Skapa en radioeffekt i GarageBand Använd GarageBands förstärkare och EQ-inställningar för att skapa radioeffekter

OS X 20 jun 2016

I och med att det ingår en hel hög med förstärkarförval  i GarageBand är det möjligt att bygga upp en oändlig mängd olika rösteffekter i programmet. Förstärkare kan staplas intill varandra och kombineras ihop för att få fram unika resultat. Varje förstärkare har sin egen signatur och det finns flera reglage som hjälper dig att modifiera deras beteenden. Med rätt förstärkare kan du snabbt skapa en äkta radiorösteffekt i GarageBand. När du gjort det kan du finjustera genom att gå vidare och använda EQ-inställningarna. Du kan sedan använda de här inställningarna som en grund när du ska skapa nya och intressanta rösteffekter.

GB_radio1

 

1 Skapa projektet

Skapa ett nytt projekt och se till att du har en ljudingång konfigurerad, antingen en extern mikrofon eller din dators inbyggda mikrofon. Du kan förstås också importera ett inspelat spår.

 

2 Gör en inspelning

När du spelat in klickar du på Cykel-ikonen och drar den gula markeringen så att den täcker hela inspelningen. Vid förhandslyssning kommer spåret att loopa.

 

3 Inställningar 

Klicka på GarageBand>Inställningar. Intill Effekter bockar du i rutan som benämns Audio Unit-enheter. Det ger dig åtkomst till fler förval och plug-ins vid effektuppbyggnaden.

 

4 Förstärkare 

Välj Innehåll>Visa Smart Controls. Klicka på i-ikonen och sedan på Insticksfiler. På Channel EQ klickar du på pilikonen och väljer Amps and Pedals>Amp Designer.

 

5 Välj en

Ovanför standardförstärkaren klickar du på rullgardinsmenyn och går till Crunch. Välj antingen Vintage Blue Crunch, Vintage Driver eller Vintage Stack. Vintage Driver har bäst effekt.

 

6 Testlyssna

Spela upp ditt spår för att höra hur det låter. Notera att i förstärkargränssnittet är bas och diskant uppvridna på max. Det hjälper till med att skapa radioeffekten.

 

7 EQ-inställningar

Förstärkareffekten har bidragit till att skapa en radiorösteffekt, men den är fortfarande för ren. I Granskare-fönstret, under Insticksfiler, klickar du på Channel EQ för att öppna Channel EQ-fönstret.

 

8 Justera EQ:n 

Klicka och dra uppåt mellan 50 och 100HK till cirka 15DB, sedan likadant för 5K och 10K. I mitten drar du istället nedåt till cirka -15DB. Det skapar lite distorsion.

 

9 Alternativ EQ-inställning

I Granskare-fönstret under Insticksfiler klickar du på dubbelpilarna och går till Audio Units>Apple. Här kan du hitta andra EQ-alternativ, såsom AUGraphicEQ.