Skicka fantastiska bildkollage via e-post

iLife 9 mar 2013

Utnyttja iPhotos inbyggda e-postsystem och skicka urläckra mejl

Vänd dig till Apple när du vill göra något alldagligt och välfungerande till något som både är en fröjd för ögat och dessutom fungerar bättre. Just detta har de lyckats med i iPhotos e-postsystem. Det klarar så mycket mer än att bara bifoga en mapp full med bilder som mottagaren själv måste öppna och hantera. Systemet paketerar nämligen elegant en hälsning där alla foton sätts samman till en enda tjusig bild som kan skräddarsys för olika tillfällen. Det fungerar otroligt bra. Det finns en rad olika alternativ för att justera vartenda mejl i form av mallar, teckenstorlekar, typer och färger samt möjligheten att flytta och ändra storlek på varje bild inom mallen. Och allt det här gör du utan att ens komma nära Mail-programmet. I den är genomgången visar vi dig hur du skapar ditt första mejl i iPhoto.

 

iphotomejl11: Välj en bild eller två

Välj några foton (obs, ju fler bilder desto större blir filen). När du valt färdigt går du till menyn Dela för att sprida ditt alster.

 

 

 

iphotomejl22: För uppenbart?

Klicka på Dela och välj E-post ovanför bildströmsalternativet. Klicka här för att komma till en meny där du kan skapa det häftiga e-postmeddelandet.

 

 

 

iphotomejl33: Nytt gränssnitt

Det nya gränssnittet delar några av de element som finns i ett vanligt mejl, med fält för adress, ämne och vem det kommer ifrån. Välj dina mottagare.

 

 

 

iphotomejl44: Leta bland mallar

Till höger kan du välja bland tio olika mallar som alla har sin egen stil. Här valde vi den läckra Collagemallen.

 

 

 

 

iphotomejl55: Fyll i luckorna

Klicka i textfälten längst upp i mejlet för att redigera text. I de små svävande menyerna kan du dessutom ändra teckensnitt, -storlek och -färg.

 

 

 

iphotomejl66: Fotojusteringar

Du kan justera varje bild. När du markerat en bild får du fram ännu en liten svävande meny där du kan zooma in och ut så att du kan fokusera på helt rätt ställe.

 

 

 

iphotomejl77: Dragplåster

När du har fått till rätt storlek på bilden kan du nu dra runt den så att bildens viktigaste del alltid står i centrum och därför hamnar mer i fokus.

 

 

 

iphotomejl88: Bifoga eller inte

Dina bilder bifogas separat, enligt förinställningen. Det resulterar i att filens storlek blir rätt stor, och du kan därför välja att bara skicka kollagebilden – den skickas som PDF.

 

 

 

iphotomejl99: Storleken spelar roll

Om du bestämmer dig för att faktiskt behålla alla bifogade foton kan du ändra storleken med de här alternativen så att du inte fyller dina vänners och familjers inkorgar allt för mycket.