Skapa svartvita bilder på ett kick

11 jun 2016

Det finns mängder av bra bildredigeringsprogram till Macen, så vad gör att Macphuns Tonality Pro står ut från mängden? En sak är att programmet (till skillnad från Tonality) inte bara är ett fristående program. Det kan även användas som plug-in i Photoshop, Light-room och Aperture. Det kanske viktigaste är dock att det fokuserar på bildredigering i svartvitt och att alla verktyg och funktioner är designade för att vara snabba och enkla att använda.

Om du använt Lightroom eller något annat Macphun-program tidigare kommer du in i Tonalitys gränssnitt snabbt. De flesta redigeringar kan göras med skjutreglage. Det gör att även nybörjare lär ha lätt att komma igång med programmet.

Tonality Pro har stöd för JPG, TIFF, PSD och många RAW-format. Det spelar ingen roll vilken typ av fil du jobbar med, det går aldrig segt. Tonality är snabbt. Det uppstår ingen väntetid efter att en justering lagts på, det slår igenom direkt i förhandsvisningsfönstret.

Förvalen (Presets) är väldigt enkla att använda. Välj bara en effekt och justera eventuellt skjutreglaget för att öka eller minska intensiteten av effekten. De allra flesta av förvalen är utmärkta utgångspunkter när du sätter igång, inte minst Auto Improve. HDR-inställningarna är dock lite väl överdrivna och mer seriösa fotografer lär inte ha någon större nytta av dem. Alla förval kan modifieras och sparas som favoriter. Du kan också sätta ihop och spara dina egna Presets.

Lagerhantering finns också – Pro-versionen har stöd för upp till åtta lager – liksom blandningslägen och verktyget Source Color. Lager och blandningslägen är väldigt användbart, men man ska vara medveten om att när man exporterar till ett annat program kommer lagren att slås samman.

Macphun är väldigt duktiga på att skapa program som gör enskilda saker riktigt bra och Tonality Pro är ännu ett i raden av dessa program.

tonalityPro1

 

Omdöme

Tonality Pro erbjuder alla de verktyg du behöver, och utför dina kommandon raskt. Det här kan mycket väl bli ditt förstaval när du vill skapa snygga, svartvita bilder.

Betyg: 5/5

Pris: ca 650:-