Redigeringsverktygen i Förhandsvisning

OS X 15 maj 2014

Förhandsvisning är ett program som kan mycket mer än de flesta tror…

Det finns några Mac-program som ofta glöms bort av användare och vissa, som Automator och Bildinsamling, öppnas kanske aldrig någonsin. Men det är viktigt att komma ihåg att varje program på din dator finns där av en anledning, och vart och ett av dem kan vara extremt användbart på sitt egna sätt.

Samma sak gäller för Förhandsvisning. Vissa användare öppnar kanske Förhandsvisning enbart för att det är inställt på att öppna bilder och PDF:er, och då är det ofta bara för att se bilden och snabbt stänga ner den igen. Men här på MacGuiden tycker vi att det är väldigt synd. Förhandsvisning må vara bra för att öppna olika typer av filer, men det är även ett överraskande kraftfullt program med gömda funktioner som många OS X-användare helt enkelt inte vet om att de existerar.

Med det i åtanke har vi satt samman den här guiden. Vi har packat den till bristningsgränsen med guider som du kan testa i Förhandsvisning, tillsammans med användbara tips och tekniker som hjälper dig släppa lös den sanna styrkan hos detta lilla program. Det kan göra mycket mer än du tror, och om du utforskar några av alternativen till hands kanske du finner dig själv gå dit istället för till iPhoto eller annat redigeringsprogram när du vill göra små justeringar.

Så dyk in med oss, vi kan nästan garantera att du hittar nåt nytt. Och nästa gång du öppnar Förhandsvisning, tänk då att det här kanske är ett av de få program du behöver…

 

Främsta kortkommandona

Kortkommando 1

⌘ + 0

Se bildens faktiska storlek

Kortkommando 2

⌘ + *

Zooma till markering

Kortkommando 3

⌘ + I

Visa Granskaren

Kortkommando 4

⌘ + R/L

Rotera till vänster/höger

Kortkommando 5

⌘ + K

Beskär markering

 

RS23790__DSC5722

 

Snygga till bilder utan krångel

Använd Förhandsvisnings kraftfulla redigeringsverktyg för att snabbt förbättra dina bilder

Har du någonsin öppnat en bild i Förhandsvisning och sedan dragit in den i iPhoto för att ändra färgbalansen? Det hade du inte behövt göra! Förhandsvisning har sin egen samling färgkorrigeringsalternativ som låter dig justera allt du behöver för att optimera dina bilders ljus och livfullhet. Du kan även använda dessa kontroller för att skapa imponerande effekter, som sepia och svartvitt, på bara några sekunder. Det bästa är att Förhandsvisning stödjer Versioner, en funktion i OS X Mountain Lion som låter dig gå tillbaka i dina tidigare nedsparningar av ett dokument. Om du ändrar en originalbild och sedan vill återställa den efter att du sparat så kan du återställa den till sin forna glans. Testa Förhandsvisning nästa gång du ska fixa till en bild – du kanske blir överraskad…

 

Steg för steg – Snygga till bilder med Förhandsvisning

1: Redigeringsverktyg

Först av allt ska du aktivera redigeringsverktygen. Det gör du under Innehåll>Visa redigeringsverktygsfältet, men det är enklare att helt enkelt klicka på knappen bredvid sökrutan.

2: Färgjusteringar

Tryck på prismaikonen så dyker fönstret Justera färg upp på skärmen. Använd reglagen och nivåerkontrollerna för att få bästa möjliga ljus i din bild.

3: Effekter

Det här är även ett enkelt sätt att skapa snabba och snygga effekter på. Dra till exempel Mättnad-reglaget helt till vänster för att skapa en svartvit bild.

4: Beskär och ändra storlek

Markera allt på skärmen med en ruta eller form så kan du beskära den med Cmd+K. Det finns även ett Justera storlek-alternativ, vilket kan spara dig utrymme på hårddisken.

5: Rotera eller vänd

Om din kamera inte lagt in din bild på rätt håll, eller om din iPhone har spegelvänt bilden av misstag kan du rätta till det med hjälp av alternativen i Verktyg-menyn.

6: Se kontaktkarta

Om du redigerar flera bilder på en gång klickar du på Innehåll-menyn och väljer Kontaktkarta. Du kan då enkelt se vilken bild du vill redigera.

 

För_Step-2

 

Fler verktyg i Förhandsvisning

Bra funktioner som ger dig perfekta bilder

 


Textrutor

Du kan enkelt kommentera bilder eller helt enkelt lägga till text genom att klicka på Textverktyg i verktygsraden. Även typsnitt och färger är helt anpassningsbara, så det finns mycket att utforska.

 


Förstoringsglaset

Du kan trycka på </>-tangenten på tangentbordet för att aktivera/inaktivera förstoringsglaset. Det följer markören runt skärmen, och visar en förstorad bild av bilden – du zoomar in och ut med + och –.

 

Former

Du kan även lägga till enkla former på bilder och dokument i Förhandsvisning – det är användbart för att ringa in vissa saker eller helt enkelt lägga på en bild till.

 

Skärmbild

Du vet väl att du snabbt kan ta en skärmbild med Cmd+Shift+3? Tyvärr fångar det inte muspekaren också. För att få med den använder du Förhandsvisnings alternativ Ta skärmavbild.

 

Baskunskap

iCloud

Förhandsvisning har även integrerats med iCloud i Mountain Lion. Om du loggar in på iCloud på flera maskiner och börjar spara dina filer till molnet så kan du ladda ner, se och redigera dem både snabbt och enkelt på andra Macar. Det är bra om du har en stationär och en bärbar dator.

 

Fyra saker du inte visste du kunde göra

Förhandsvisning går djupare än du tror, vilket vi visar här

1: Spela upp bildspel

Förhandsvisning har ett inbyggt bildspelsalternativ som låter dig spela upp en serie bilder eller PDF:er i fullskärm. Det är perfekt för oförberedda presentationer.

2: Använd nyckelord

När du tittar på en fil, tryck Cmd+I och gå till fliken Nyckelord, den andra från höger. Här kan du lägga till nyckelord som du kan söka efter i Finder.

3: Lägg till bokmärken

Oavsett om du tittar på dina favoritbilder eller PDF:er kan du bokmärka en bild eller sida genom att välja det alternativet från menyraden. Det gör det enkelt att återvända till den.

4: Öppna grupper med filer

I Förhandsvisnings Inställningspanel kan du specifiera hur många filer du vill öppna. Det alternativ som är mest logiskt är att öppna flera filer i ett enda fönster.

 

2.-Keywords

 

Ändra i grupp

1: Beskär flera sidor

Markera ett område och välj sedan flera sidor i vänsterraden innan du trycker på Cmd+K för att ändra storlek på alla.

2: Rotera bilder snabbt

Välj helt enkelt det antal bilder du vill rotera och tryck antingen Cmd+R eller Cmd+L  för att rotera dem åt höger eller vänster.

3: Ändra storlek på flera bilder

Du kan även använda verktyget Justera storlek för att ge flera bilder samma storlek – var och en av bilderna kommer skalas ner därefter.

 

6.-Merge-PDFs