Skapa en idiotsäker backup-plan

OS X 21 mar 2014

Följ vår guide för att skapa en flerstegsbackup för din Mac, så att du aldrig förlorar en fil igen

DSC_5774Vare sig du haft din Mac i fem dagar eller fem år har du säkert hunnit fylla den med dokument, musik, filmer och bilder som du vill hålla skyddade. Bortsett från att den innehåller viktiga minnen, juridisk information och en stor värdefull samling mediafiler så är en Mac inte billig att ersätta. Att säkerhetskopiera den är ett sätt att se till att ersättningsprocessen inte blir lika smärtsam. När det kommer till att säkerhetskopiera din Mac finns det en viktig regel att komma ihåg: ha två eller fler kopior på två eller flera ställen. Din första kopia är den på din Macs hårddisk, och om den blir stulen, går sönder eller om du tappar bort den så förlorar du allt. Din andra kopia är din backup (vi återkommer till hur du skapar den senare) och den bör du inte förvara där du har din Mac. Du vill ju se till att du har den kvar om något, till exempel ett inbrott eller en brand, skulle inträffa i ditt hem. Det självklara är så klart att ju fler säkerhetskopior du sparar på olika platser, desto säkrare kommer din data att vara. 

I den här artikeln har vi täckt i grunderna vad gäller säkerhetskopiering (se här bredvid för mer information). Helst skulle vi vilja rekommendera att du använder dig av alla alternativen. Du kommer då ha en idiotsäker backup av din Mac och du kommer aldrig att förlora en fil!

 

Din säkra backup-plan

Typ 1

Time Machine

Utan tvekan den enklaste backup-typen att ställa in och kanske den som används mest. Backuper med Time Machine kan enkelt återställa förlorade filer och mappar. 

Upprepning: Varje dag/varje vecka.

 

Typ 2

Online-backup

De flesta backup-tjänster online är lika omfattande som Time Machine och erbjuder det extra skydd som kommer med att din data lagras på en annan plats och inte i närheten av din dator. 

Upprepning: Varje dag

 

Typ 3

Klonad hårddisk

Om din Macs hårddisk fallerar kommer Time Machine eller en online-backup inte var till stor hjälp, men en kloning får dig på fötter direkt.

Upprepning: Varje måndag

 

Steg för steg – Skapa din första Mac-backup

Backup_Step11. Radera och börja om

Börja med att koppla in din hårddisk via USB/Thunderbolt och starta upp Skivverktyg. Klicka på fliken Radera när du valt hårddisk. Se bara till att det inte finns något viktigt på den.

 

 

 

Backup_Step22. Vilket format?
Från Format-menyn väljer du Mac OS Extended (Journalförd), eftersom det är det som normalt används av OS X och är officiellt godkänt för Time Machine.

 

 

 

 

Backup_Step33. Bekräfta raderingen

Ge din enhet ett namn du enkelt kan identifiera, klicka på Radera och sedan Radera igen för att bekräfta och starta processen.

 

 

 

Backup_Step44. Ignorera erbjudandet

När din disk är raderad och inkopplad igen kommer du få frågan om du vill använda den med Time Machine. Välj att bestämma senare eftersom vi då får tillgång till fler alternativ.

 

 

 

Backup_Step55. Gå till Systeminställningar

Öppna upp din Macs Systeminställningar och leta upp Time Machine – klicka på den för att öppna upp ett antal alternativ.

 

 

 

Backup_Step66. Hitta din hårddisk 

När fönstret öppnas klickar du på Välj hårddisk och letar upp den disk du precis formaterade i menyn som dyker upp – förhoppningsvis har du givit den ett bra namn.

 

 

 

Backup_Step77. Håll den hemlig och säker

Om du vill kryptera dina säkerhetskopieringar för extra säkerhet (mer om det senare) ser du till att det alternativet är ikryssat innan du fortsätter.

 

 

 

Backup_Step88. Automatisk eller manuell?

När du har valt din disk kommer Time Machine automatiskt påbörja backup-processen inom ett par minuter. För att sköta det manuellt ändrar du Time Machine till Av.

 

 

 

Backup_Step99. Starta en backup

Om du har valt att aktivera dina säkerhetskopieringar manuellt kan du göra det via Time Machines ikon i menyraden. Klicka Säkerhetskopiera nu när din enhet är ikopplad.

 

 

 

Time Capsule vs hårddisk

Är du inte är säker på om du ska säkerhetskopoiera trådlöst till Apples Time Capsule eller använda en vanlig extern hårddisk kan det här hjälpa…

130610aptc_3qAirPort Time Capsule

2 600:- (2TB) – 3 500:- (3TB)

Apples egna Airport Time Capsule fungerar över ditt Wi-Fi-nätverk, vilket innebär att datorn kommer att säkerhetskopieras till den via Time Machine. Det är perfekt om du har en portabel Mac, som MacBook Pro eller MacBook Air, och vill se till att du aldrig missar en säkerhetskopiering.

 

 

 

 

 

RS11413_MyBook-Studio-2_front

 

Hårddisk från tredjepart

från ca 750:- (1TB) – ca 1 100:- (3TB)

Hårddiskar från tredjepartsföretag brukar vara mycket billigare än Apples egna alternativ, men du måste komma ihåg att koppla in dem. Det är inget problem med stationära datorer, men kan bli svårt med bärbara datorer. Allt hänger förstås på ditt eget goda (eller dåliga) minne.

