Shadow of Mordor

3 jun 2016

Tolkiens fantastiska Midgård-värld har fötts på nytt och designats om i flertalet filmer, böcker och spel under det senaste decenniet. Många av försöken att skildra den här påhittade världen i olika spel har inneburit en linjär handling och undermålig grafik. Shadow of Mordor å sin sida uppfattas som en helt separat berättelse.

Äventyret handlar om Talion, en skogvaktare som dödats tillsammans med sin fru och son av ett gäng orcher på rövarstråt. Efter att ha blivit återuppväckt och hans kropp sammanförd med en vålnad är hämnd det enda han tänker på. För att kunna göra det måste du se till att han passerar igenom Mordor och slaktar orcher och andra typer av fiender på vägen. Efter en inledande fas läggs spelets framåtskridande direkt i dina händer.

Det här är nämligen i alla avseenden en helt öppen spelvärld. Äventyren kan man ta sig an när som helst, och sidouppdrag och andra utmaningar finns det i överflöd. Det är en av få spelmiljöer som man verkligen kan sugas in i – en bonus är att många av platserna som du kommer att hamna i är trogna originalen i JRR Tolkiens böcker.

Varje möte med en motståndare kan tacklas på flera olika sätt och kräver att du tänker till för att vara säker på att du kommer därifrån välbehållen. Variationen gör att spelet hela tiden upplevs fräscht, även om mycket av striderna på vanligt sätt handlar om att slå och hacka sig fram.

Ett problem som vi stötte på då och då, när vi stod öga mot öga med flera fiender från Mordors här, var att grafiken blev väldigt tung att driva för datorn. Texturer dök upp och försvann lite okontrollerat och vid de största slagen gjorde ”lagget” att det kunde vara problem att komma vidare. Det är ingen tvekan om att det här är ett spel som kräver en kraftfull Mac för att spelupplevelsen ska bli total.

Men om du har en maskin som mäktar med spelet är det här utan tvekan det bästa Midgård-äventyr vi stött på hittills.

Morder1

Omdöme

Här finns massor av äventyr och uppdrag, och ett helt Mordor att utforska, så det är definitivt värt att investera en hel del tid i spelet.

Betyg: 4,5/5

Pris: 259:-