Skapa ett supersäkert valv för dina filer

OS X 13 apr 2016

Lägg till ett lager med lösenordsskydd på dina filer med programmet Encrypto

Om du någon gång hanterat känsliga filer på din Mac har du säkert funderat över olika sätt att hålla dem skyddade mot oönskade ”gluttare”. Ett av de bästa sätten är att använda ett krypteringssystem. Genom att lägga på ett krypteringslager lösenordsskyddar du dem, vilket förhindrar att vem som helst kan ta del av dem. Det finns många Mac-program som klarar av den här typen av kryptering, men en som vi är särskilt imponerade av är Encrypto. Det är nämligen otroligt enkelt att använda och du kan skapa ett krypterat valv med filer på några få minuter. Här kan du lära dig grunderna för hur du krypterar filer och mappar på din Mac med Encrypto.

 

Crypto_1

 

1 Välj ut filer och mappar

När du startar programmet första gången blir du uppmanad att välja de filer och mappar du vill kryptera initialt. Dra alla dessa filer till Encrypto-programmet.

2 Lägg in ett lösenord

Använd fälten för att skriva in både ett säkert lösenord och en bra lösenordshint. Du behöver lösenordet varje gång du vill få åtkomst till filerna, när krypteringen lagts på.

3 Skaffa en översikt

Tryck på ögonikonen till höger om menyn för att få en översikt över filerna innan du trycker på Encrypt-knappen längst ner för att starta krypteringsprocessen.

4 Titta på och vänta

Beroende på storleken på filerna du krypterar tar det lite olika tid innan processen är klar. Du får en notis när hela krypteringsjobbet är slutfört.

5 Välj att dela ut

När du sedan har dina krypterade filer framför dig kan du göra lite olika saker. Share-alternativet är perfekt om du vill dela ut dina filer säkert till utvalda kontakter.

6 Spara filer

För att bekräfta den tillagda krypteringen vill du spara filerna. Använd avsett alternativ för att välja en säkert plats där du sparar filerna för senare access.

 

 

Dölj ursprungliga filer

När du har krypterat dina filer kanske du vill radera originalen från din dator. Om det skulle vara fallet för dig kan du ladda ner Hider 2 (kostar ca 200 kronor), som fungerar väl tillsammans med Encrypto. Programmet låter dig spara undan dina originalfiler på ett säkert sätt, så att bara du kan få tillgång till dem. Filerna kan också sorteras i olika kategorier och även spridas mellan olika valv som du skapar.

1 Gör dina filer osynliga

När du köpt Hider 2 och startat programmet drar du filerna som du vill gömma till programmet. Nu använder du reglagen på höger sida för att göra alla filerna osynliga. Alla filer sparas i standardvalvet i Hider 2.

2 Dölj eller visa många

Om du hanterar stora mängder filer väljer du pilen nere i högra hörnet. Här kan du hitta en del tips på hur du hanterar massor med filer på en och samma gång.