 

 

 

 

 

TimeMachineAvancerade Time Machine-backuper

Kryptera din viktigaste data och skapa backuper på flera enheter för en bättre backup-strategi

Vi har nu gått igenom grunderna för att skapa din Time Machine-backup, och innan vi går vidare till de andra två sätt vi rekommenderar dig att använda är det dags att ta en titt på några av Time Machines mer avancerade funktioner. När du arbetar med känslig information är det lika viktigt att skydda backup-enheten som det är att lösenordsskydda din dator. Att aktivera kryptering av backuper är enkelt (gå tillbaka till steg 7 på föregående sida om du är osäker). Här nedan visar vi hur du arbetar med dem. Vi visar även hur du verkligen förstärker din backup med Time Machine, med hjälp av flera olika enheter.

 

Steg för steg – Arbeta med krypterade backuper

Backup_Step11. Välj ett lösenord

Om du har valt att kryptera backuphårddisken kommer Time Machine be dig skriva in ett lösenord. Se till att du kommer ihåg det – du kommer behöva det senare!

 

 

 

Backup_Step22. Håll det säkert

Du måste skriva in det lösenord du skapat varje gång du kopplar in enheten, annars kommer du inte kunna säkerhetskopiera eller komma åt dina filer och mappar. 

 

 

 

Skapa multipla Time Machine-backuper

Multi-drive-BackupsAtt skapa kopior av din backup är enkelt med Time Machine, eftersom programmet ger dig alternativet att säkerhetskopiera till mer än en enhet åt

gången. Du väljer helt enkelt din första, repeterar urvalsprocessen och trycker på Använd båda när varningen dyker upp. Det är värt att notera att Time Machine kommer att växla mellan enheterna när den skapar backuperna, så de kommer inte vara exakt likadana, men du klarar dig ändå om en går sönder.

 

 

Skapa en kopia av din hårddisk

Carbon-copy-clonerSäkerhetskopior av filer är bra att ha, men vilken är lösningen om din hårddisk kraschar helt och hållet?

Om du inte har tur nog att använda en Mac utrustad med en SSD-enhet så innebär din enhets rörliga och mekaniska delar att den någon gång kommer att gå sönder. Inte heller med SSD-enheter är du helt skyddad mot lagringsytan ger upp.  

När detta händer måste du ersätta den drabbade hårddisken, installera om OS X och hämta tillbaka all din data. För att snabba på den här processen är det bäst att ha en komplett kopia av din hårddisk. Så här gör du med det utmärkta programmet Carbon Copy Cloner, vilket kostar ungefär 300 kronor och finns på bombich.com.

 

Synkning vs backup-tjänster

boxdoorTjänster som Dropbox och Google Drive är fantastiska för att hålla viktiga dokument synkade över flera enheter och, precis som Mountain Lions Versions-funktion, behåller de tidigare versioner av dina filer ifall du skulle göra ett misstag och behöver gå tillbaka till dem. Trots att dessa synkningstjänster är perfekta för att se till att alla filer du behöver finns på alla enheter så skulle vi inte rekommendera att du använder dem som ditt enda backup-verktyg. 

När du raderar en fil på din Dropbox eller Google Drive på en enhet så kommer synkningstjänster att ta bort den filen online och på alla andra enheter (om du inte pausar synkningen), så det är inte särskilt svårt att förlora viktig information. Time Machine däremot tar en snapshot av din Macs filer varje gång den kopierar, så du har allt organiserat i kronologisk ordning och redo att återställas. 

 

Säkerhetskopiera din Mac online

Spara dina filer online och skydda dig mot översvämning, brand, tjuvar och naturkatastrofer

Att spara dina viktiga filer på olika ställen i hemmet är bra, men de är precis lika utsatta för översvämning, brand, tjuvar och naturkatastrofer som din Mac är. Det enda sättet att göra din Macs backup-plan helt säker är att spara informationen på en plats på andra sidan jorden (eller i alla fall en bit bort). Som tur är finns det massor av företag som erbjuder onlinelagring och som är villiga att hjälpa dig. Ännu bättre är att de är ganska billiga tack vara att lagringsutrymme blir allt billigare. 

iMac_Angle_01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tre av de bästa backup-tjänsterna

Backblaze

www.backblaze.com

För cirka 30 kronor i månaden är Backblaze billigt och kan till och med säkerhetskopiera inkopplade externa hårddiskar. 

 

CrashPlan

www.crashplan.com

CrashPlans tjänst CrashPlan+ Unlimited kostar cirka 25 kronor i månaden och har bonusen att du kan säkerhetskopiera din Mac till andra maskiner i hushållet.

 

Livedrive

www.livedrive.com

För cirka 40 kronor i månaden kommer Livedrive säkerhetskopiera din Mac, plus eventuella externa hårddiskar eller NAS-enheter. Du kan lägga till extra maskiner för ytterligare cirka 10 kronor.

 

Det finns förstås massor av andra företag som erbjuder liknande tjänster som de tre här under. Några exempel är Diino, Mozy, iDrive, Carbonite, StoreGate, JustCloud, Zip Cloud, SOS Online Backup, Sugarsync m fl. Vilken som passar dig beror på dina behov.