Skapa en dokumentärkänsla

OS X 6 jun 2013

Lägg till stillbilder, bildtexter och en berättarröst för att göra dina äventyr till en dokumentär

Ett effektivt sätt att visa upp dina semesteräventyr på är att använda dokumentärfilmstekniker. För att få det att fungera måste du planera hur du filmar. Säg åt familj och vänner att ignorera filmkameran så att du kan få material som inte ser konstlat ut. Du kan sedan producera ”flugan på väggen-filmer” i dokumentärstil, istället för sådana där vännerna fjantar sig framför kameran. Eftersom de flesta inspelningsenheter både kan ta stillbilder och fota kommer vi visa hur du förstärker dina dokumentärer med foton. Du kan dra in våra Paris-bilder till iPhoto och importera dem till iMovie via Bildbläddraren. Vi kommer visa hur du använder iMovies kameraverktyg för att lägga till rörelser i dina stillbilder för att göra dem mer intressanta. Vi kommer också lägga till bildtexter och en berättarröst. 

 

Steg för steg – Skapa en vide med dokumentärstil

im_dok_1011: Naturligt beteende

Importera projektets klipp till iMovie (finns i Filarkivet). Lägg till Shot01 till ett nytt projekt på Tidslinjen. Genom att filma motivens spegelbild kan vi fånga dem när de beter sig mer naturligt. 

 

 

 

 

 

im_dok_1022: Naturliga bildtexter

Lägg till Shot02. Genom att filma en guidebok kan vi förklara för publiken var dokumentären äger rum på ett mer kreativt sätt.

 

 

 

 

 

 

im_dok_1033: Riktning

Lägg till Shot03. För att skapa en sekvens som flyter på bra, testa att instruera ditt motiv. Gå till Klipp > Ljud av för klipp för att gömma regissörens instruktioner.

 

 

 

 

 

im_dok_1044: Lägg till en övergång

Lägg till Shot04. Dra in övergången Rullkant, vänster till mellan de två sista klippen. Klicka på övergångens kugghjul och ställ in Längd på 2:00 sekunder. 

 

 

 

 

 

im_dok_1055: Var konsekvent

Lägg till Shot05. Använd samma övergång för att få ett konsekvent utseende på dokumentären. Ett stativ hjälper dig få till bättre bilder. 

 

 

 

 

 

 

im_dok_1066: Coola bildtexter

Gå till Titelbläddraren och dra Eko till Shot04 och 05. Klicka på textfältet och välj ett stort typsnitt och skriv in din text. 

 

 

 

 

 

 

im_dok_1077: Lägg till stillbilder

Klicka på Bildbläddraren och dra in bilder från iPhoto till Tidslinjen. Klicka på kugghjulet och välj Beskärning, Ken Burns och rotation.

 

 

 

 

 

 

im_dok_1088: Skapa rörelse

Dra Start- och Slutrutorna till rätt position. Den gula pilen visar den riktning som kameran rör sig. Dra i hörnhandtagen om du behöver zooma in. 

 

 

 

 

 

 

im_dok_1099: Berättarröst

Klicka på knappen Spela in en berättarröst. Klicka på Tidslinjen för att börja spela in från den punkten. Börja när iMovie räknat ner och avsluta med Mellanslag.