Optimal Image – app som frigör massor av plats i mobilen

Nyheter 23 mar 2014
Göteborgsföretaget Optimal Apps lanserar just nu en app för iPhone som frigör 90 procent av utrymmet i mobilens Kamerarulle.
 
11_ALBUMS---SELECTED---BEFORE-OPTIMIZATIONEtt gemensamt dilemma för många som har en smartphone idag är att den har begränsat med lagringsutrymme och samtidigt tar väldigt mycket bilder med den inbyggda kameran. Idag tas nästan en tredjedel av alla bilder med en smartphone. Dessutom vill många behålla sina foton och videofilmer i mobilen för att enkelt kunna visa familj, vänner och arbetskamrater. Den nya appen Optimal Image ska enligt utvecklaren göra att iPhone-användaren kan frigöra upp till 90 procent av Kamerarullens lagringsutrymme och därigenom få plats med fler bilder och videofilmer, musik och annat som kräver plats. Enligt utvecklarna ska detta också ske utan att påverka kvaliteten på bilderna. På köpet får man förstås mindre filer och det blir snabbare att dela ut bilder/filmer på grund av den mindre storleken.
 
Appen skapar en optimerad kopia som tar betydligt mindre utrymme i mobilen, men behåller en fortsatt hög kvalitet. Tillverkaren menar också att de optimerade kopiorna till och med kan uppfattas som skarpare än originalen, eftersom de är bättre anpassade till skärmen. Originalbilderna behålls i mobilen tills dess att användaren har fört över dem till sin dator och tagit bort dem från sin smartphone. I genomsnitt har cirka 90 procent av lagringsutrymmet frigjorts när originalbilderna tagits bort. 
 
Grundaren till Optimal Image, Tomas Dahl, fick idén till appen när han gick igenom sin avlidne fars samling med fotonegativ: 
– Förr i tiden tog negativen nästan ingen plats alls. De bearbetade bilderna var större. Idag är det tvärtom. Originalfilerna är enorma och behövs endast om man ska skriva ut stora utskrifter. Lågupplösta kopior är betydligt bättre för visning på iPhones, iPads eller TV-skärmar, för att inte tala om hur mycket enklare det är att dela eller ladda upp lågupplösta bilder på sociala nätverk. 
 
Optimal Image finns tillgänglig för iPhone via App Store för 7 kronor – en iPad-variant är på ingående.
Vi återkommer med ett test av appen framöver. 
 
05_TUTORIALS