Smarta iTunes-tips – del 1

OS X 18 feb 2013

Lås upp din mediaspelares fulla potential med  vår guide

1. Visa sidofältet

I iTunes 11 har sidofältet tagits bort från gränssnittet. Istället kan du använda rullgardingsmenyn under uppspelningskontrollerna för att komma åt olika sektioner i ditt bibliotek, såsom Filmer och Podcaster. iTunes Store och dina iOS-enheter finns till höger, under sökraden. Men om du saknar den enkla funktionaliteten hos sidofältet kan du fortfarande använda det. Allt du behöver göra är att välja Innehåll från menyraden och sedan välja Visa sidofält. Alternativt kan du trycka kortkommandon Cmd+Alt+S.

2. Dela dina detaljer för uppdaterat bildmaterial

I tidigare versioner av iTunes kunde du kryssa i en ruta i Inställningar och låta appen leta efter det bildmaterial till albumen som saknades. I iTunes 11 har den här rutan flyttat och fått ett nytt namn. Öppna Inställningar och välj fliken Affär. Där kan du inte bara välja att automatiskt ladda ner bildmaterial utan också att dela ut detaljer om ditt bibliotek till Apple och låta dem ta del av artistbilder, albumomslag och annan information.

3. Använd Nedladdningsfönstret

iTunes innehåller nu ett nedladdningsfönster, liknande det i Safari. Du kan nu enkelt se om något håller på att laddas ner på ikonen uppe till höger, så du behöver inte avbryta det du håller på med och se det du laddar ner i hela fönstret– det är bara att klicka på den här ikonen för att öppna det nya nedladdningsfönstret.

4. Ställ in helskärmskontroller

Om du använder iTunes på helskärm kan det vara svårt att hantera din media. En lösning på detta är att lägga till en Minispelare på alla dina skärmar så att du alltid har fullständig kontroll. Så här gör du:

a. Aktivera Minispelaren Först måste du aktivera Minispelaren i iTunes-fönstret. Välj antingen Fönster > Minispelare, eller använd kortkommandot Cmd+Alt+3 för att öppna båda fönstren.

b. Varje skärm Högerklicka på iTunes-ikonen där du i Alternativ väljer att visa den på alla skrivbord. Klicka sedan på helskärmsikonen högst uppe till höger i det fullstora iTunes-fönstret.

c. Minikontroll Gå tillbaka till Spaces så märker du att Minispelaren ligger kvar. Eftersom den finns på alla Skrivbord har du kontroll var du än är. Du kan till och med förminska den för att inte bli distraherad

5. Skippa vissa låtar

I tidigare versioner av iTunes har det funnits rutor bredvid låtar, och genom att kryssa ur dem spelades låtarna inte upp vid uppspelning. De här rutorna finns fortfarande kvar, men du måste öppna Låtar för att se dem. Kryssar du ur rutan gråmarkeras låten, så att du enkelt kan se vad som inte kommer att spelas upp respektive spelas upp.

6. Visa iTunes statusfält

En användbar del av iTunes saknas i den senaste uppdateringen, nämligen statusfältet som var placerat längst ner och visade antalet spår i ett album, eller storleken på ditt bibliotek. Du kan få tillbaka det genom att gå till Innehåll > Visa statusfält.

7. Bemästra nya AirPlay-kontrollen

Har du ett par AirPlay-högtalare? I så fall kommer du älska de nya AirPlay-kontrollerna i iTunes. Du kan kontrollera allt med bara ett par klick och gränssnittet är otroligt enkelt att bemästra och använda.

a. När en enhet som fungerar med AirPlay upptäcks av iTunes kommer den här ikonen dyka upp bredvid uppspelningskontrollerna. Klicka för att se och växla mellan dem.

b. Om du vill använda flera AirPlay-högtalare kan du välja det under AirPlay-ikonen. Kryssa i rutorna och justera de individuella högtalarnas volym.

c. Du kan komma åt alla dessa alternativ även när du använder Minispelaren. Gränssnittet är samma, men ikonen visar sig bara när du för musen över Minispelaren.

8. Använd multi-touch för volym och skrubbning

En aspekt som fortfarande inte nått så långt i iTunes är multitouch- kontrollerna. Självklart kan du bläddra genom din musik med musen eller din trackpad, men det finns ett antal andra coola användningsområden. Först och främst, för din markör över volymreglagen och dra ett eller två fingrar över din mus eller trackpad. Det kommer justera volymen och om du lämnar musen där kan du snabbt justera volumen – perfekt för fester. Du kan även använda den här tekniken för att skrubba genom ett spår, en film eller en podcast. Placera markören på tidslinjen och för fingret åt höger eller vänster.

 

iTunesny