Nytt OS X utan kattnamn

Artiklar 11 jun 2013

Under gårdagen visade Apple upp det kommande operativsystemet för Macen, och en av nyheterna var att man nu frångår kattnamnen.

Efter Mountain Lion kommer nu inte Sea Lion som det först skämtsamt sades, utan OS X Mavericks. Den nya namnserien inspireras av Apples ursprung i Kalifornien och lär syfta på en plats där surfare gärna håller till.

En ny funktion i OS X Mavericks, som visades upp, var smartare sortering i Finder via flikar och taggar. Det förstnämnda var väl inte direkt revolutionerande och verkligen på tiden…

En hel del energi har Apple lagt ner på Kalendern med flera nya funktioner, däribland integrerade karttjänster. Ytterligare en smart nyhet som kommer är nyckelhantering i iCloud, vilket betyder att du enkelt kan spara lösenord smart och säkert i molnet. Funktionen hjälper dig förstås även med att komma ihåg dem när de behövs. Dessutom kan du få hjälp med att skapa säkra lösenord om fantasin inte skulle räcka till.        

Utöver dessa funktioner visades även iBooks för Mac upp. Du behöver alltså inte längre en iOS-enheten för att läsa e-böcker inköpta/hämtade från Apple-systemet. Det gäller förresten också Apples kartfunktion som nu även kommer till Macen.

Jobbar du med flera skärmar kommer du att kunna njuta av förbättrad funktionalitet.

Vidare har uppdateringsfunktionen optimerats och nu ska du inte längre behöva titta till den själv utan allt ska kunna ske med fullständig automatik, stöd för Push-notiser som i iOS ska ingå i nya systemet och Safari har fått en rad prestandaförbättringar och lite nytt utseende samt några nya funktioner.

Lägg därtill en del under huven-förbättringar som bland annat ska använda internminnet mer effektivt, optimera processoranvändningen och spara batteri.

Nya OS X Mavericks kommer att släppas i en skarp version till hösten.

MBPRD15-PF_Mavericks_PRINT

 

MBPRD15-PF_Mavericks-Features_PRINT