Skapa en trevlig resejournal i Pages

iWork 14 jun 2013

Ta en mall till nya nivåer och dela med dig av dina äventyr

Äventyr är sådant som ger livet lite extra krydda och om man kan dokumentera dessa för att sprida till sina nära och kära är det ju ett extra plus. Det finns förstås många sätt att göra det på. Har du bilder kan du låta iPhoto ta över ansvaret, men det kanske inte alltid är rätt forum. Minnet är ju inte heller alltid som man hoppas, det är lätt att glömma detaljer, vilket gör dokumentationen ännu viktigare. Ett utmärkt sätt att bevara allt det spännande och underbara i ett bra äventyr är att skapa en resejournal. Pages passar mycket bra för det eftersom det är så flexibelt. 

Du börjar med en mall och anpassar den efter eget tycke och smak, och snart har du fixat en resejournal som du kan vara stolt över och dela med dig av till andra. 

 

Steg för steg – Skapa en trevlig resejournal

P_rese_1011: Hämta mallen

Starta Pages och gå till Diverse under Sidlayout-sektionen i Mallväljaren. Välj Resejournal och tryck sedan på Välj.

 

 

 

 

 

 

P_rese_1022: Magisk media

Klicka nu på Medier-ikonen för att komma direkt till iPhoto (om du har resebilderna på annan plats bör du dra dem till skrivbordet först).

 

 

 

 

 

 

P_rese_1033: Dra dem

Dra in bilderna du vill använda för introduktionen.  Du kan lägga in hur många bilder du vill i mallen, det är bara att dra och släppa dem här.

 

 

 

 

 

 

P_rese_1044: Dags för text

Klicka i textrutan så upptäcker du snart att du kan redigera alla delar av texten. Nu kan det passa bra att skriva in en egen rubrik.

 

 

 

 

 

 

P_rese_1055: Fullständig kontroll

Som du kan se har vi ändrat till centrerad text i vårt exempel, men du kan förstås göra precis som du vill med din text. 

 

 

 

 

 

 

P_rese_1066: Behåll stilen

Om du vill behålla den styckestil och typografi som mallen har använder du lämpligen menyalternativet Innehåll för att komma åt Stillådan och väljer därifrån.  

 

 

 

 

 

P_rese_1077: Klicka bara

Om du nu klickar en gång på en styckestil förvandlas textens utseende direkt. Testa dig fram tills du hittar något som passar dig. 

 

 

 

 

 

 

P_rese_1088: Ha kul

Som vi sa tidigare är allt anpassningsbart, även ramarna. Klicka på ett foto, välj Grafikgranskaren och under Streck Bildram och expandera alternativen med lilla pilen. 

 

 

 

 

 

P_rese_1099: Ändra tjocklek

Du kan skala om de här med hjälp av skjutreglaget. Lär dig hitta i Granskaren så kommer det att ge stora möjligheter att skapa väl utformade dokument.

 

 

 

 

 

 

Baskunskap

Delning

När din resejournal är klar kan du dela ut den på många olika sätt. Spara som en PDF så att den kan skrivas ut eller skickas upp på Facebook, e-posta vänner eller lägga till dem i iPhoto så att de kan användas i en fotobok. Valet är ditt.