Senaste iPod touch – en bra enhet

Nyheter 18 apr 2016

Om vi ska vara ärliga har vi inte funderat på iPoden på väldigt länge – och det trodde vi inte heller Apple hade gjort. Så när Apple ganska nyligen lanserade en ny, fräsch serie musikspelare blev vi ganska förvånade. Nu i sjätte generationen, första uppdateringen sedan 2012, har iPoden fått sig en riktigt omfattande översyn och uppgradering. Med ett pris som är ungefär en tredjedel av den billigaste iPhone- modellen blir nya iPod touch en lite märklig, men lockande produkt. Men vem kommer att köpa den?

Den tydligaste förändringen är det nya färgschemat, med några kraftfulla nyanser. De blå och rosa alternativen är rätt kul och kan nog bli en hit i den yngre målgruppen. Självklart finns fortfarande de grå, silver- och guldfärgade varianterna kvar. Designen är så gott som densamma som i föregående generation, och ligger alltså i linje med nuvarande iPhone- och iPad-serier. Vi hittar en imponerande fyra tum stor Retina-skärm med upplösningen 1136 x 640 pixlar. Den är också väldigt tunn, mycket tunnare än din iPhone 6, med sina 6,1 millimeter och vikten ligger på bara 88 gram.

Här finns ingen Touch ID (stöd saknas alltså för Apple Pay), så hemknappen är just bara en hem-knapp. I ovankant sitter på/av/vila/väckning-knappen och på sidan hittar vi standardreglagen för ljudet – någon mute-knapp finns inte. Volymknapparna lär användas frekvent eftersom de medföljande hörlurarna (kallade EarPods), som förresten är rätt obekväma, saknar fjärrstyrningsreglage på sladden. Hörlursuttaget är precis som vanligt en 3,5-millimetersport. På undersidan sitter även den inbyggda högtalaren som vi tycker presterar helt okej. Kameran sticker ut lite på baksidan, precis som på en iPhone 6. Kameraprestandan har förbättrats rejält och kameran har nu 8MP-upplösning och möjlighet att spela in 1080p-videoklipp. I Kamera-appen erbjuds bra funktioner, exempelvis att plåta i seriebildtagnings- och panoramaläge, och här finns inställningar för exponering och fokus. Totalt sett är fotograferingsmöjligheterna riktigt bra, även om de inte riktigt når upp till dem i de allra senaste iPhone-modellerna.

De stora förändringarna har skett under skalet i nya iPod. Touch-modellen har fått en rejäl prestandaboost, i form av ett A8-chip med 64-bitarsarkitektur. Grafikprestandan är tio gånger bättre än i den föregående generationen, vilket gör iPoden till en handhållen spelenhet som kan konkurrera med både PSP och Nintendo DS. Grafiken rullar på mjukt och färgerna är kraftfulla, och processorkraften räcker till för att hantera konsolliknande spel. Framöver kan vi nog se fram emot fler stora speltitlar på App Store, inte minst tack vare Apples nya utvecklarteknologi Metal som gör det enklare att leverera fascinerande grafik i imponerande miljöer och världar.

Operativsystemet är förstås iOS 9 – såvida du inte köper en som tillverkades innan 9:an släpptes. Skulle så vara fallet går den enkelt att uppgradera. På hemskärmen hittar du alla de inbyggda appar som du vant dig vid från andra iOS-enheter. Här finns tidigare nämnda Kamera tillsammans med Safari, Mail, iBooks, iTunes, App Store och många fler. Om man sedan även kastar in Meddelanden och FaceTime inser man snabbt att det knappt finns någonting som den här iPoden inte kan göra när man är uppkopplad med Wi-Fi.

Apple Music finns det förstås också stöd för, och tillsammans med en lagringskapacitet på upp till 128 GB finns nu till slut en enhet som kan ersätta iPod Classic. All musik du köpt med ditt Apple-ID finns tillgänglig i appens bibliotek, och betalar du en månadsavgift kan du komma åt hela iTunes-katalogen och strömma och spara den för offline-lyssning. Ljudet ut är precis som på iPhone mer än acceptabelt.

iPod touch är emellertid så mycket mer än en musikspelare numer. Det är lätt att förstå varför Apple har fräschat upp modellserien – den öppnar upp iOS-världen för en ny generation användare. Har du en iPhone behöver du inte någon iPod touch, men dina yngre barn skulle nog uppskatta en. Det är en spelkonsol, mediaspelare, kamera och nästan en smartphone i ett paket, och prislappen är som sagt mycket längre än för den billigaste iPhonen. Tack vare Familjedelning kan inköp i iTunes, iBooks och App Store delas mellan sex familjemedlemmar. Total sett är det således rätt lätt att se varför Apple inte förpassat iPoden till hyllorna för utgångna produkter än – iPod touch är fortfarande en enhet som har ett berättigande.

 

iPodtouch_1

 

”iPod är verkligen en handhållen spel-enhet som kan konkurrera med PSP och Nintendo DS”

 

Omdöme

Apple har genom att skifta målgrupp för iPoden gjort den mer framtidssäkrad – och vi gillar den väldigt mycket.
Den har bra prestanda och många funktioner, samt ett lockande pris.

Betyg: 4,5/5

Pris: från 2 295:-