla dina köpta, men inte nedladdade låtar från ditt bibliotek.

Om du prenumererar på iTunes Match kan du också ha låtar som inte laddats ner till din Mac i biblioteket. För att ta bort dem och bara se låtar som laddats ner kan du välja Innehåll > Göm musikmolnet.

 

11 Spellistor och Enheter

Lägg till innehåll på enheterna

Dina enheter kommer också visa sig högst upp i det nya pop-up-fönstret. Du kan använda samma teknik för att lägga till innehåll på dessa – det är bara att dra och släppa de album eller spår du vill ha på din iPod eller iPhone så startar synkroniseringen automatiskt.

 Skapa ny spellista snabbt

Trots att det är lätt att lägga till innehåll i en existerande spellista genom att bara dra och släppa, är det inte lika uppenbart hur man skapar en ny. Klicka och dra en låt eller album precis som du skulle gjort om du redan haft en lista, men släpp den istället på ordet Spellistor. Du får sedan möjligheten att döpa din spellista och lägga till fler spår.

 Lägg till låtar i en spellista

Förut huserade spellistorna i iTunes sidopanel ute till vänster. Nu är de istället gömda i det övre fältet. För att lägga till innehåll i en spellista klickar du och börjar dra ett album eller en låt. Sidopanelen kommer att visa sig och du kan lägga till objektet genom att släppa det på spellistans namn.

 

Snabbtips – Se flera enheter 

När du kopplar mer än en enhet till din Mac kommer du se dem uppe till höger. Klicka på knappen så dyker ett pop-up-fönster upp och visar information om alla enheter.

 

12 Ändra storlek på bildmaterial

I iTunes 11 finns det inte längre ett reglage som låter dig justera storleken på bildmaterialet för album eller filmer. Faktum är att det idag bara finns ett sätt att justera storleken. Om du ändrar storleken på fönstret kommer bildmaterialet justeras storleksmässigt för att fylla upp utrymmet, men bara till en viss gräns.

 

1filmerna att hamna rätt

Även om Hemvideo-mappen är perfekt för att ta hand om din iMovie-skapelser i iTunes vill du se till att spelfilmer du importerar hamnar på annan plats. Följ de här stegen:

1: Lägg till en film

Dra din film från där den ligger på din Mac och släpp den i iTunes. Standard är att den lägger sig under Hemvideor.

2: Ta fram informationen

Välj filmen och använd kommandot Cmd+I för att ta fram informationen. Gå till Alternativ så ser du en rullgardinslista som för tillfället heter Hemvideor.

3: Klart

Välj Filmer från listan så kommer din film att flyttas till rätt sektion. När du nu bläddrar igenom dina filmer kommer alla dina titlar under samma sektion.

 

14 Sök i iTunes Store

Om du letar efter en speciell artist eller spår som du trodde du hade, men inte kan hitta den/det i ditt bibliotek kan du använda den här nya knappen för att snabbt hitta den/det med hjälp av sökrutan i iTunes Store. Så om du är desperat efter att lyssna på ett spår du har tagit bort kan du enkelt köpa det från Store, utan en massa extra klick.

 

iTunes11_1515 Använd nya iTunes-fältet

iTunes är rätt bra på att göra flera saker samtidigt. Om du till exempel laddar ner några låtar och filmer, medan du samtidigt laddar upp Genius-data, synkar din iPhone och spelar ett par låtar så är det mycket att hålla reda på. Men det är inga problem för iTunes. Som tur är kan du övervaka alla processer via pilarna till höger i uppspelningsfältet. Ännu bättre är att du kan dra en låt, spellista eller album in i det fältet för att lägga till den i Nästa-kön.

 

 

Snabbtips – Inget mer Cover Flow

Cover Flow har tagits bort från senaste versionen av iTunes. Det är ingen mening att leta, det finns helt enkelt inte längre.

 

16 Använd nya Hemvideo-sektionen

Tidigare när du lade till filmer i Filmer-sektionen, antingen manuellt eller laddade ner dem genom iTunes Store lagrades de på en plats. Nu däremot lagras nedladdade filmer under fliken Filmer och det du själv lagt till lagras under sektionen Hemvideor. Det här uppmuntrar dig till att lägga till egna iMovie-skapelser utan att du behöver vara rädd för att röra till det i filmsamlingen.

 

Snabbtips – Bildeffekterna lever!

En sak som bisarrt nog har överlevt övergången till version 11 är iTunes Bildeffekter. Starta genom Innehållsmenyn eller Cmd+T.

 

17 Återuppta uppspelning med ”Nästa”

Funktionen Nästa är ett fantastiskt sätt för att köa låtar och se vad som kommer härnäst i din spellista. Men vad händer när du avbryter spellistan med en film? iTunes tar inte bort Nästa-listan, den pausar den bara. När du har tittat klart på din film, eller bara vill ha en paus, klicka på Nästa-ikonen så ser du att spåren fortfarande är där tillsammans med en knapp för att fortsätta spela upp. Klicka på den så börjar iTunes spela upp där den stannade.