Smarta iTunes-tips – del 2

OS X 19 feb 2013

Lås upp din mediaspelares fulla potential med  vår guide (forts)

 9. Utnyttja presentkort med FaceTime

En helt ny funktion i iTunes är möjligheten att lösa in ett presentkort med hjälp av FaceTime-kameran. Allt du behöver göra är att hålla upp kortet så kommer iTunes automatiskt känna igen koden och lägga till pengarna på ditt konto.

10. Visa eller göm musik

I och med att iClouds integrering med iTunes växer hela tiden kan du enkelt se dina köp och den musik som lagras i iCloud, direkt i ditt bibliotek. Funktionen väntar vi fortfarande på i Sverige, kommer kanske snart, och fungerar så här:

a. Välj fliken Affär under Inställningar och kryssa ur rutan Visa inköp i iTunes-molnet. Det kommer ta bort alla dina köpta, men inte nedladdade låtar från ditt bibliotek.

b. Om du prenumererar på iTunes Match kan duockså ha låtar som inte laddats ner till din Mac i biblioteket. För att ta bort dem och bara se låtar som laddats ner kan du välja Innehåll > Göm musikmolnet.

11. Spellistor och Enheter

  • Lägg till innehåll på enheterna

Dina enheter kommer också visa sig högst upp i det nya pop-up-fönstret. Du kan använda samma teknik för att lägga till innehåll på dessa – det är bara att dra och släppa de album eller spår du vill ha på din iPod eller iPhone så startar synkroniseringen automatiskt.

  • Skapa ny spellista snabbt

Trots att det är lätt att lägga till innehåll i en existerande spellista genom att bara dra och släppa, är det inte lika uppenbart hur man skapar en ny. Klicka och dra en låt eller album precis som du skulle gjort om du redan haft en lista, men släpp den istället på ordet Spellistor. Du får sedan möjligheten att döpa din spellista och lägga till fler spår.

  • Lägg till låtar i en spellista

Förut huserade spellistorna i iTunes sidopanel ute till vänster. Nu är de istället gömda i det övre fältet. För att lägga till innehåll i en spellista klickar du och börjar dra ett album eller en låt. Sidopanelen kommer att visa sig och du kan lägga till objektet genom att släppa det på spellistans namn.

12. Ändra storlek på bildmaterial

I iTunes 11 finns det inte längre ett reglage som låter dig justera storleken på bildmaterialet för album eller filmer. Faktum är att det idag bara finns ett sätt att justera storleken. Om du ändrar storleken på fönstret kommer bildmaterialet justeras storleksmässigt för att fylla upp utrymmet, men bara till en viss gräns.

13. Få filmerna att hamna rätt

Även om Hemvideo-mappen är perfekt för att ta hand om din iMovie-skapelser i iTunes vill du se till att spelfilmer du importerar hamnar på annan plats. Följ de här stegen:

  • Lägg till en film

Dra din film från där den ligger på din Mac och släpp den i iTunes. Standard är att den lägger sig under Hemvideor.

  • Ta fram informationen

Välj filmen och använd kommandot Cmd+I för att ta fram informationen. Gå till Alternativ så ser du en rullgardinslista som för tillfället heter Hemvideor.

  • Klart

Välj Filmer från listan så kommer din film att flyttas till rätt sektion. När du nu bläddrar igenom dina filmer kommer alla dina titlar under samma sektion.

14. Sök i iTunes Store

Om du letar efter en speciell artist eller spår som du trodde du hade, men inte kan hitta den/det i ditt bibliotek kan du använda den här nya knappen för att snabbt hitta den/det med hjälp av sökrutan i iTunes Store. Så om du är desperat efter att lyssna på ett spår du har tagit bort kan du enkelt köpa det från Store, utan en massa extra klick.

15. Använd nya iTunes-fältet

iTunes är rätt bra på att göra flera saker samtidigt. Om du till exempel laddar ner några låtar och filmer, medan du samtidigt laddar upp Genius-data, synkar din iPhone och spelar ett par låtar så är det mycket att hålla reda på. Men det är inga problem för iTunes. Som tur är kan du övervaka alla processer via pilarna till höger i uppspelningsfältet. Ännu bättre är att du kan dra en låt, spellista eller album in i det fältet för att lägga till den i Nästa-kön.

16. Använd nya Hemvideo-sektionen

Tidigare när du lade till filmer i Filmer-sektionen, antingen manuellt eller laddade ner dem genom iTunes Store lagrades de på en plats. Nu däremot lagras nedladdade filmer under fliken Filmer och det du själv lagt till lagras under sektionen Hemvideor. Det här uppmuntrar dig till att lägga till egna iMovie-skapelser utan att du behöver vara rädd för att röra till det i filmsamlingen.

17. Återuppta uppspelning med ”Nästa”

Funktionen Nästa är ett fantastiskt sätt för att köa låtar och se vad som kommer härnäst i din spellista. Men vad händer när du avbryter spellistan med en film? iTunes tar inte bort Nästa-listan, den pausar den bara. När du har tittat klart på din film, eller bara vill ha en paus, klicka på Nästa-ikonen så ser du att spåren fortfarande är där tillsammans med en knapp för att fortsätta spela upp. Klicka på den så börjar iTunes spela upp där den stannade.

Fem bra kortkommandon

Håll ner Alt för att snabbt lägga till i Nästa

1 När du bläddrar igenom spår, håll ner Alt för att se ett ‘+’ visa sig bredvid spåret. Klicka på det för att direkt lägga till det i Nästa-listan.

Växla till Minispelare

2 Det här kortkommandot är väldigt likt minimera-alternativet, men mycket mer användbart då det ändå erbjuder full kontroll – Cmd+Alt+M.

Minispelaren & helskärm

3 Perfekt för dem som vill använda iTunes i helskärmsläge, men ändå vill ha kontroll på andra skrivbord. Den här genvägen erbjuder både helskärm och Minispelaren. Tryck Cmd+Alt+3.

Sök i biblioteket

4 När du är i Minispelaren öppnar det här kortkommandot upp sökrutan för att snabbt hjälpa dig hitta spåret du vill åt. Cmd+F (i Minispelaren).

Lägg till låt i Nästa

5 När du söker i Minispelaren kommer den här genvägen (Cmd+Enter) lägga till valda låtar till Nästa- listan så att du aldrig behöver ta händerna från tangentbordet.

 

Snabbtips

  1. Bildeffekterna lever! En sak som bisarrt nog har överlevt övergången till version 11 är iTunes Bildeffekter. Starta genom Innehållsmenyn eller Cmd+T.
  2. Inget mer Cover Flow. Cover Flow har tagits bort från senaste versionen av iTunes. Det är ingen mening att leta, det finns helt enkelt inte längre.
  3. Se flera enheter. När du kopplar mer än en enhet till din Mac kommer du se dem uppe till höger. Klicka på knappen så dyker ett pop-upfönster upp och visar information om alla enheter.
  4. Kontrollera enhetens batterinivå. När du kopplar din iPod, iPhone eller iPad till iTunes kan du nu se en ny sida för enheten, vilken bland annat innehåller en uppdaterat batteristatus.

 

iTunesny2